Gazete Vatan Logo

MEB harekete geçti! Tüm Türkiye'de resmen başlıyor, öğrenciler okullarda...

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 100'ün üzerinde ülkeden eğitim bakanlarının katılımıyla İngiltere’nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük eğitim bakanları toplantısı olarak kabul edilen Dünya Eğitim Forumu'nda Türkiye'nin eğitimdeki tecrübelerini paylaştı. Özer, Türkiye'deki öğrenci sayısının 150 ülkenin nüfusundan daha fazla olduğuna dikkati çekti. Öte yandan MEB, öğrenciler için salgın dönemindeki kayıpların telafi etmek adına ücretsiz olarak destekleme yetiştirme kurslarını devreye almıştı. Milli Eğitim Bakanlığı şimdi de ülke genelinde bu kursa yönelik ortak bir değerlendirme sınavı uygulayacak. Kurslara katılan 6, 7, 8, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri için tarih 28 Mayıs olarak belirlendi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bu uygulamaya çok önem verdiklerini belirterek, bu dönemdeki sınavın kapsamının genişletildiğini, farklı branşlardan başarı testi yapılacağını duyurdu. İşte son dakika haberinin detayları...

MEB harekete geçti! Tüm Türkiye'de resmen başlıyor, öğrenciler okullarda...

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İngiltere’nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen ve 100'ün üzerinde ülkeden eğitim bakanın katıldığı dünyanın en büyük eğitim bakanları toplantısı olarak kabul edilen Dünya Eğitim Forumu'nda Türkiye'nin eğitimdeki tecrübelerini paylaştı. Özer, forumda dünyanın farklı ülkelerinden gelen bakanlara ve eğitimcilere seslendiği konuşmasında, 21. yüzyılın, ekonomik ve toplumsal olarak çok güçlü dönüşümlere sahne olduğunu belirtti. Beklenmedik salgınlar, doğal afetler ve göçlerin eğitim sistemlerini etkilediğine işaret eden Özer, 2020'den itibaren tüm eğitim sistemlerinin Kovid-19 salgınıyla karşı karşıya kaldığını anımsattı.

Okulun sadece bir öğretim yeri olmadığını, çok fazla anlamı ve işlevi bulunduğunu vurgulayan Bakan Özer, "Okullar öğretiyorlar, toplumlardaki eşitsizlikleri azaltıyorlar; çocuğu fiziksel, duygusal, sosyal ve psikolojik olarak büyütmek için uygun ortamı sağlıyorlar" dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ ÖĞRENCİ SAYISI 150 ÜLKENİN NÜFUSUNDAN DAHA FAZLA"

Bakan Özer, Türkiye'nin eğitim sisteminin son 20 yılda çok çarpıcı gelişmelere tanık olduğunu, okul öncesinden yükseköğretime, eğitimin her aşamasında katılım oranların arttığını anlattı. Türkiye'de okul öncesi, ilkokul ve ortaokulda yaklaşık 19 milyon, yükseköğretimde ise 9 milyon öğrenci bulunduğunu aktaran Özer, Türkiye'deki öğrenci sayısının 150 ülkenin nüfusundan daha fazla olduğuna dikkati çekti. Türkiye'de 1,2 milyon öğretmen bulunduğunu anlatan Özer, öğretmenlerin nitelikleri gibi konuların kendileri için önemine işaret etti. Özer, pandemi sırasında elde ettikleri bazı deneyimlerle eğitim politikasında 3 ana başlığı belirlediklerini ilk olarak okullaşma oranlarını artırdıklarını kaydetti.
Sosyoekonomik arka planlarına bakılmaksızın tüm öğrencilere aynı kalitede eğitim sağlamak için eğitimin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Özer, öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerin niteliklerini de güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı



Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara da eğitim verdiğini, Türk eğitim sistemi içinde yaklaşık 1 milyon Suriyeli öğrenci bulunduğunu kaydeden Bakan Özer, "Türkiye, tüm dünya adına elinden gelenin en iyisini yapıyor. Bu çok önemli. Türkiye'ye teşekkür etmelisiniz çünkü Türkiye, sadece vatandaşlarına eğitim vermiyor, aynı zamanda göçmenlere de eğitim sağlıyor" dedi
Özer, önceliklerinin Türk eğitim sisteminin kalitesini artırmak olduğunu, bu çerçevede ilk aşamada anaokuluna katılımı yüzde 100'e çıkarmayı, ikinci olarak da okullar arasındaki fırsat farklılıklarını azaltmak istediklerini vurguladı. Ayrıca mesleki eğitime ve mezunların iş gücü piyasasına katılımına büyük önem verdiklerini belirten Özer, bunun eğitim sistemlerinin dengelenmesinde önemli bir yeri bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"TÜM EĞİTİM SİSTEMLERİ ÖĞRETMENLER KADAR GÜÇLÜ"

