Gazete Vatan Logo

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmesi! Amerikan askerleri kritik bölgede görüntülendi...

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşda kritik gelişmeler yaşanıyor. Dünyanın beklediği Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşme başladı. Cephe hattında Rus ordusu Bayraktar TB2 SİHA'lar karşısında çaresiz. Belarus sınırına yakın Chernihiv kenti ve çevresi bombardıman altında. Borodyanka'dan Makariv'e doğru ilerleyen Rus tanklarındaki askerler, Ukraynalılarla çatıştı. Zelenskiy, Rus askerlerine "Gidin ve canınızı kurtarın" diyerek seslendi. Associated Press (AP) haber ajansı ise, çok ses getirecek fotoğraflar servis etti.

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmesi! Amerikan askerleri kritik bölgede görüntülendi...

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta kritik gelişmeler yaşanıyor. Rus ordusunun başkent Kiev'e saldırıları sürüyor. Bir çok ülkeden son dakika açıklamaları gelmeye devam ediyor. İşte sıcak bölgeden son dakika gelişmeleri...

22.59: Pentagon Sözcüsü Kirby, "Montrö'yü nasıl uygulayacağına Türkiye karar verir." dedi.

22.55: Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği öne sürülen savaş suçlarını soruşturmak üzere mahkemeye başvuruda bulundu.

22.47: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Kiev'de büyük bir patlama haberi daha geldi. Rus birlikleri başkent Kiev’deki bir lojistik deposunu balistik füzelerle vurdu. Temel ihtiyaçların muhafaza edildiği ve saldırıların ardından harabeye dönen depoda ilk patlamalarda 6 kişi, toplamda ise 28 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

22.46: Avrupa Birliği'ne mensup sekiz ülke, Ukrayna'nın Birliğe üyelik sürecinin başlatılmasına destek verdi. Söz konusu ülkelerin devlet başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifade yer aldı: "Biz, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya devlet başkanları olarak, Ukrayna'nın derhal AB'ye üyelik perspektifini almayı hak ettiğine inanıyoruz."

Haberin Devamı

22.44: ABD Birleşmiş Milletlerde görevli 12 Rus diplomatı persona non grata (istenmeyen kişi) ilan etti ve 7 Mart'a kadar ülkeyi terk etmelerini istedi.

22.40: Twitter, Rus devlet medyası ve bağlantılı sitelerin linklerini içeren paylaşımlara "Bu tweet Rus devletiyle bağlantılı internet sitesiyle bağlantılıdır" etiketi koyma kararı aldı.

22.00: Çekya, Rusya merkezli Sberbank’ın lisansını iptal etmek için çalışmalara başladı.

21.35: Polonya, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat'ta başlattığı askeri harekâttan bu yana 327 bin kişinin ülkeye girdiğini açıkladı.

21.15: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yine siren sesleri yükseliyor.

21.00: Almanya'nın Ukrayna'ya ölümcül silah yardımı yapmasına ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Moskova Yönetimi, "Bu kararla Almanya, soğuk savaşın hayaletini değil sıcak savaşın kendisini çağırıyor" mesajı verdi.

Haberin Devamı

20.43: Ankaralı bir vatandaşın Ukrayna Büyükelçiliği’ne gönderdiği yardım kutusundan çıkan mesaj duygulandırdı.

Ukrayna Büyükelçiliği, Ankaralı bir vatandaşın büyükelçilik binasına gönderdiği yardım kutusundan çıkan mesajı sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından paylaştı. Duygulandıran mesajda, “Merhaba ben Yusuf. Eğer savaştan sonra hayatta kalırsan seni Türkiye’ye davet ediyorum. Ülken uğruna ölürsen bizim için bu bir onur olacaktır” ifadeleri yer aldı.

20.35: BM Genel Kurulu'nda konuşan Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, Rusya'nın BM'deki meşruluğunu sorgulayan ifadeler kullanarak, “Rusya'nın BM'deki varlığı hiç meşru olmuş muydu?" dedi. 

20.10: Rusya-Ukrayna görüşmelerinde ikinci tur yapılacak
Ukrayna-Rusya arasındaki savaşın çözümüne dair bir araya gelen Rusya ve Ukrayna heyetleri ilk tur görüşmenin ardından istişareler için ülkelerine dönerken, görüşmede ikinci turun yapılacağı ifade edildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 5. gününde devam ederken, bugün müzakere görüşmeleri için Belarus'ta bir araya gelen iki ülkenin heyetleri yaklaşık 6 saat süren görüşmenin ardından istişare için ülkelerine döndü. Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy yaptığı açıklamada, görüşmelerde ikinci turun yapılacağını ifade ederek, “En kısa sürede anlaşmaya varmak istiyoruz. Genel konumu tahmin edebileceğimiz belirli noktalar belirledik” dedi.

