Gazete Vatan Logo

Ukrayna - Rusya savaşında son dakika haberleri... İngiltere Savunma Bakanlığı duyurdu: Rus ordusunun ilerleyişi durdu...

Ukrayna ile Rusya arasındaki kanlı savaşta 23. güne girildi. Rusya'nın Harkiv kentindeki Barabashovo pazarın saatler sonra bir kez daha hedef aldığı açıklandı.İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna’daki saldırı gücünü korumakta zorlandığını açıkladı. Rusya'ya karşı bir dizi yaptırım kararı alan ABD Başkanı Biden bugün Çinli mevkidaşı ile kritik bir görüşme gerçekleştirecek. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Biden'ın yarınki görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi'ye "Rusya'ya askeri destek vermesi durumunda bunun karşılığı olacağı" uyarısında bulunacağını söyledi.

Ukrayna - Rusya savaşında son dakika haberleri... İngiltere Savunma Bakanlığı duyurdu: Rus ordusunun ilerleyişi durdu...

Rus ordusunun Ukrayna topraklarına girmesiyle başlayan savaş 23. gününde de tüm şidddetiyle devam ediyor. Rusya, Harkiv kentindeki Barabashovo pazarına bomba yağdırdı. Saldırı sonrası çıkan yangın saatlerce söndürülemedi ve çevredeki evlere sıçradı. Ukrayna Rus ordusunun aynı bölgeyi bir kez daha hedef aldığını ve bir kurtarma görevlisinin saldırı neticesinde hayatını kaybettiğini duyurdu. Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'in Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile görüşeceğini duyurdu.

02.34: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: "Bugün Ukrayna'da 9 binden fazla sivil tahliye edildi. İşgalciler çoğu bölgede ve kentte insani yardım tedarikini engellemeye devam ediyor. Bu bir savaş suçudur." dedi.

01.56: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk yaptığı açıklamada, ülkedeki sivillerin tahliyesine ilişkin verilere değinerek, "18 Mart tarihli 7 insani koridorlarından 9 bin 145 kişiyi tahliye ettik. Bin 124’ü çocuk olmak üzere 4 bin 972 Mariupol sakini Zaporijya’ya ulaştı. Sumi Bölgesi’nden 4 bin 173 kişi tahliye edildi. İnsani koridorlarda hareket eden Mariupol sakinleri için Berdyansk’a yakıt tedariki yapıldı. Zaporijya’dan Berdyansk’a gelen otobüslerle 500 kişi alındı. Yarın Berdyansk'a, Mariupol sakinlerinin tahliyesi için 10 otobüs gönderilecek. Harkov Bölgesi’nde anlaşma yapılan insani koridorlarda sessizlik rejiminin işgalciler tarafından ihlal edilmesi nedeniyle kentteki insani yardım koridorlarının çalışmasına ara verildi. 19 Mart’ta Harkov, Herson ve Luhansk bölgelerindeki insani yardım teslimatları için güzergahlar üzerinde çalışılıyor. Kiev Bölgesi’ndeki sivillerin tahliyesine yönelik de insani koridorların oluşturulması için çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

01.26: Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna’nın liman kenti Odessa'da yerel saatle 22.15 sularında hava savunma sistemleri devreye girdi. Odessa semalarında keşif uçuşu yaptıkları sırada Rusya'ya ait insansız hava araçlarını hedef alan Ukrayna'ya ait hava savunma sistemleri gökyüzüne ardı ardına ateş açtı. Açılan ateşin ardından Rus insansız hava araçları, hava savunma sisteminden ateşlenen füzelerle düşürüldü. Arka arkaya ateşlenen füzeler nedeniyle Odessa halkı kısa süreli panik yaşadı. Bu esnada birçok vatandaş tedbir amaçlı sığınaklara saklandı.

Haberin Devamı

22.52: Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleştirilen video konferans görüşmesinin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Görüşmede, Çin’in Rusya’ya maddi destek sağlaması halinde sonuçları aktarıldı” denildi.

22:20: Ukrayna’nın Vinitsa kenti valiliği, bölgede 3 roketin imha edildiğini duyurdu.

