Gazete Vatan Logo

Yunanistan'dan F-16 hamlesi! Erdoğan-Biden görüşmesi sonrası harekete geçtiler

Madrid’deki NATO zirvesinde Amerikan Başkanı Joe Biden’ın “Türkiye’ye F-16 satmalıyız” şeklindeki çıkışı komşu Yunanistan’da geniş yankı buldu. Atina'nın Ankara ile arayı yumuşatmak için rutin tatbikatlara ara vereceği iddia edildi.

Yunanistan'dan F-16 hamlesi! Erdoğan-Biden görüşmesi sonrası harekete geçtiler

Amerikan Başkanı Joe Biden'ın Madrid'deki “Biz tabii ki F-16'ları satmalıyız Türkiye’ye... Ayrıca onların modernleştirilmesini de sağlamalıyız.” mesajı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi Yunanistan’da yakından takip edildi. Atina'nın Ankara ile arayı yumuşatmak için rutin tatbikatlara ara vereceği iddia edildi.

Yunan Kathimerini Gazetesi, ABD ve NATO’nun telkinleri doğrultusunda Atina yönetiminin yaz ayları boyunca Ege’de geniş çaplı askeri tatbikatlar yapılmamasını öngören “Yılmaz-Papulyas Mutabakatı”na uygun hareket edeceğini öne sürdü. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satmak istemesine dair “Yunan hükümetinin işi Yunanistan’ın caydırıcılığını güçlendirmek. Ben de bunu yapıyorum” demekle yetindi.

Ancak satış İçin Amerikan Kongresi’nin onayının gerektiğine işaret etti. Biden’ın kararından hayal kırıklığına uğrayan ABD’deki Yunan lobisi ise Kongre’yi etkilemek için harekete geçti. Amerikan Kongresi’nin Yunan asıllı Cumhuriyetçi Milletvekilleri Gas Bilirakis ile Nicole Malliotakis, F-16 satışını engellemek için çalışacaklarını söyledi. İkili ortak açıklamalarında, “Yunan Başbakanı Miçotakis mayıs ayındaki Washington ziyaretinde, ABD’nin satacağı her silahın Türkiye tarafından Doğu Akdeniz’deki ülkelere şantaj için kullanılacağı uyarısında bulunmuştu. Türkiye’ye silah satışına karşıyız ve Kongre’deki meslektaşlarımızla bu endişelerimizi paylaşmayı sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı. (CNN Türk)

Haberin Devamı