Gazete Vatan Logo

3 milyar Euro bizi rahatlatır

Türkiye bugüne kadar sığınmacılara 8 milyar dolar harcarken, Geri Kabul Anlaşması’yla AB’den 3 milyar euro yardım yapılması gündemde. Maliye Bakanı Şimşek, “AB’den 3 milyar euroluk destek olursa karşı karşıya olduğumuz yük açısından makul, memnun oluruz” dedi.

3 milyar Euro bizi rahatlatır

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) mülteci krizi için ortak formül bulmaya çalışıyor. AB liderleri insan kaçakçılarıyla mücadele, sahil güvenliği ve Türkiye’de alt sığınma başvuru merkezi kurulması karşılığında maddi destek sunmayı planlarken, Ankara vizelerin 2016’nın ilk yarısında kaldırılmasını şart koşuyor. Türkiye’ye yapılacak destekle ilgili farklı rakamlar konuşulurken, Financial Times (FT), “Türkiye’ye mülteciler için AB’den 3 milyar euroluk destek gelecek” iddiasında bulundu. FT’nin ilk kez yardım rakamını telaffuz ettiği haberle ilgili olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB’den gelecek desteğin olumlu olacağını söyledi.

Ocak-Eylül dönemi bütçe uygulama sonuçlarıyla ilgili düzenlediği toplantıda soruları yanıtlayan Şimşek, “AB’nin mültecilere yönelik Türkiye’ye bir takım destekler vermeyi düşünmesi bizim açımızdan olumlu. Mülteciler için AB’den 3 milyar euroluk destek olursa karşı karşıya olduğumuz yük açısından makul, memnun oluruz” dedi. AB’den gelecek yardımın Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yarın İstanbul’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinden sonra tam netleşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

BÜTÇE HEDEFİNE ULAŞILIR

Bütçe yılın ilk 9 ayında 13.5 milyar lira açık verdi. Geçen yılın aynı döneminde açık 11.9 milyar liraydı. Bütçe Ocak-Eylül döneminde 31.3 milyar lira faiz dışı fazla verdi. Mehmet Şimşek, bütçede 2015 hedeflerine rahat ulaşılacağını, yaklaşan seçim öncesi AK Parti’nin seçim beyannamesine ilişkin vaatlerin bütçeye tamamen yansıtıldığını, 2016 bütçesinde de sapma öngörmediklerini söyledi.

EMEKLİ MAAŞI ETKİSİ

Eylül ayı bütçe açığının beklenenden fazla olarak görülebileceğini söyleyen Mehmet Şimşek, “Biz emekli maaşlarını bayram nedeniyle öne aldık. Emekli maaşlarının, enflasyon farklarının bayram öncesi ödenmesi 4 milyar lira ilave ödeme yükü getirdi. Ayrıca geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyar lira ilave faiz olduğu için burada dönemsellik var” dedi.

74 BİN KİŞİ ALINACAK

2016’da kamuya alınacak personele ilişkin rakamı da açıklayan Bakan Şimşek, “Merkezi yönetim idaresindeki idarelere 74 bin personel alınması planlanıyor. Dolayısıyla 74 bin yeni personel alınacak ama bunun dağılımını sormayın. Çünkü geçen yıl olduğu gibi bu dağılım daha sonra belirlenecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

41.6 MİLYAR TL YARDIM

ŞİMŞEK, “2016’da sosyal yardımlar 41.6 milyar lira olacak. Özelleştirme geliri hedefimiz 10.8 milyar lira, bu rakam 2015’te 6.1 milyar lira olarak belirlenmişti. Hedefimiz gerçekçi. Tamamen geçtiğimiz yıllarda yaptığımız özelleştirmeden gelen taksitlere dayanıyor. İlave çok güçlü yeni varsayım yok. Bunun rahat gerçekleşebileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

TAŞIT ALIMINA SON

PARTİLERİN seçim beyannamesinde de bulunan yeni Taşıt Kanunu’yla kamudaki taşıt kullanımını çok daha ciddi şekilde disiplin altına alacaklarını ve istismarı minimize edeceklerini belirten Şimşek, “Bu konuda tereddüt yok. Biz halkımızın taleplerini dinliyoruz ve onun gereğini yapacağız” dedi.

ŞU AN YENİ VERGİ YOK

Mehmet Şimşek, “Şu anda yeni vergi ya da ilave vergi artışı öngörümüz yok” dedi. Vergi indirimi olup olmayacağına yönelik soruyu da yanıtlayan Şimşek, seçim beyannamelerinde birçok kesime yönelik önemli adımlar bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

KONUT ‘İHRACAT’ OLMAZ

Bakan Şimşek, yabancılara konut satışının ihracat sayılması konusundaki tartışmalara şöyle yanıt verdi: “Hükümetimiz döneminde önemli düzenlemeler yaptık. Biz, Türkiye’ye ne kadar çok kişi gelir para harcarsa olumlu diye düşünüyoruz. Türkiye kazanacak, bunu teşvik ediyoruz. Ama bunu ihracat kalemine sokmak gündemimize gelmedi, çalışılmadı. Yeni çalışma yok, herhangi bir husus gündemde değil.”