19.01: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın ilhakının sekizinci yıldönümü münasebetiyle başkent Moskova'daki tıka basa dolu Luzhniki Stadyumu'nda konuşma yaptı. Üzerinde "Z" harfinin olduğu bayraklar sallayan on binlerce kişiye miting düzenleyen Rus lider, ülkesinin Ukrayna'daki "özel operasyonunu" övdü. Rus Devlet Televizyonu, Putin hınca hınç dolu stadyumda konuşurken aniden yayını kesti ve etkinlikte çalınan vatansever şarkıları göstermeye başladı. İngiliz ve ABD medyası, mitingi "Vladimir Putin Şov" başlığıyla manşetten verdi. Putin, kendisini alkışlayan alkışlayan kalabalığa "Rusya ileri!" diye seslendi.

Haberin Devamı

18.26: Ukrayna ve Rusya arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş 23 gündür devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı konuşmada, “Ukrayna’nın güçlü halkı, bugün savaşın 23. günü. Ben eminim ki bu savaşta Ruslar ülkelerini tarihlerinin başladığı zamana geri döndürecekler. Rusya, Ukrayna’ya saldırdığı için son 25 yılda ulaştığı seviyeden 90’lara geri dönecek. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşın bedeli bu olacak. Vicdansız ve saldırgan bir savaşın bedeli her zaman yüksek bedellerle ödenir. Ne olursa olsun insanlarımız geri gelmeyecek ve yaralarımız iyileştirilmeyecek. Biz her şeyi onaracağız ve Avrupa Birliği’nin üyesi olacağız. Ancak zaferden sonra hayat farklı olacak. Ölenleri saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

18.00: Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı video konferans görüşmesinde, “Barış ve huzurun inşası savaş ile karşı karşıya kaldı. Ukrayna’da yaşanan krizi görmezden gelemeyiz” dedi.

Haberin Devamı

17.20: Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarında toplam 816 sivilin öldüğünü, bin 333 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

16.29: Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, Polonya'nın, önümüzdeki hafta yapılacak NATO zirvesinde Ukrayna'ya NATO Barış Gücü gönderme önerisini tartışmaya hazır olduklarını söyledi.

16.15: Ukrayna'nın Lviv kentinde Rusya’nın saldırılarında ölen 109 çocuk için meydana 109 boş bebek arabası bırakıldı.

Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’ya düzenlediği saldırılarda 109 çocuk hayatını kaybetti, 130 çocuk ise yaralandı. Lviv kentindeki ünlü Rynok Meydanı’na hayatını kaybeden çocuklar anısına 109 bebek arabası ve puset bırakıldı. Boş bebek arabalarını gören Ukraynalılar gözyaşlarını tutamadı.

16.01: Rusya'nın iki gün önce Mariupol kentinde sivillerin sığındığı tiyatro binasına gerçekleştirdiği saldırının ardından 130 kişinin enkazdan kurtarıldığı açıklandı.

15.22: Rus ordusu, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait iletişim merkezini silahlı insansız hava aracı ile vurdu.

Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırılarını 23. gününde sürdürüyor. Rus ordusu Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait, ormanlık alanda bulunan iletişim merkezini hedef aldı. Rusya Savunma Bakanlığı, silahlı insansız hava aracı ile gerçekleştirilen saldırıda iletişim merkezinin devre dışı bırakıldığını belirtti.

15.03: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüntülü konuşmasına dair yaptığı açıklamada, "Ukraynaya 1,2 milyar Euroluk makro-finansal yardımın 300 milyon Euroluk ikinci ödemesine dair bilgilendirdiğini" belirtti.

14.23: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki durumla ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdiği Almanya Başbakanı Olaf Scholz'e, "Kiev, mümkün olan her şekilde müzakere sürecini geciktirmeye çalışıyor" dedi.




Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek Ukrayna'daki durumu ele aldı. Kremlin Sarayından yapılan açıklamaya göre Rusya lideri Putin, Ukrayna ordusunun Donetsk ve Makiivka yerleşim bölgelerinde ağır kayıplara yol açan saldırılar gerçekleştirdiğini iddia ederek Batı'nın bu savaş suçlarını görmezden geldiğini belirtti. Putin ayrıca Rus Silahlı Kuvvetleri'nin sivillerin şehirlerden çıkışı için güvenli koridorlar düzenlemek de dahil olmak üzere sivillerin hayatı için mümkün olan her şeyi yaptığını savundu. Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında devam eden görüşmelere de değinen Putin, "Kiev'in mümkün olan her şekilde müzakere sürecini geciktirmeye çalıştığını ve gerçekçi olmayan teklifler sunduğunu" ifade etti. Putin Rus tarafının ilkeli yaklaşımları doğrultusunda çözüm arayışlarını sürdürmeye hazır olduğunu kaydetti.

14.02: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya'ya karşı 5 binden fazla yaptırım uygulandı. Bu, İran ve Kuzey Kore'ye uygulanan kısıtlamaları gölgede bırakan bir rekor" dedi.




Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Ukrayna savaşı ve Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara ilişkin Rus medyasına röportaj verdi. Bakan Lavrov, Rusya, Ukrayna ve tüm Avrupa için ortak güvenlik garantileri aradıklarını ifade etti. Lavrov, Rus ordusunun Ukrayna'daki varlığına ilişkin, "Hedefimiz, Ukrayna topraklarından böyle bir tehdidin gelmemesi için Ukrayna'yı askerden arındırmak ve ayrıca Ukrayna, Rusya ve tüm Avrupa ülkeleri için bölünmez ortak güvenlik ilkesine dayalı güvenlik garantileri elde etmektir. Bunu yıllardır teklif ediyoruz" şeklinde konuştu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma durumunun çözüleceğini umduğunu söyleyen Lavrov, Batı'nın bunu engelleyebileceğine işaret ederek, "İki kardeş halkın tarihsel yakınlığının galip geleceğinden eminim" dedi.

Rusya'nın diğer ülkelerin Ukrayna'ya silah tedarik etmesine izin vermeyeceğini söyleyen Lavrov, Rus birliklerin Ukrayna'ya gelen herhangi bir silah sevkiyatını hedefi alabileceğini vurguladı. Lavrov, "Silah taşıdığını düşündüğümüz Ukrayna topraklarına giren herhangi bir yükün meşru bir hedef olacağını açıkça belirttik" dedi.

Lavrov, konuşmasında "Sam Amca" diye nitelendirdiği ABD yönetimi için, "ABD'li şerifin yönetimi altındaki bir 'küresel köyün' varlığını asla kabul etmeyecek olanlar var. Çin, Hindistan, Brezilya, Arjantin, Meksika. Eminim ki bu ülkeler sadece 'Sam Amca' onlara bir şey yapmalarını emrettiğinde 'evet efendim' dedikleri bir durumda olmak istemiyorlar" ifadelerini kullandı. Lavrov ayrıca Rusya'nın da boyun eğmeyecek ülkeler arasında olduğunu söyledi.

Lavrov, Batı medyasının Ukrayna savaşının yalnızca bir tarafını sunmaya çalışarak Rusya'ya karşı bir "bilgi savaşı" yürütmeye devam ettiğini belirtti. Batı'nın ülkesine benzeri görülmemiş şekilde yaptırım uyguladığını söyleyen Lavrov, ülkenin gelişimine dair önlemler alacaklarını kaydetti. Lavrov ayrıca, "Yaptırımların her zaman bizi güçlendirdiğini söylemeliyim" dedi. "Rusya'ya karşı 5 binden fazla yaptırım uygulandı. Bu, İran ve Kuzey Kore'ye uygulanan kısıtlamaları gölgede bırakan bir rekor" ifadelerini kullanan Lavrov, "Artık Batılı ortaklara güvenebileceğimiz yanılsaması paramparça oldu" ifadelerini kullanarak, artık sadece kendilerine ve Rusya ile olacak müttefiklere güvenebileceklerini kaydetti.

13.52: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in telefon görüşmesi öncesi yaptığı açıklamasında, “ABD askeri, Ukrayna’ya yardım göndererek barış getiremez” dedi.

