Gazete Vatan Logo

Altın fiyatlarında şok etkisi! Altın fiyatlarında düşüş ne kadar sürecek? Son dakika açıklaması geldi...

Altın fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi! Altın fiyatları psikolojik sınırın altına kadar çekildi, uyarılar ve tahminler art arda geldi. Yatırımcıları şoke eden çakılma sonrası endişeli bekleyiş başladı. BDDK’nın döviz ve kredi kararı sonrası düşüşe geçen altın fiyatları yeni haftayla birlikte toparlanma sürecine girdi. 1000 liranın üzerinde işlem gören gram alın 949 liraya kadar geriledi. Çeyrek altın ise 1600 liraya kadar düştü. Bugüne 1822 dolardan başlayan ons altın da şu dakikalarda hafif yükselerek 1827 dolardan işlem görüyor. Bu gelişmelerden sonra da uzmanlar hem önemli tavsiyelerde bulundu hem de altının geleceği ile ilgili kritik tahminleri açıkladı. Peki 28 Haziran 2022 tam, cumhuriyet, yarım, gram ve çeyrek altın ne kadar, kaç TL? Gram altın ve çeyrek altın ne kadar oldu? İşte 28 Haziran Salı günü canlı altın fiyatları…

Altın fiyatlarında şok etkisi! Altın fiyatlarında düşüş ne kadar sürecek? Son dakika açıklaması geldi...

Altın fiyatlarında son dakika gelişmeleri gündemdeki yerini koruyor. Geçtiğimiz hafta cuma günü BDDK'nın açıklamaları sonrasında gerileyen dolar kuru altın fiyatları üzerinde etkili oldu. 1000 TL'nin altında seyreden güncel altın fiyatlarında aşağı yönlü ivme devam ediyor. İşte 28 Haziran piyasalardan canlı rakamlar ile altın fiyatları...

BDDK’nın ticari kredilerle ilgili cuma günü aldığı karar sonrası döviz kurları ve gram altında sert düşüş görülmüştü. BDDK, 15 milyon liraya kadar döviz varlığı olan şirketlere kredi kullanmaları durumunda döviz varlıklarını 15 milyon liranın üzerine çıkarmama şartı getirdi.

15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10'unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak. BDDK'nın bu kararı sonrası dolar ve gram altın sert düşüşe imza attı.

Ticari kredilere getirilen yeni sınırlamanın ardından cuma gününden itibaren döviz kurları ve gram altında düşüş yaşandı. Geçtiğimiz gün dolar/TL 16.07’yi, euro/TL 17.01 seviyesini görürken, gram altın 949 liraya kadar gerileyerek son 1 ayın en düşük seviyesine indi.

Haberin Devamı

GRAM ALTIN 1 AYIN DİBİNDEN DÖNDÜ

Haftanın ikinci işlem gününe 969 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda yükseliş kaydederek 976 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 967 lira, en yüksek ise 976 lira seviyeleri görüldü. Bu gelişmeyle birlikte gram altın son 1 ayın en düşük seviyesinden yönünü yukarı çevirmiş oldu.

G7 ZİRVESİ ONS ALTIN FİYATINI ETKİLEDİ

Öte yandan altın yatırımcılarının gözü kulağı Almanya’da düzenlenen G7 liderler zirvesindeydi. G7 ülkelerinin zirvede Rusya’ya yönelik altın ithalatını yasaklama kararı almaları bekleniyordu. Bu gelişme geçtiğimiz gün ons altın fiyatının yükselmesine neden oldu.

Ancak Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD, Kanada ve İngiltere’nin Rusya’dan altın ithalatının durdurulması talebine zirvede karar verilemeyeceğini ve Avrupa Birliği (AB) ortaklarının da konuya ilişkin görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

G7 zirvesinden Rusya’ya yönelik bir altın yaptırımı çıkmazken, bu durum ons altının gerilemesine yol açtı. Geçtiğimiz güne 1827 dolardan başlayan ons altın 1820 dolara kadar geriledikten sonra 1822 dolardan kapandı. Ons altın gün içerisinde en yüksek 1841 dolar seviyesine ulaştı.

ONS ALTIN HAFİF YÜKSELİYOR

Bugüne 1822 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda hafif yükselerek 1827 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1821 dolar, en yüksek ise 1829 dolar seviyeleri görüldü.

ALTIN ALACAKLARA, DÜĞÜNÜ OLANLARA TAVSİYELER

Altında yaşanan düşüşle ilgili Ensonhaber'e konuşan Altın ve Para Piyasası Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bu düşüşün değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki aylarda düğün yapmak isteyenler bu hafta alımlarını yapabilirler" tavsiyesinde bulundu.

"DÜNYADA ALTININ ONSU DAHA DA ARTACAK"

Yıldırımtürk, haftasonunda G7 toplantısında alınan "Rusya'dan altın almanın yasaklanması" kararının dünyada altının onsunu artırdığını belirtti.