Ukrayna tarafından yapılan açıklamada ise, “Görüşmelerin asıl amacı ateşkesin derhal sağlanması ve Rus güçlerinin geri çekilmesi” denildi.

Ukrayna heyetinde Halkın Hizmetkarı Partisi Grup Başkanı, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Podolyak, Ukrayna’nın Üçlü Temas Grubu Heyeti Başkanı Birinci Yardımcısı Andrii Kostin, Ukrayna Milletvekili Rustem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskyi yer aldı. Rusya heyetinde ise Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Rusya’nın Belarus Büyükelçisi Boris Grızlov ve Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy yer aldı.

Haberin Devamı

20.08: Ukrayna'nın başkenti Kiev'e füze saldırısı düzenlendi. Kiev’in Rusya tarafından balistik füze ile vurulduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

19.56: Finlandiya Savunma Bakanı Kaikkonen, Ukrayna'ya 2 bin 500 saldırı tüfeği, 150 bin kurşun ve 1500 tanksavar silahlı gönderileceğini açıkladı.

19.50: Ukrayna Kabinesi, Rusya ile savaşa katılan askerlere ayda 3 bin 326 dolar ödenmesine karar verdi.

19.36: Beyaz Saray Putin'in 'nükleer' direktifinin ardından nükleer alarm seviyesini yükseltmeye gerek duyulmadığını açıkladı.

19.06: Rus Tass haber ajansı, altı saat süren görüşmelerin sona erdiğini duyurdu.

18.50: Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD ve ABD'ye katılan ülkelere özel ekonomik yaptırımlar içeren kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre Rusya'da yaşayan kişiler, 1 Mart'tan itibaren yabancı bankalardaki hesaplarına döviz transferi gerçekleştirmeyecek. Rusyalı ihracatçılar, 1 Ocak 2022'den itibaren elde ettikleri yabancı para birimindeki gelirlerin yüzde 80'ini satmak zorunda kalacak. 1 Mart 2022'den itibaren, kredi anlaşmaları uyarınca yerleşik kişiler tarafından yerleşik olmayan kişiler lehine yabancı para birimi sağlanmasıyla ilişkili döviz işlemlerinin gerçekleştirilmesi yasaklanacak.

18.20: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında bi telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Macron'un Putin'e sivillere ve sivil altyapılara yönelik saldırılara son verme çağrısı yaptı. Macron ayrıca Putin'e ilerleyen günlerde iletişimde kalma teklifinde bulundu ve Putin de bu teklife olumlu yanıt verdi. Putin ise Macron'a Ukrayna'da anlaşma sağlanması için koşulsuz olarak Kırım'daki Rusya egemenliğinin tanınması, Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması ile Ukrayna'nın tarafsız statüsünün sağlanması gerektiğini ifade etti.

18:00: AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Rusya'ya yaptırımların artarak devam edeceğini belirterek, "Avrupa Birliği hızlı bir şekilde petrol ve doğalgaza olan bağımlılığı azaltmalı.Böylece Putin rejimi zarar görecek" dedi.

17.51: AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna’da sivillerin Rus ordusuna karşı direndiğini ifade ederek, çok sayıda sivilin saldırılarda hayatını kaybettiğini açıkladı.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne verdiği desteğin kritik olduğunu vurguladı.

17.43: Ukraynalı yetkililer Chernihivdeki yıkımın görsellerini paylaştı

Ukrayna Acil Durum Yetkilileri, çatışmaların yoğun yaşandığı Kievin kuzey doğusunda Belarus sınırına yakın Chernihiv kentinden ve çevresinden yıkımın görsellerini paylaştı.

17.42: Ukrayna'nın Harkov kentinde Rus saldırısında en az 11 kişi hayatını kaybetti.

GÖRÜŞMELER SONA ERDİ

17.42: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında öğle saatlerinde başlayan müzakere görüşmeleri sona erdi. Ukrayna Devlet başkanlığı Ofisi Danışmanı Oleksiy Arestovych, Kiev yönetiminin müzakerelerdeki pozisyonunun ateşkes ve Rus güçlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi olduğunu ifade etti.




Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 5. gününde devam ederken, iki ülkenin heyetleri bugün müzakere görüşmeleri için Belarus'ta bir araya geldi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, öğle saatlerinde başlayan kritik görüşmenin sona erdiğini duyurdu. Ukrayna Devlet başkanlığı Ofisi Danışmanı Oleksiy Arestovych görüşmeye dair bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Kiev yönetiminin Rusya ile müzakerelerdeki pozisyonunun ateşkes ve Rus güçlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi olduğunu ifade etti. Arestovych, tarafların Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası sözleşmelere uygun olarak ortak bir bildiri yayınlamadan müzakerelerin hiçbir ayrıntısının kamuoyuna açıklanmayacağını vurguladı. "Pozisyonumuz çok net, ön koşul ve ültimatom yok" diyen Arestovych, "Ukrayna, ateşkes ve tüm Rus kuvvetlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi konusunda ısrarcı" ifadelerini kullandı. Arestovych, bu durumun özellikle Rus kuvvetlerinin Kırım ve Donbass'tan çekilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Rusya ve Ukrayna heyetinde yer alan isimler
Ukrayna heyetinde Halkın Hizmetkarı Partisi Grup Başkanı, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Podolyak, Ukrayna’nın Üçlü Temas Grubu heyeti Başkanı birinci yardımcısı Andrii Kostin, Ukrayna milletvekili Rustem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskyi yer aldı.