13.17: İngiltere'de Yiyecek ve İçecek Federasyonu ile gıda firmaları, Ukrayna'daki savaş nedeniyle sektörün büyük zorluklar içerisinde olduğunu ifade ederek hükümete, "Sektörün uzun vadede dayanıklılığından endişeliyiz, kritik yasalar dışında her şeyi durdurun" çağrısında bulundu.

12.59: Ukrayna Acil Durum (DSNS) ekipleri, bu sabah Kiev'in Podil semtine düşen bir Rus füzesi parçalarının bir kişiyi öldürdüğünü ve 4 kişiyi yaraladığını açıkladı.

14 BİN 200 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

12.58: Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, savaşın başlamasından bu yana 14 bin 200 Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 23 gündür devam ediyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 24 Şubat-18 Mart tarihleri arasında yaşanan çatışmalarda 14 bin 200 Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi. Rus ordusuna ait 450 tank, bin 448 zırhlı savaş aracı, 205 topçu sistemi, 72 çok namlulu roketatar sistemi, 43 hava savunma sisteminin imha edildiği aktarılan açıklamada, ayrıca 93 Rus uçağı, 112 helikopter, 879 araç, 60 yakıt tankeri, 12 İHA ve 11 adet özel ekipmanın vurulduğu kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise yaptığı açıklamada, savaşın başından bu yana Ukrayna’ya ait 183 insansız hava aracı, bin 406 tank ile çeşitli zırhlı araç, 138 çok namlulu roketatar sistemi, 535 topçu sistemi ve havan topu, bin 197 özel askeri aracın imha edildiğini ifade etti.

12.57: Polonya Sınır Koruma Teşkilatı, Rusya'nın saldırıları nedeniyle ülkeyi terk ederek Polonya'ya gelen Ukraynalıların sayısının 2 milyonu geçtiğini açıkladı.

12.19: İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini açıklama yaparak Ukrayna'nın Mariupol kentinde bulunan ve Rus bombardımanı sırasında büyük ölçüde tahrip olan Mariupol Tiyatro binasının yapımını üstlenmek istediğini duyurdu. Tiyatroyu sığınak olarak kullanan Ukraynalılar, Rus jetlerinin görmesi için binanın iki yanına Rusça çocuklar yazmıştı.

12.11: Rusya ordusunun Ukrayna'nın Harkov kentine düzenlediği hava saldırısında bir üniversite binası ile çevredeki binalarda büyük hasar meydana geldi. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı.

12.00: Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, Rus hava kuvvetlerinin vurduğu alanın Lviv havaalanında uçak onarım fabrikası olduğunu söyledi.

11.52: Ukrayna askerleri, tanksavar füzesi Stugna-P ile Rus ordusuna ait askeri araçları imha etti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 23. güne girildi. Ukrayna askerleri tanksavar füzesi Stugna-P kullanarak Rus ordusuna ait askeri araçları vurdu.

11.42: Ukrayna Başbakanı olduğunu iddia eden bir kişiyle telefonda görüşen İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallacea gerçek Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhaldan esprili yanıt geldi. Shmyhal, "Bakan Wallace, bir dahaki sefer, konuşmaya başlamadan önce palianytsia kelimesini söylemesini isteyin" dedi. Ukrayna'ya özgü bir ekmek olan 'palianytsia' kelimesini, Ukrayna'da sadece Ukraynalıların doğru telaffuz edebildiği ve genelde Rusların bu kelimeyi telaffuz edemediği düşünülüyor.     

11.18: Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir yerleşim bölgesini vurması sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin ise yaralandığı belirtildi.

Rusya, 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’daki saldırılarını sürdürüyor. Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamada, Rus hava kuvvetlerinin başkent Kiev’deki Podilskyi bölgesinde bir yerleşim alanına hava saldırı düzenlediği belirtildi. Saldırı sonucu 5 katlı bir binaya füze isabet etti. Olay yerine gelen itfaiye ve kurtarma ekipleri enkaz bölgesinde çalışma başlattı. Vurulan binanın 1 ve 3’üncü katlarında çıkan yangın ekipler tarafından söndürüldü. Acil Durumlar Servisi açıklamasında, 12 kişinin enkazdan sağ çıkarıldığı, 98 kişinin tahliye edildiği ifade edilirken, 1 kişinin hayatını kaybettiği ve 4 kişinin yaralandığı belirtildi.