Yıldırımtürk, sözlerini "Muhtemelen bundan sonra da Rusya'dan satışların gelmeyeceği düşünülürse arzda daralma olunca altın fiyatları yükselebilir. Altının destekleyen gerekçeler daha fazla. Altının baskılayan gerekçe ise sadece Fed'in faiz kararı oldu. Enflasyon ve stagflasyon beklentisi altını destekliyor. Bu gerekçelerle altının daha da yükseleceğini düşünüyorum. Altın, 1.850 ons dolar seviyeleri geçildiğinde 1.900-1.950 dolar ons seviyelerine gelecek.

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE ONS ALTIN 2 BİN 150 DOLAR OLACAK

Yılın üçüncü çeyreğinin sonularında ise 2 bin dolar üzerinde 2 bin 50 ve 2 bin 150 dolar ons beklentilerim var. Altın güvenli liman özelliğini sürdürüyor" dedi.

"DOLAR/TL 16 LİRANIN ALTINA İNMEZ"

İç piyasada özellikle BDDK'nın hafta sonunda aldığı ticari kredilerdeki yeni düzenleme ile birlikte döviz şartlarında bir gerileme olduğunu hatırladan Yıldırımtürk, bu konudaki sözlerini de "Dolar dış piyasada diğer para birimleri karşısında yatay seyrederken iç piyasada Dolar/TL gerileme yaşıyor. 16 lira seviyesinin çok aşağısına gireceği kanaatinde değilim. Tekrar 17 lira ve üzerine de görebiliriz" şeklinde sürdürdü.

Haberin Devamı

İÇ PİYASADA ALTININ DÜŞMESİNDE MERKEZ BANKASI VE BDDK KARARI ETKİLİ"

Gram altının hafta sonunu 1.003 liradan kapattığını, gün içinde de 995-998 liraya gerilediğini belirten Yıldırımtürk, "İşlem hacminizle zayıf. İnsanlar düşerken daha düşecek diyorlar. Merkez Bankası'nın faizi değiştirmemesi ve 'yeni enstrümanlar sunarız' demesi ile birlikte BDDK'nın kararı fiyatların düşmesinde etkili oldu" açıklamasını yaptı.

"YUMURTALARI AYNI SEPETE KOYMAMALI"

Yıldırımtürk bir portföyde yüzde 40 altın bulundurulması gerektiğini ancak bunu 1 ile 3 yıl vade ile bulundurulmasını önerdi. Yıldırımtürk'e göre portföyde yüzde 30 hisse senedi, yüzde 10 eurobond ve yüzde 5-10 da dolar bulundurulmalı. Yıldırımtürk bu konuda da "Yumurtaları aynı sepete koymamak için yüzde 5 de gümüş bulundurulabilir" önerisini de getirdi.

DÜĞÜN İÇİN ALTIN ALACAKLAR DİKKAT

Yıldırımtürk, 2 seneden bu yana düğünlerin yapılamadığını, bugünlerde de eskisi gibi hediyelik alabilmek için fiyatların uygun olmadığına değindi. Bugünkü altın fiyatlarındaki gerilemenin değerlendirilmesi gerektiğini öneren Yıldırımtürk, bu konuda da şunları söyledi:

"Bu seviyelerden altın alınmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Çeyrek yerine 22 ayar gram ve yarım gram altın, hatta 245 lira değerinde 4'de 1 gram altın alınıyor. Anadolu'da ise hediyelik takı olarak en büyük banknot olan 200 lira kullanılıyor. 5 gram çok kullanışlı olmayan bilezikler hediye ediliyor. Bunlara biz 'tel bilezik' de diyoruz. Normalde takılması ve kullanılması kolay olan bilezikler de 10 gramdan aşağıya değil. O da 10 bin lira tutuyor.

"ÖNÜMÜZDEKİ AY DÜĞÜNÜ OLANLAR BU HAFTA ALTINLARINI ALABİLİR"

Fiyatlar geçtiğimiz haftaya göre iyi olduğu için önümüzdeki aylarda düğün yapmak isteyenler bu hafta alımlarını yapabilirler."

22 AYAR HEDİYELİK BİLEZİKLERİN İŞÇİLİĞİ AZ

Yıldırımtürk, alınan 22 ayar hediye bileziklerin işçiliğin düşük olduğunu ve motiflerinin cnc ile yapıldığı el işçiliklerin az olduğunu aktararak, satıldığında sadece yüzde 2 ila 5 arasında zarar edildiğini belirtti.

TÜRK LİRASI HIZLI BİR ŞEKİLDE GÜÇLENDİ

Ekonomist Enver Erkan da altındaki düşüşün nedenini ve yeni paketin detaylarını anlattı. Erkan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: BDDK, döviz nakit pozisyonları varlıklarına veya yıllık satışlarına göre belirli bir seviyeyi aşan, kurumsal firmalara lira bazlı ticari kredileri yasakladı. Buna göre; döviz nakit varlığı 15 milyon liradan fazla olan ve toplam aktiflerin veya yıllık satışların %10'unu aşan bir şirket yeni lira kredisi alamaz.