Rusya heyetine ise Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky başkanlık etti. Heyette Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin ve Rusya'nın Belarus Büyükelçisi Boris Gryzlov da bulundu.

Ukrayna: "Rusya 5 bin 300’den fazla askerini kaybetti"
Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Rusya’nın 4 günde 5 bin 300’den fazla askerini kaybettiği duyuruldu. Açıklamada 29 uçak, 29 helikopter, 191 tank, 816 askeri zırhlı araç, 291 otomobil, 3 insansız hava aracı ve 2 geminin de imha edildiği belirtildi.

17.29: Rusya saldırıları altındaki başkent Kiev’de onlarca kişi silahlanıp ülkesini savunmak için karakollara koştu.

Rusların, ele geçirmek için dört koldan saldırdığı Kiev’de 3 gündür devam eden sokağa çıkma yasanın sona ermesiyle halk karakollara koştu. Müzakerelerin başlamasıyla başkentteki silah sesleri bir nebze azalırken, vatandaşlar silahlanıp ülkesini savunmak için karakol önünde beklemeye başladı. Onlarca Ukraynalı, müzakerelerden olumlu bir sonuç çıkmazsa canı pahasına vatanını savunacak.

17.24: İngiltere Premier Lig ekiplerinden West Ham United'ın Ukraynalı yıldızı Andriy Yarmolenko, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş sonrasında ülkesinin silahlı kuvvetlerine 75 bin Sterlin bağışladı.

17.22: Ukraynalılar Energodar girişinde Rus ordusuna karşı barikat kurdu

Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişi 5’inci gününde devam ederken, sivil halk şehirlerini Rus ordusundan korumak için canla başla mücadele ediyor. Energodar şehrinde Ukraynalı bir grup sivil, kent girişinde Rus ordusunun engellemek için barikat kurdu. Barikattaki sivillerden biri ise, “Arkadaşlar sizi çekiyorum. Köprünün önünde durdu kaldılar. Silah getirin" dedi.

17.21: Rusya ordusu, Ukrayna'nın Sumi kentinde akaryakıt istasyonunu vurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 5. gününde sürüyor. Rus ordusu, Sumi'de akaryakıt istasyonunu hedef aldı. Saldırının ardından istasyondan alev ve duman yükseldi.

17.19: Rusya Federal Havacılık Kurumu'ndan yapılan açıklamada, 36 ülkeye uçuş kısıtlaması uygulanacağı belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları 5’inci gününde de devam ediyor. Birçok ülke Rusya’ya hava sahasını kapatma kararı alırken, Rusya da bu yönde adımlar atmayı sürdürüyor. Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), Avusturya, Arnavutluk, Anguilla, Belçika, Bulgaristan, Virgin Adaları (Britanya), İngiltere, Macaristan, Almanya, Cebelitarık, Yunanistan, (Grönland, ve Faroe Adaları dahil) Danimarka, Jersey Adası, İrlanda, İzlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Estonya’ya uçuş kısıtlaması getirildiğini açıkladı. Kurumdan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Uluslararası hukuk normlarına uygun olarak, Avrupa devletlerinin Rus hava taşıyıcıları tarafından işletilen veya Rusya'da tescilli sivil hava araçlarının uçuşlarını yasaklamasına cevaben, 36 ülkenin hava taşıyıcılarının uçuşlarına kısıtlamalar getirildi” denildi.

17.00: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomi kurmaylarıyla bir araya gelerek Rusya Merkez Bankası’nın son verdiği kararla faiz oranının yüzde 20’de sabit kalacağını açıkladı.  

16.58: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından 3 gündür sığınak ve evlerinde korku dolu anlar yaşayan Ukrayna halkı, temel ihtiyaçlarını gidermek için marketlere akın etti.

16.54: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında Ivankovo yerleşim yerindeki bir tarih müzesi hasar gördü.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı 5. gününde sürüyor. Kiev bölgesinde yer alan Ivankovo yerleşim yerindeki yerel tarih müzesi saldırıların hedefi oldu. Müzenin alevlere teslim olduğu anlar çevredekiler tarafından görüntülendi. Yerel yetkililere göre müzede 20'den fazla eser kül oldu.

16.38: Türk Hava Yolları, Ukrayna ve Moldova uçuşlarını durdurma kararını 15 Mart saat 23.59'a kadar uzattı.

16.32: Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD'de ve vatandaşları elinde bulunan Rusya Merkez Bankası varlıklarının Hazine Müsteşarlığı'na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Birimi tarafından dondurulacağı belirtildi.

16.31: Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarının ardından ülkelerini terk etmek zorunda kalan yüzlerce kişi, Ukrayna-Polonya sınırında bekliyor.

'HARKOV'DA ONLARCA ÖLÜ VAR'

16.23: Ukrayna İçişleri Bakanlığı, saldırı altında olan Harkov’da onlarca ölü ve yaralının olduğunu duyurdu.

Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Harkov kenti ve çevresinde şiddetli çatışmalar gece saatlerinden bu yana devam ediyor. Harkov’daki son duruma ilişkin açıklama yapan Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, "Harkov ağır saldırı altında. Onlarca ölü yüzlerce yaralı var. Bu korkunç durumu tüm dünya görmeli" dedi.



Rusya’nın saldırıları başlamadan önce Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de yaptığı açıklamada, Rusya’nın ilk saldıracağı yerlerden birinin Harkov olacağını ifade etmişti.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik düzenlediği saldırılarda 14'ü çocuk olmak üzere 352 sivilin hayatını kaybettiği, 116'sı çocuk bin 684 kişinin de yaralandığı bildirildi.

16.20: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Minsk Büyükelçiliği’nin faaliyetlerinin askıya alındığını duyurdu.




ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı yazılı açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Minsk'teki Büyükelçiliğimizde operasyonları askıya aldı" ifadelerini kullandı. Blinken ayrıca, ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinde acil işlerde çalışmayan personelin ve aile üyelerinin gönüllü olarak ayrılmasına izin verildiğini belirterek, "Bu adımları, Rus askeri güçlerinin Ukrayna'ya sebepsiz ve haksız saldırılarından kaynaklanan güvenlik ve emniyet sorunları nedeniyle attık" ifadelerini kullandı.

16.16: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya gerçekleştirdikleri operasyon nedeniyle kötüye giden Rus ekonomisini değerlendirmek için hükümet üyeleriyle gerçekleştirdiği toplantıda, “Konuşmamda söylediğim gibi, batılı 'yalan imparatorluğu' ülkemizle ilgili bunu gerçekleştirmeye çalışıyor” dedi.

16.08: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Ofisi'nden yapılan açıklamada, Kiev'in Kırım ve Donbass da dahil olmak üzere Ukrayna'daki tüm Rus birliklerinin geri çekilmesini talep ettiği belirtildi

15.53: Rusya'nın saldırıları ile karşı karşıya kalan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüşen Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Ukrayna'ya 100 milyon dolarlık acil insani yardım sağlayacaklarını açıkladı.

15.45: Rusya Savunma Bakanlığı, Putin'in emri doğrultusunda nükleer silahların muharebe durumuna geçirildiğini duyurdu. Bakanlık açıklamasında, alarm durumu için ek personel görevlendirildiği de kaydedildi.

15.41: Ukrayna’da Rus saldırılarının ardından silahlanan ve asker kıyafeti ile Kiev’de sokak mücadelesine destek veren Ukraynalı milletvekili Liudmyla Buimister, Bayraktar SİHA’larını överek, “Son derece faydalı. Türkiye’nin bu desteğinden ve boğazların Rus savaş uçaklarına kapatılmasından memnunuz” dedi.

15.38: ABD, Moskova Büyükelçiliği'ndeki 'Acil Durum Çalışanları' haricindeki kişilerin ve aile üyelerinin ayrılmasına izin vereceğini açıkladı.

15.35: ABD Minsk Büyükelçiliği operasyonlarını askıya alma kararı aldı.


15.15 : ABD ve diğer NATO üyesi ülkelerin savaş uçaklarının Ukrayna sınırı yakınlarında uçtuğu yönünde haberler gelirken, Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı Polonya sınırından çok ses getirecek fotoğraflar servis etti.

AP'nin fotoğraflarında, ABD'li askerlerin Polonya'nın güneydoğusunda yer alan Arlamow'daki bir yerel hava alanı yakınında toplandığı görülüyor. Karla kaplı bölgede askeri araçların yanı sıra helikopterlerin havalandığı ve elektronik harp sistemlerinin bulunduğu göze çarpıyor.

Arlamow, Ukrayna sınırına kuş uçuşu yalnızca 5 kilometre mesafede.

NATO ve ABD, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgale girişmesiyle görülmemiş askeri ve ekonomik önlemler alıyor. ABD Başkanı Joe Biden, "NATO üyesi ülkelerin her karış toprağını savunacağız" diyerek Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e gözdağı verdi.