10.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'ya karşı savaşmak için Rus ordusuna katılmak isteyen paralı askerleri işaret ederek, "Ukrayna topraklarında işgalcilere katılmaya çalışan herkesi uyarıyorum. Bu hayatınızın en kötü kararı olacak" dedi.

09.44: Japonya hükümeti, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımların genişletileceğini duyurdu. Karar kapsamında Rusya Ana İstihbarat Dairesi (GRU) Başkanı İgor Kostyukov ve savunma bakan yardımcıları da dahil olmak üzere 15 kişinin ve 9 kuruluşun mal varlıkları dondurulacak.

09.20: Rusya, Ukrayna’nın Lviv kentinde havalimanının yakınlarını hedef aldı.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırılarına 23 gündür devam ediyor. Rus hava kuvvetleri bugün sabah saatlerinde Polonya sınırına yakın Lviv kentinde uluslararası havalimanının yakınlarını vurdu. Saldırının ardından gökyüzüne yükselen dumanlar şehrin bir çok noktasından görüldü.

09.01: Dışişleri Bakanlığı'nca Japonya Dışişleri Bakanı Hayashi Yoshimasa'nın yarın Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunacağı açıklandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Japonya Dışişleri Bakanı Hayashi Yoshimasa, 19 Mart 2022 tarihinde ülkemize bir çalışma ziyaretinde bulunacaktır. Ziyaret vesilesiyle yapılacak görüşmelerde ikili ilişkilerimizin yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası konuların ele alınması öngörülmektedir" denildi.

07.50: Ukrayna'nın Polonya sınırına 62 kilometre uzaklıktaki kenti Lyiv'de bu sabah patlama sesleri duyuldu. Henüz teyit edilmemiş haberlere göre kentin havalimanı vuruldu. Havalimanının olduğu bölgeden dumanlar yükseliyor. Şehre şu ana kadar ciddi bir Rus saldırısı gerçekleştirilmemişti.

07.15: Ukrayna, dün ülkenin güneyindeki Mariupol şehrinde sivillerin sığınak olarak kullandığı tiyatro binasının Rusya tarafından bombalandığını bildirdi. Belediye Başkan Yardımcısı Sergey Orlov, BBC'ye yaptığı açıklamada, yaralı sayısının henüz netleşmediğini ancak saldırı sırasında binada 1000 ila 1200 kişinin bulunduğunu belirtti.

BBC'ye konuşan bölge milletvekili Dmitro Gurin, "Görünen o ki pek çok kişi kurtuldu" dedi. ABD merkezli Maxar tarafından yayımlanan 14 Mart'ta çekilen uydu görüntülerinde, Rus jetlerini uyarmak için tiyatro binasının bahçesinde büyük harflerle Rusça "çocuk" yazılmış alanlar görülüyor.

07.00: İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna’daki saldırı gücünü korumakta zorlandığını açıkladı. Bakanlık’ın raporuna göre lojistik sorunlar, Rusya’nın Ukrayna işgalinin güç kaybetmesine yol açıyor. Askerlerin ilerlemekte zorluk yaşaması yüzünden öndeki güçlere gıda ve benzin gibi temel ihtiyaçları ulaştıramadığı öne sürüldü. Ukrayna’nın sürekli karşı saldırıda bulunmasının Rus askerlerini arz hatlarını korumaya ittiği belirtildi. Daha önce ABD de Rusya’daki askerlerin Ukrayna’daki ilerleyişinin donduğunu dile getirmişti.

05.46: Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'in Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile TSİ 16.00'da görüşeceğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Biden'ın yarınki görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi'ye "Rusya'ya askeri destek vermesi durumunda bunun karşılığı olacağı" uyarısında bulunacağını söyledi.

04.43: Kanada, Rus işgalinden kaçan Ukraynalılara üç yıla kadar geçici oturma izni verecek. AFP'ye göre, Ukraynalı mülteciler aynı anda çalışma izni için de başvurabilecekler.