BDDK açıklamasının ardından lira hızlı bir şekilde güçlendi. Faiz konusundaki tutum oldukça net olduğu için ekonomi yönetimi, Merkez Bankası ve BDDK üçgeninde düzenlemeler ana politika dışında ve sistemi zorlayan bir şekilde yapılmaya devam ediliyor.

Buradaki temel perspektif de “gereksiz” görülen veya spekülatif amaçlı yapılan döviz talebini tırpanlamak. Bu kapsamda da şirketler döviz tevdiat hesaplarını bozdurmaya ve döviz almamaya, TL’ye dönmeye yönelik olarak yönlendirilmek isteniyor.

"DÖVİZ ALIRSA KREDİ KULLANAMAYACAK"

Bu düzenlemede de kredi kullanımı şartlarını sağlamak “ihtiyaç fazlası döviz tutuyorsa” bir şirket için mümkün olmayacağından dolayı döviz fazlası olan veya dövizle biraz fazla işlem yapmak zorunda olan şirketler açısından işler zorlaşıyor.

Şirketler eğer belirtilen eşik ve oranın üzerindeki dövizini bozmazsa veya belirtilen sınırların üzerine çıkacak şekilde döviz alırsa kredi kullanamayacak.

Şirketler açısından ciddi anlamda düşük bir finansman imkanı vardı ve bu ucuz finansmanla borçlanıp, döviz alarak bir varlık ivmelenmesi sağlanma fırsatı vardı. Şimdi ise şirketler açısından cari faiz oranlarından krediyle borçlanıp üretim yapmak da risk haline geldi. Sınırlamalar şirketlerin yatırım, üretim ve risk alma iştahını azaltacaktır.

Dövize yönelik önlemler de ihtiyaç görüldükçe sertleştirildiği için bir anlamda belirsizlik yaratıyor. Önlem niteliğindeki kararların ardından, bir şekilde döviz talebi tekrar yaratıldığından, o talebin kısıtlanması anlamında daha sert nitelikte TL’ye değer kazandırıcı ve döviz aleyhine olan kararlar da alınmaya devam edilebiliyor.

"ŞİRKETLER YA KREDİ KULLANABİLMEK İÇİN DÖVİZ SATACAK VEYA TALEP ETMEYECEK"

Genelde her hafta gelen bu tip kural değişiklikleri de şirketleri döviz bozdurmaya teşvik etmeyi amaçlıyor, ancak kredilere hem akış hem de maliyet anlamında etkileri olacak ve koşulların sıkılaşmasına neden olacaktır.

Şirketler ya kredi kullanabilmek için döviz satacak veya talep etmeyecek, bir başka ihtimal olarak da kredi kullanma eğilimlerini azaltacaklardır.

"KURLARIN BİR SÜRE VEYA BİR MİKTAR DÜŞTÜĞÜNÜ GÖREBİLİRİZ"

Döviz kurları anlamında kaçınılmaz olarak etkiler elbette olacaktır. Kurların bir süre veya bir miktar düştüğünü görebiliriz. Döviz işlemlerine bir anlamda sınırlama getirilmesi anlamında düzenlemelerin aşamalarının ilerletilmesi daha sert önlemleri de getirebilir. Enflasyon konusu problematik ve faizler konusunda da artırmama konusunda net bir kararlılık var.

Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Nureddin Nebati’nin hafta içi yaptığı açıklamalarda “enflasyonda mücadele önceliği ve döviz kurunun enflasyon üzerindeki baskısının azalacağı” değerlendirmeleri çerçevesinde, enflasyon üzerinde olumsuz etki yaratacak her türlü unsurun idari kararlarla kontrol altına alınması çalışmaları devam ettirilebilir. Olağanüstü ekonomik koşullar da elbette buna neden oluyor; küresel enflasyon problemi, jeopolitik sorunlar ve Türkiye’nin kendi ekonomi politikaları da bu koşulların ana elemanları.

DOLAR İÇİN İTALYAN BANKADAN TAHMİN

Dolar fiyatı için yatırımcılar tüm dikkatlerini yapılan açıklamalara çevirirken UniCredit Research analistleri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını agresif şekilde devam ettirmeyi planladığı ortamda ABD dolarının 2022'nin geri kalan bölümünde de önde gelen para birimleri karşısında güçlü kalmaya devam edeceğini öngördüler. Ancak analistler, ABD dolarında gelecek yıl hafif şekilde aşağı yönlü bir düzeltme yaşanmasını beklediklerini de ortaya koydular.

ALTIN FİYATLARI NE KADAR OLDU?

GRAM ALTIN

Alış: 971,97 Satış: 972,21

ÇEYREK ALTIN

Alış: 1.584,00 Satış: 1.616,00

YARIM ALTIN

Alış: 3.162,00 Satış: 3.234,00

TAM ALTIN

Alış: 6.440,00 Satış: 6.612,00

ONS ALTIN

Alış: 1.826 Satış: 1.827

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN....