Gazete Vatan Logo

ABD'den son dakika Rusya kararı! Yasak geldi...

ABD, ABD'li şirket ve vatandaşlarının Rusya Merkez Bankası ile işlem yapmasını yasaklıyor. Biden yönetiminden yapılan açıklamada "uzun zamandır planlıyoruz. Şimdi hazırız" denildi. Öte yandan ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan, Ukrayna'yı işgal ettiği için Batı ülkelerinin ağır yaptırımlarına hedef olan Rusya ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 20 gerileyeceği tahmininde bulundu.

ABD'den son dakika Rusya kararı! Yasak geldi...

ABD, ABD'li şirket ve vatandaşlarının Rusya Merkez Bankası ile işlem yapmasını yasaklıyor. Biden yönetiminden yapılan açıklamada "uzun zamandır planlıyoruz. Şimdi hazırız" denildi.

Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD'de ve vatandaşları elinde bulunan Rusya Merkez Bankası varlıklarının Hazine Müsteşarlığı'na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Birimi tarafından dondurulacağı belirtildi.

ABD'li yetkililer, hafta sonu AB ve çeşitli kurumlardan aldıkları bilgilere göre Rusya Merkez Bankası'nın varlıklarını Rusya'ya geri getirme girişiminde bulunduğunu açıkladı.

ABD'li yetkili "Tüm amacımız Putin, Ukrayna'ya saldırdığı sürece Rusya ekonomisinin sendelemesini sağlamak" dedi.

ABD'li yetkili "Yaptırımların kapsamını genişletip enerjiyi de dahil edeceğiz. Yükselen enerji fiyatlarının Putin'e fayda sağlamasını istemiyoruz. ABD ve müttefikleri uzun vadede Rusya'nın lideri enerji tedarikçisi olma kapasitesini azaltma konusunda ortak çıkarak sahip. Stratejimiz Putin'in saldırıları devam ettiği müddetçe Rusya ekonomisinin gerilediğinden emin olmaya dayanıyor. " dedi.

Haberin Devamı

RUS EKONOMİSİ İKİNCİ ÇEYREKTE YÜZDE 20 DARALACAK

ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan, Ukrayna'yı işgal ettiği için Batı ülkelerinin ağır yaptırımlarına hedef olan Rusya ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 20 gerileyeceği tahmininde bulundu.

JPMorgan, Rus ekonomisinin 2022 yılı tamamında ise yüzde 3,5 oranında daralacağını öngördü.

Bankanın uzmanlarından Jahangir Aziz, ilan edilen yaptırımların hayata geçirildiğinde Rus ekonomisi üzerindeki etkisinin “sert” olacağını belirterek, "Büyüme yavaşlarken, enflasyon artarken ve yüksek faiz oranlarına rağmen Rusya Merkez Bankası’nın döviz rezervleri ve Rusya’nını cari hesap fazlalığı, ekonominin iki ana direğiydi, ama artık değil.” dedi.

JPMorgan, Rusya’da enflasyon oranının yüzde 10'a çıkmasını beklendiğini bildirdi.