03.56: Ukrayna'nın kamu yayın kuruluşu Suspilne'ye göre, Rus bombardımanı Harkiv kentindeki Barabashovo pazarında yangına neden oldu.

Haberde 'Beş saat içinde yangın neredeyse tüm bölgeyi sardı ve yakındaki evlere de sıçradı' denildi. Acil durum çalışanları yangını söndürürken, Rus birlikleri yeniden füzelerle pazarı hedef aldı. Saldırı sonucu bir kurtarma görevlisi hayatını kaybetti.

03.28: Mariupol tiyatrosundaki kurtarma çalışmaları 'sürekli bombardıman' ile engellendi. Mariupol belediye meclisi, kurtarma ekiplerinin Tiyatroaki enkazı temizlemeye devam ettiğini ve 'sürekli bombardımana' rağmen hayatta kalanları aramaya devam ettiğini açıkladı.

02.58: Rus askerleri tarafından hedef alınan bir Ukrayna askeri kamerasıyla çatışma anını görüntülerken Rus mermilerinin hedefi oldu.




Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarına karşı Ukrayna askerleri yoğun bir direniş gösteriyor. Bu direnişlerin bir başka örneği başkent Kiev’in dışında yaşandı. Rus birliklerinin Kiev’e girmesini önlemek için şehir dışına siperler kazan Ukrayna askerleri Rus askerlerine karşı çatışırken bir Ukrayna askeri de yine aynı amaçla Rus askerleri ile çatıştı. Bir araziye hendek kazan Ukrayna askeri, RPK tipi Sovyet yapımı bir silahla Rus askerlerini gözüne kestirdi. Rus askerleri de bu sırada Ukrayna askerini hedef alınca karşılıklı olarak her 2 taraf arasında çatışma başladı. Aynı zamanda kamerasıyla çatışma anını kayda başlayan Ukrayna askeri Rus tarafından gelen mermilerin hedefi oldu. Kazdığı çukura düşen Ukrayna askeri yakınındaki arkadaşlarından destek talep etti.

Edinilen bilgilere göre Ukrayna askerinin askeri revire götürüldüğü, omzundan hafif bir şekilde yaralandığı ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

02.50: Rusya’nın, BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna’da ortaya çıktığı iddia edilen biyolojik laboratuarların görüşülmesi için BMGK’yı acil toplantıya çağıracaklarını duyurdu.

 

23.44: Almanya’da eyalet başbakanlarıyla bir araya gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında Rusya-Ukrayna savaşı ve mülteciler hakkında açıklamalarda bulundu. Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın tüm saldırgan eylemleri derhal durdurmaları ve Rus ordusunu Ukrayna'dan çekilmesi çağrısında bulunarak, “Rusya Devlet Başkanı Ukrayna'da savaş yürütüyor ve bu nedenle uluslararası değerlerimize ve normlarımıza da saldırıyor" ifadelerini kullandı.

23.08: ABD Temsilciler Meclisi, ABD'nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı.

22.46: İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna Başkanı Denis Şmihal olduğunu iddia eden bir kişinin kendisi ile iletişime geçmeye çalıştığını söyleyerek, Rusya'yı "sahte numaralar" yapmakla suçladı. Wallace, "Bugün Ukrayna Başbakanı olduğunu iddia eden bir sahtekar benimle konuşmak için girişimde bulundu. Birkaç yanıltıcı soru sordu ve şüphelendikten sonra aramayı sonlandırdım. Hiçbir Rus dezenformasyonu, çarpıtma ve kirli oyun, Rusya'nın insan hakları ihlallerinden ve Ukrayna'yı yasadışı işgal ettiği gerçeğinden uzaklaştıramaz. Umutsuz bir girişimdi" dedi.

22.35: Blinken, Biden'ın yarınki görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi'ye "Rusya'ya askeri destek vermesi durumunda bunun karşılığı olacağı" uyarısında bulunacağını söyledi.

22.34: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Almanya, Ukrayna'ya askeri teçhizat, mali ve insani yardımda kilit rol oynuyor” dedi.