NATO, ittifakın doğu kanadını oluşturan devletlere binlerce ek asker gönderiyor. Balkan ve Baltık ülkelerindeki NATO savaş uçakları alarm durumuna geçirildi, ittifakın diğer üyeleri söz konusu ülkelere askeri yığınağa başladı. Norveç, bugün Litvanya'nın başkenti Kaunas'a zırhlı araçlar ve ek asker yolladı.

Uzun süre eleştirilerin odağında yer alan Almanya, işgalin ardından politikasında ciddi bir değişikliğe gitti ve Rusya'ya karşı Ukrayna'ya silah sevkiyatına başladı. Almanya, Ukrayna silahlı kuvvetlerini 1000 tanksavar ve 500 Stinger tipi hava savunma füzesi ile destekleyecek.

Almanya'nın kararı, Berlin'in izlediği siyasette önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Kriz bölgelerine öldürücü silahlar gönderilmemesi yönünde bir tutum izleyen Alman hükümeti, bu nedenle Ukrayna'ya da silah sevkiyatını reddediyordu.Almanya, Ukrayna'ya daha önce 5 bin miğfer gönderileceğini açıklamıştı.

Orduya 100 milyar euroluk bir bütçe ayıran Almanya, ayrıca NATO'da ödediği faturayı da ciddi şekilde artırıyor.

15.05: AB savunma bakanları Ukrayna krizini görüşmek üzere toplanıyor

Avrupa Birliği (AB)'nin AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, Ukrayna işgalini görüşmek üzere bloğun savunma bakanlarıyla bir toplantı düzenliyor. Josep Borrell tarafından paylaşılan bir tweet'e göre, toplantının gündeminde AB'nin Ukraynalılara yardımının koordine edilmesi olacak.

15.01: Ukrayna’da halk yakaladıkları Rusya vatandaşını streç filmle ağaca bağladı.

Ukrayna’da halk Rusya saldırılarının beşinci gününde de Rus birliklerine karşı direnmeye devam ediyor. Silahlanan Ukraynalı kadın ve erkekler ordu ile birlikte mücadele ediyor.

Ukraynalılar Nikolayev kentinde yağmacı olduğu iddia edilen sivil giyimli bir Rusya vatandaşını streç filmle ağaca bağladı.

14.58: Ukrayna’nın Sumskaya bölgesinde köyü işgal edilen Ukraynalı kadın, Rus askerlerini gösterip, "Kırmızı bandajlı insanlar beni durdurdular, kimlik göstermemi ve bagajımı açmamı istiyorlar. Neden evrak gösterecekmişim? Teröristlere evrak göstermem" dedi.

UKRAYNA'DAN 500 BİNDEN FAZLA KİŞİ KAÇTI

14.43: Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları nedeniyle, 500 binden fazla kişinin Ukrayna'dan kaçtığını açıkladı.




Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyonlar devam ederken, Birlemiş Milletler (BM) Mülteci Ajansı Yüksek Komiseri Filippo Grandi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda saldırılar nedeniyle 500 binden fazla insanın Ukrayna'dan kaçtığını belirtirken, "500 binden fazla mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçtı" ifadelerini kullandı.

CHERNİHİV KENTİ BOMBARDIMAN ALTINDA

14.38: Ukrayna makamları, Kiev'in kuzey doğusunda Belarus sınırına yakın Chernihiv kentinin ve çevresinin bombardıman altında olduğunu açıkladı. Yetkililer, yerleşim yerlerinin isabet aldığını ve yangın çıktığını belirtti.

14.36: Türkiye'nin Kiev ve Harkiv Büyükelçilikleri, Türk vatandaşlarını tahliye etmek üzere iki kentten Romanya'nın Çernivtsi kentine tren seferi yapılacağını duyurdu.

14.25: Ukrayna'nın Zaporijya kentinde eşi ve çocuğuyla yaşayan Türkiye Aşçılar Federasyonu Ukrayna Temsilcisi Emrecan Tekin, Rus harekatı nedeniyle sığınaklarda kaldıklarını söyledi. Askerler için yemek yaptıklarını belirten Tekin, "Ukrayna'nın bütünlüğü için çalışıyoruz ancak durum çok kötü" dedi.

14.24: Ukrayna'da yaşayan Zonguldaklı Ege Gürel, market alışverişi sonrası evine gitmek istediği sırada yakınlarındaki bombalama anını görüntüledi. Dehşeti yaşayan genç, sığınağa koştu.

KREMLİN: MÜZAKERELER SESSİZCE İLERLEYECEK

14.09: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus’taki müzakere görüşmelerinde talep ve pozisyonlarını kamuoyuna açıklamayacaklarını, müzakerelerin sessiz ilerleyeceğini söyledi.




Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov basına yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Belarus’un Gomel kentinde başlayan müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Müzakerelerin dün başlamamasından dolayı üzüntü duyduklarını söyleyen Peskov, “Biliyorsunuz ki heyetimiz orada uzun süredir bekliyor. Müzakereler, Belarus’ta gece de başlayabilirdi. Ancak Ukrayna müzakere masasına şimdi geldi” dedi. Ukrayna ve Rus taraflarının müzakere sürecine ilişkin bir bilgi açıklamayacağını belirten Peskov, “Rusya ve Ukrayna delegasyonu müzakerelere ilişkin talep ve pozisyonlarını açıklamayacak. Müzakereler sessizce ilerleyecek” diye konuştu.

14.06: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Rusya ile tüm ticari bağları kesin” ifadelerine yer verdi.

13.31: Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü askeri harekat nedeniyle Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nde toplanan 3 kamyon yardım malzemesi bölgeye gönderildi.

13.22: Ukrayna'nın Kiev bölgesinde yer alan Borodyanka'dan Makariv'e doğru ilerleyen Rus tanklarındaki askerler, Ukraynalılarla çatıştı.

13.21: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 5. gününde devam ederken, iki heyet bugün Belarus’ta görüşme kararı aldı. Kararın ardından Ukrayna heyeti sabah erken saatlerde sınıra geldi. İki ülke arasındaki kritik müzakere görüşmeleri Belarus sınırında başladı. Ukrayna heyetinde Halkın Hizmetkarı Partisi Grup Başkanı, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Podolyak, Ukrayna’nın Üçlü Temas Grubu heyeti Başkanı birinci yardımcısı Andrii Kostin, Ukrayna milletvekili Rustem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskyi yer alıyor.

Görüşmelere katılacak Ukrayna heyeti, Belarus sınırındaki müzakere noktasına ulaştı. Rus Ria ajansı, Ukraynalıların helikopterle geldiği anların videosunu paylaştı.

AFP, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un da bulunduğu Ukrayna kafilesinin iniş yaptığını gösteren fotoğrafı dünyaya servis etti.

13.08: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 49'uncu oturumunda açılış konuşması gerçekleştiren BM Sözcüsü Genel Sekreter Antonio Guterres, "İnsan haklarına diktatörler tarafından el konulamaz" dedi.

12.55: Ukrayna Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Kiev bölgesinde bulunan yerel müze Ivankive yapılan saldırı sonucu yandığı ve ünlü Ukraynalı ressam Mariia Pryimachenkonun 25 eserinin yanarak yok olduğu ifade edildi.

12.43: Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili’nin talimatı üzerine Ukrayna’ya 100 tonluk insani yardım gönderildi.

12.10: Savaşın yıkıcı etkisinin sivilleri mağdur ettiği Ukrayna’ya insani yardım malzemeleri gönderen Kızılay’ın afet uzmanları da bölgeye ulaştı. Romanya’nın Suceava şehrindeki Siret Sınır Kapısı’nda konuşlanan Kızılay öncü ekipleri, Türkiye’den yola çıkan yardım tırlarının sınıra ulaşmasıyla birlikte Ukrayna’nın Çernivtsi şehrine giderek savaş mağdurlarına destek olacak.

12.00: Ukrayna lideri Zelenskiy, "Son dört günde saldırılarda 16 çocuk öldü, 46 çocuk da yaralandı" dedi ve şu ana kadar 4 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü sözlerine ekledi.

Zelenskiy, Rus askerlerine de "Gidin ve canınızı kurtarın" diyerek seslendi.

Ukrayna lideri, Rusya'ya karşı savaşmayı kabul edecek askeri deneyimi olan mahkumların da serbest bırakılacağını duyurdu.

11.42: İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da devam eden savaşla ilgili paylaştığı istihbarat raporuna göre, Rus kara birlikleri Kiev'in kuzeyine 30 km kala Ukrayna kuvvetleri tarafından yavaşlatıldığı belirtildi.

11.36: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna heyetinin Belarus sınırına ulaştığı kaydedildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı heyette; Halkın Hizmetkarı Partisi Grup Başkanı, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Podolyak, Ukrayna'nın Üçlü Temas Grubu heyeti Başkanı Birinci Yardımcısı Andrii Kostin, Ukrayna Milletvekili Rustem Umerov ve Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskyi'nin yer aldığını ifade etti.

11.24: Letonya Parlamentosu’nda alınan karara göre, ülke halkının istekleri doğrultusunda Ukrayna’da Rusya’ya karşı savaşabilecekleri açıklandı.

11.21: Rusya’nın gece boyunca saldırılarını sürdürdüğü Ukrayna’nın kuzeyindeki Çernihiv kentinde anaokulunun bulunduğu bir binaya roket isabet ettiği belirtildi.

RUS GÜÇLERİ BERDYANSK ŞEHRİNİN KONTOLÜNÜ ELE GEÇİRDİ

11.14: Rusya ordusu, Ukrayna'ya yönelik saldırısını sürdürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov yaptığı açıklamada, Rus birliklerin Ukrayna'nın Zaporijya Oblastında yer alan liman şehri Berdyansk'ta kontrolü ele geçirdiğini duyurdu. Berdyansk Belediye Başkanı Alexander Svidlo da Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, kentin şu anda Rus kontrolünde olduğunu açıkladı. Svidlo, Rus birliklerinin Pazar günü yerel saatle 15.50 civarında şehre kente girdiğini ve kısa bir süre sonra kent merkezine ulaştıklarını belirtti. Svidlo, "Askerler saat 20.00'de belediye binasına girdi. Ruslar, tüm kamu binaların kontrolünü ele geçirdi" dedi.

RUS VE UKRAYNA HEYETLERİ BİR ARAYA GELECEK

11.11: Belarus Dışişleri Bakanlığı tarafından Rusya ile Ukrayna arasında müzakere görüşmelerinin gerçekleştirileceği salonun paylaşıldığı açıklamada, "Belarus'ta Rusya-Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapmak için her şey hazır. Heyetlerin gelmesini bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

RUS BOMBARDIMANI YERLEŞİM YERİNİ VURDU

11.03: Ukrayna Acil Durumlar Servisi, ülkenin kuzeyinde 28 Şubat yerel saatle 02.00 sıralarında başlayan bombardıman sonucu birçok yerleşim yerinin hasar aldığını duyurdu.

Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada, Burası Çernihiv, 28 Şubat yerel saatle 02.00 sıralarında başlayan düşman bombardımanı sürüyor. Anaokulları, evler ve marketler yıkıldı denildi. Görüntülerde, ekiplerin müdahaleleri ve bombardıman sonrası yıkıma ilişkin anlar yer aldı.

10.59: Ukrayna'da savaş devam ederken, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Ukraynalı mülteciler, ülkenin Romanya sınırından çıkış yapmaya çalışıyor. 

EUROVISION BİRİNCİSİ ROMANYA'YA SIĞINDI

10.50: Eurovision 2016 birincisi Kırım Türkü sanatçı Jamala, iki çocuğuyla Ukraynadan Romanyaya sığındı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Jamala, "24 Şubat akşamı çocuklarıma Kievi terk ettim. Ukrayna büyük, güzel ve bağımsız" dedi.

10.43: Ukrayna’da gıda sektöründeki tedarik zincirinin Rusya saldırıları nedeniyle sekteye uğramasının ardından market rafları boş kaldı.

10.36: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüştü.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; Milli Savunma Bakanı Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Ukraynadaki son gelişmeler ele alındı. Bakan Akar tarafından görüşmede; Türkiyenin Ukraynaya insani yardımlarını sürdürürken, bölgede barış için çalışmaya devam edeceği belirtildi. Bakan Rezkinov da Türkiyenin hem insani yardımları hem de barış çabalarından dolayı teşekkür etti.

10.22: Belarus Dışişleri Bakanlığı Ukrayna-Rusya arasındaki yapılacak müzakerelerin gerçekleşeceği odanın görüntüsünü paylaşarak Belarus'ta Rusya-Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapmak için her şey hazır. Heyetlerin gelmesini bekliyoruz dedi.

10.01: Kanada Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Rusyaya ait bir Aeroflot'un 111 sefer sayılı uçuşunun yaptırımları ihlal ederek Kanada hava sahasını kullandığı ve durumun incelendiği belirtildi.

09.53: Ukrayna’daki Rusya saldırıları sonrası çatışma bölgesinde kalan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tahliyesi devam ediyor. Bugün sabah saatlerinde 2 otobüs, 5 midibüs ile toplam 184 kişi daha Türkiye’ye Edirne Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan giriş yaptı. Gelen vatandaşların evcil hayvanlarını da yanında getirildiği görüldü.

RUSYA'NIN KAYBI 4 BİN 500'E ULAŞTI

09.45: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşa ilişkin son durumu ve gelişmeleri açıkladıkları bildiri yayınladı. Rus birliklerinden 4 bin 500 askerin hayatını kaybettiği ifade edildi.

08.12 Rus basınında yer alan haberlere göre, Belarus nükleer olmayan statüden vazgeçme teklifini onayladı

Bu hamle teorik olarak Rusya'nın Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Rusya'nın nükleer silahlardan vazgeçmesinden bu yana ilk kez Belarus topraklarına nükleer silah yerleştirmesine izin verebilir.

08.05: Fransa Dışişleri Bakanlığı, Fransa vatandaşlarını Rusya'dan ve Belarus'tan ayrılmaları konusunda uyardı ve Belarus'a seyahat etmemelerini tavsiye etti.

07.49: Ukrayna’nın güneyinde, Azov Denizi'ne kıyısı bulunan Berdyansk kenti Rus kontrolüne geçti. 100 bin nüfuslu kentte küçük bir de donanma üssü bulunuyordu.

Ukrayna savaşında öldürülen en genç kurbanlara ait görüntüler ortaya çıktı.

Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Mariupol kentinden gelen yürek burkan fotoğraflar pek çok çocuğun bomba ve mermilerin hedefi olduğunu gözler önüne serdi.

Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyashko, Rus saldırılarının 16 çocuğun hayatına mal olduğunu duyurdu.

Lyashko, Rus birliklerini sivilleri hedef aldıkları için 'terörist' olarak nitelendirdi.

BAYRAKTAR TB2'LER RUS İŞGALCİLERİ VURDU

07.25 : Rus işgalinin beşinci gününe girilirken, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve ikinci büyük kenti Harkiv'de Pazartesi sabahı patlamalar duyuldu.

Ukrayna ordusu ise, Türkiye'den satın aldığı silahlı insansız hava araçları Bayraktar TB2'lerle Rus işgalcileri vurduğunu bildiriyor. Bayraktar TB2 saldırılarından biri, başkent Kiev'in yaklaşık 100 kilometre kuzeybatısındaki Malyn'de gerçekleşti.

Bayraktar TB2 SİHA'dan ateşlenen füze, Rus işgalcilere ait BUK karadan havaya füze sistemini yok etti.

Ukrayna hava kuvvetleri, ikinci saldırının ise ülkenin güneyindeki Chornobaivka'da yapıldı ve Rus ordusuna ait tank konvoyu Bayraktar TB2'den fırlatılan füzelerle paramparça edildi.

07.23: Rusya iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor, Ukrayna’nın kurduğu savaş esirleri sitesine erişimi engelledi. Ukraynalı yetkililer bu sitede öldürülen veya esir alınan Rus askerlerine dair fotoğrafları ve belgeleri yayınlıyordu.

Ukrayna bu internet sitesini, askerlerin Rusya’daki yakınlarının bu bilgilere erişebilmesi için kurduğunu açıklamıştı.

07.17: Raporlar, Belarus'un Rus işgalini desteklemek için Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını iddia ediyor .

Washington Post ismi açıklanmayan bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde konuşlandırmanın en kısa sürede başlayabileceğini söyledi. Yetkili 'Minsk'in artık Kremlin'in bir uzantısı olduğu çok açık' dedi.

06.06: Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD başkanı Biden'in bugün batılı müttefikler ve ortaklarla Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla ilgili gelişmeleri tartışmak ve birleşik müdahaleyi koordine etmek için TSİ 19.15'te bir görüşmeye ev sahipliği yapacağı bilgisine yer verildi.

06.01: Ukrayna devlet özel iletişim servisi bir füzenin Kiev'in yaklaşık 150 kilometre kuzeydoğusundaki Chernihiv'in merkezindeki bir konut binasına çarparak yangına neden olduğu bildirildi.

05.49: İngiltere Başbakanı Boris Johnson , Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başbakanlık kaynakları görüşme ile ilgili ülke basınına şu açıklamada bulundu;

'Zelenski, önümüzdeki 24 saatin Ukrayna için çok önemli bir dönem olduğuna inandığını söyledi. Başbakan, İngiltere ve müttefiklerinden savunma yardımının Ukrayna'ya ulaşmasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.'

05.25: Ukrayna devlet özel iletişim servisi, Pazartesi sabahı Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ve Harkiv'da patlama seslerinin duyulduğunu söyledi.

05.21: BM Güvenlik Konseyi, 1982'den bu yana ilk kez Ukrayna için acil olarak toplanacak. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Acil Durum Özel Oturumu bugün yapılacak.

04.49: Ukrayna devlet özel iletişim servisi, Belarus'tan gelen savaşçıların Ukrayna'ya doğru yola çıktığını söyledi.

04.20 Japonya hükümeti, Rusya'nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve önemli Rus hükümet yetkililerinin mali varlıklarını dondurma kararı aldı.

03.30: Rusya Tur Operatörleri Birliği(ATOR), Rusya dışında 150 bin Rus turistin bulunduğunu ve 27 bin Rus vatandaşının hava kısıtlamaları nedeniyle ülkeye dönüş yapamadığını duyurdu.

02.57: Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Zelenski, önümüzdeki 24 saatin Ukrayna için çok kritik olduğunu söyledi.

01.50: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; yerel saatle 23.50 (TSİ 00.50) itibarıyla ülkenin kuzeyindeki Rus saldırıları genel olarak başarısız oldu. Fakat Rusya güneyde bazı başarılar elde etti. Özellikle Azak Deniz kıyısındaki Berdiansk kentinde kontrol Rusların eline geçti.

00.35: Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Ukrayna'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Rusya aleyhine dava açtığını ve Divan'dan "acil tedbir kararı" talep ettiğini açıkladı.