Gazete Vatan Logo

Araç sahibi herkes için geçerli! Kredi kartı ile ödenebiliyor taksit yok, 685 lira...

Aracı olan milyonlarca kişi için kritik uyarı! Yapılması zorunlu. Yapılmadığı her ay için ücret alınıyor. Ücreti 258 liradan başlıyor, 685 liraya kadar çıkıyor. Araç muayenesi ile ilgili araç sahiplerine ilişkin önemli uyarı yapıldı. En geç 9 gün öncesinden e-Devlet'ten başvuru yapabilir ve online olarak randevu alabilirsiniz. Muayene tarihinden 1 ay öncesinden ise TÜVTÜRK’ün internet sitesinden randevu alınabiliyor. Süresinde muayene yaptırılmadığı takdirde, süresi geçirilen her ay için yüzde 5 gecikme ücreti alınıyor. Ödemeler kredi kartı ile yapılabiliyor, taksit yok. 2022 araç muayene ücret tarifesi de tablo halinde paylaşıldı. İşte araç muayenesine ilişkin bilgiler

Araç sahibi herkes için geçerli! Kredi kartı ile ödenebiliyor taksit yok, 685 lira...

Trafikteki araçların teknik şartlara uyup uymadığının tespiti için belirli aralıklarla yapılan işleme ‘araç muayenesi’ deniyor. Periyodik muayenede tüm Türkiye’de tek yetkili kuruluş TÜVTÜRK. Araç eğer hususi ve ‘sıfır’ ise 3 yıl sonra, daha eskiyse 2 yılda bir muayene ediliyor. Ticari araçların ise her yıl muayene edilmesi şart.

EN GEÇ 9 GÜN ÖNCE

Aracın muayene tarihi, daha önce muayeneye geldiği tarih üzerinden hesaplanarak ruhsata işleniyor. Otomobilin ruhsatında yazan ‘Tescil Tarihi’ kısmından muayene geçerlilik sürenizi öğrenebilirsiniz. Muayene tarihi gelmeden 1 ay önce TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesi ‘tuvturk.com.tr’ adresindeki ‘ücretsiz randevu’ sisteminden, en az 9 gün önce de ‘0 850 222 8888’ numaralı çağrı merkezinden ve e-Devlet üzerinden online olarak randevu alınabiliyor.

SÜRESİNDE YAPTIRILMAZSA...

Süresinde muayenesi yaptırılmayan araçlardan, muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin yüzde 5’i kadar gecikme ücreti alınıyor. Ayrıca periyodik muayenelerde cam filmi yapıştırılmış camlar ve sonradan boyanmış camlar, ‘hafif kusur’ olarak değerlendiriliyor. Hafif kusurlu araçların başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneleri onaylanıyor. Yani cam filmi muayenenin yapılmasına engel değil.

Haberin Devamı

KREDİ KARTI VAR

Ücretler ise her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor. Bu yıl yüzde 36.20’lik bir artış yaşandı. Buna göre, 1 Ocak itibarıyla geçerli hale gelen tarifeyle en düşük muayene ücreti KDV dahil 258 lira olurken, en yüksek ücret 685 liraya çıktı. Tüm istasyonlarda nakit dışında kredi kartı ve banka kartıyla da ödeme yapılabiliyor. Çağrı Merkezi’nden ön ödeme alınmıyor. Ödemelerde taksit yok. Ayrıca yarısını kredi kartı, yarısını nakit ödeme imkanı da bulunmuyor.

ENGELLİYE ÖNCELİK

TÜVTÜRK Muayene İstasyonları’nda işlemler randevu ile randevu saatinde yapılıyor. Randevu alımında engelli vatandaşlara ait araçlara en fazla 7 gün içinde randevu önceliği tanınıyor. Engelli araçlarından da muayene ücreti tahsil ediliyor. Ayrıca muayene randevusu alınabilmesi için aracın trafik cezası ve HGS kaçak geçiş cezası gibi borçları olup olmadığı kontrol edilmeli. Çünkü borcu olan aracın muayene işlemi başlatılmıyor.

Haberin Devamı