Gazete Vatan Logo

2022 YKS ek tercih ne zaman? Tercih yapmayanlar ek tercih yapabilir mi? Ek tercihleri kimler yapabilir? 2022 ek yerleştirme tarihi detayları!

YKS tercihleri sona erdi. Adaylar üniversitelerin istedikleri programlarına YKS sonuçlarına göre seçim işlemlerini gerçekleştirdi. Üniversiteye bir adım kala yüz binlerce öğrenci için üniversite tercih sonuçları beklenecek. YKS tercih sonuçlarının açıklanması ve üniversite kayıtlarının tamamlanmasıyla birlikte istediği bölüme yerleşemeyen adaylar için de ek yerleştirme süreci başlayacak. İlk tercihlerde işlem gerçekleştirmeyen adaylar da ek yerleştirmelere başvuru yapıp yapmayacaklarını araştırırken, bazı adaylar da olası bir yerleşememe durumunda hangi adımları izleyeceğini araştırıyor. Peki, 2022 YKS ek tercih ne zaman? Tercih yapmayanlar ek tercih yapabilir mi? Ek tercih nedir, kimler yapabilir? Ek yerleştirme tarihi belli oldu mu? İşte detaylar…

2022 YKS ek tercih ne zaman? Tercih yapmayanlar ek tercih yapabilir mi? Ek tercihleri kimler yapabilir?  2022 ek yerleştirme tarihi detayları!

Üniversite tercihleri sona erdi. Adayların gözü ÖSYM tarafından açıklanacak YKS tercih sonuçlarına çevrilirken ek yerleştirme süreci ile ilgili detaylar da merak ediliyor. Peki, 2022 YKS ek tercih ne zaman? Tercih yapmayanlar ek tercih yapabilir mi? Ek tercih nedir, kimler yapabilir?  Ek yerleştirme tarihi belli oldu mu? İşte detaylar…

YKS EK TERCİH NE ZAMAN 2022?

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler puan ve başarı sıralamalarına göre üniversiteye kayıt hakkı kazanacaklar. Öğrenci, kayıt işlemlerini 22-26 Ağustos 2022 günleri arasında tamamlayacak. Elektronik üniversite kayıtları ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında alınacak. Kayıtların tamamlanmasının ardından kalan boş kontejanlar açıklanacak ve ek yerleştirme süreci başlayacak. ÖSYM boş kontenjanların bulunduğu ek yerleşirme kılavuzunu yayımlayacak.

2022 EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2022-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacak.

Haberin Devamı

EK TERCİH KİMLER YAPABİLİR?

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük  puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

- YKS ek yerleştirmede tercih yapabilmek için adayların 2022-YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor.

- 2022-YKS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir.

- YKS'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilecek.

EK TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?

Ek yerleştirme tercih ücreti 30,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecektir.

Haberin Devamı

Yatırılan yerleştirme ücretleri her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir.

ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacak.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?

Yerleştirme Sonuçları internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmünde olacak. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.