Bunlara ek olarak öğretmenleri her yönden teşvik etmeye çalıştıklarını, bunun için öğretmenlerle ilgili yasayı değiştirdiklerini söyleyen Millî Eğitim Bakanı, öğretmenlere her türlü desteği sağladıklarının altını çizdi. Oluşturulan eğitim sistemlerinin okullara nüfuz etmemesi durumunda bir sonuç getirmediğine işaret eden Özer, artık Türkiye'de okul temelli öğretmen yetiştirme programları olduğunu, öğretmenlerin mesleki gelişimleri için hangi eğitime ihtiyaç duyduklarına kendilerinin karar verdiğini anlattı. Bakan Özer, tüm eğitim sistemlerinin öğretmenler kadar toplumların da öğretmenleri kadar güçlü olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, salgın döneminde okullarda yüz yüze eğitimde gösterdiği kararlılığı öğretim programlarının destekleyicisi olan destekleme yetiştirme kurslarında da göstererek 6, 7, 8, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik ücretsiz olarak kurs planladı. Bakanlık, kurs merkezleri salgın dönemindeki öğrenme kayıplarının telafisi için bireysel farklılıkları da dikkate alarak planlı bir biçimde eğitim öğretim faaliyetlerini yürüttü.

ORTAK DEĞERLENDİRME SINAVI UYGULANACAK

MEB, bu faaliyetlerin etkinliğine yönelik 81 ilde İzleme ve Değerlendirme Ortak Sınavı'nı uyguluyor. Destekleme ve yetiştirme kurslarına katılan 6, 7, 8, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik uygulanan ortak değerlendirme sınavı 28 Mayıs 2022 saat 10.00'da ülke genelinde yapılacak.

Haberin Devamı

 

81 İLİN TAMAMINI KAPSAYACAK

Çalışmanın 81 ilin tamamını kapsayacak şekilde tasarlandığını ifade eden Bakan Özer, bu uygulamaya çok önem verdiklerini belirterek bu sayede salgın döneminde ara verilen kurslardaki mevcut durumu daha net biçimde gördüklerini ve yapılması gereken iyileştirmeler için daha seri şekilde harekete geçildiğini ifade etti.

FARKLI BRANŞLARDAN BAŞARI TESTLERİ UYGULANACAK

2. Dönem Destekleme Yetiştirme Kursları İzleme ve Değerlendirme Ortak Sınavı'nın 1. dönemdeki uygulamadan farklı olarak kapsamının genişletildiği bilgisini paylaşın Özer şöyle devam etti: "Bu uygulama 6, 7, 8, 10, 11 ve 12. sınıf düzeylerini kapsıyor. Değerlendirme araştırması Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fen bilimleri, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, sosyal bilgiler, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe, fizik, kimya, biyoloji, tarih ile coğrafya derslerinden yapılacak."

28 MAYIS'TA YAPILACAK, ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Uygulamanın 28 Mayıs 2022 tarihinde yapılmasına yönelik çalışmaların tamamlandığını kaydeden Özer, "Derslerin her birinden sorular içeren 33 farklı kitapçık oluşturuldu. Sonuçlar, yalnızca destekleme ve yetiştirme kurslarında yürütülecek iyileştirme çalışmalarına yön vermek için kullanılacak ve kesinlikle herhangi bir yerde not veya puan olarak kullanılmayacak." ifadelerini kullandı.

94 BİN ÖĞRENCİ SINAVA GİRİYOR

Her dönem kurs açılan tüm sınıf düzeylerinde belirlenen derslerde uygulamayı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Özer, "Geniş kapsamlı olan bu çalışmada 6, 7, 8, 10, 11 ve 12. sınıf düzeyinde kurslara katılan 1.080 okuldaki 94 bin öğrenci örneklemde yer aldı. Bununla birlikte ortaokul, imam hatip ortaokulu, yatılı bölge ortaokulu, Anadolu imam hatip lisesi, çok programlı Anadolu lisesi, fen lisesi, güzel sanatlar lisesi, mesleki teknik Anadolu lisesi, sosyal bilimler lisesi, spor lisesi gibi farklı okul türleri uygulama kapsamında bulunuyor. Böylece sunulacak destekleri geliştirmek için detaylı veriler elde edilecek." dedi.

ÖĞRENCİLERE KARNELER İLETİLECEK

Bu kursların verimliliğine yönelik ilk kez 2021-2022 eğitim öğretim yılı 1. Dönem DYK İzleme ve Değerlendirme Ortak Sınavı'nın 81 ilde 15 Ocak 2022 tarihinde yapıldığını hatırlatan Özer, uygulamaya katılan 7, 8, 11 ve 12. sınıf düzeyindeki öğrenci karnelerinin aynı hafta içerisinde ödmplatform vasıtasıyla okullara iletildiğini ifade etti. Özer, 2. dönemdeki İzleme ve Değerlendirme Ortak Sınavı sonucunda da öğrencilere hızlı biçimde geri bildirimde bulunulacağını belirtti.