Gazete Vatan Logo

Umut yolu kapanıyor!

AB ve Balkan ülkeleri, sığınmacı krizini bugün yeni zirvede ele alacak. Komisyon Başkanı Juncker AB liderlerine, ‘Sınırlarınızı kontrol edin. Geçişlere izin vermeyin. Başka ülkeye geçmek isteyen mültecileri geri çevirin’ diyecek

Umut yolu kapanıyor!

Avrupa, sığınmacı krizine çözüm arıyor. Geçen hafta yapılan liderler zirvesinin ardından bu kez de Balkan ülkeleri liderlerinin katılımıyla başka bir toplantı yapılacak. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın çağrısı üzerine toplanacak zirve, bugün Brüksel’de yapılacak. Juncker, çağrı metninde, Balkan ülkeleri ile sığınmacı krizi konusunda büyük bir işbirliği, daha kapsamlı danışma ve acil operasyonel eylem gerektiğini belirtti. Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan’dan devlet veya hükümet başkanlarının katılacağı zirvede Avrupa Sığınma Destek Ofisi (EASO), AB Sınır Ajansı (Frontex) temsilcileri de yer alacak. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de zirveye davet edildi.

Merkel istedi

Balkan ülkeleri, gelişmiş Avrupa ülkelerine varmak isteyen sığınmacıların ana güzergahı olarak öne çıkıyor. Macaristan’ın cuma gecesi Hırvatistan sınırına tel örgü çekmesinin ardından, sığınmacılar Slovenya’nın Brezica sınır kasabasına yönelmişti. Juncker zirvede Slovenya’ya 400 sınır muhafızının konuşlandırılması ve göçmenlerin parmak izlerinin burada alınmasını isteyecek. Buluşmanın Almanya Başbakanı Angela Merkel’in inisiyatifi üzerine organize edildiğini yazan Wall Street Journal gazetesi, Juncker’in liderlere, ‘Ülkeler arası geçişlere izin vermeyin. Her ülke kendi sınırına giren mültecinin parmak izini ve sığınma başvurusunu alsın. Başka ülkelere taşımasın. Eğer mülteci burada sığınma başvurus yapmak istemiyorsa kapıdan geri çevirin’ diyeceğini yazdı. Merkel’in yanı sıra AB üyesi Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, Romanya ve Slovenya’nın devlet ve hükümet başkanları da Brüksel’e bekleniyor.

Haberin Devamı

613 bin kişi Avrupa’ya girdi

Tüm Avrupa ülkelerine ise bu sene içinde Frontex’e göre 710 bin, Uluslararası Göç Örgütü’ne göre de en az 613 bin kişi girdi. Bunlardan 160 binini belli kotalar çerçevesinde üye ülkelere dağıtmaya karar veren AB, şu ana kadar sadece 19 sığınmacı hakkında karara varabildi. AB, bahar aylarının gelmesiyle sığınmacı akışında yeni dalga bekliyor.

Haberin Devamı

Türkiye de konuşulacak

AB liderleri, geçen hafta yapılan zirvede ise sığınmacı krizinin çözümüne yardım etmesi karşılığında, Türkiye ile vizelerin kaldırılması sürecinin hızlandırılması, katılım müzakerelerinin yeniden canlandırılması ve yeni fasılların açılmasına karar vermişti. Zirvede Türkiye için atılacak adımların da konuşulması bekleniyor.