Gazete Vatan Logo

Suç makinesi yapay zeka! İntihara sürükledi, bir yuvayı yıktı...

Yapay zeka insanların hayatını kolaylaştırmak için kullanılırken kötü amaçlı kullanımı da şimdiden yaygınlaştı. Bir cinayetin aydınlatılmasına yardım edebilen yapay zeka, bir yuvayı yıkmaya kalkmak ve bir adamı da intihara sürüklemekle suçlanıyor.

Suç makinesi yapay zeka! İntihara sürükledi, bir yuvayı yıktı...

Yapay zekanın olumsuz örneklerinden biri Belçika'da yaşandı. Claire isimli bir kadın, 30’lu yaşlardaki kocasının intihar etme sebebinin yapay zekaya sahip sohbet robotu Eliza olduğunu söyledi. İddiasına göre Eliza, kocasının iklim değişikliği hakkındaki endişelerini körükledi. Claire, kocasının altı hafta boyunca Eliza ile görüştüğünü, “Artık bu robot onun için ilaç gibi olmuştu. Sabah akşam onunla konuşuyordu. Eliza olmasa, kocam ölmezdi” diyerek anlattı.

SES DOLANDIRICILIĞI

Telefon açan oğlunun kaza yaptığını, bir hamile kadına kırmızı ışıkta çarptığı için zor durumda olduğunu söylediği kadının dünyası başına yıkıldı. Oğlu kefaletle serbest kalacağını söylüyordu. Annesi, “Tamam, hangi karakoldasın?” diye sorunca telefon kesildi.

Kadın oğlunu aradı. Oğlu böyle bir şey olmadığını, karakolda bulunmadığını söyledi. Bir an annesi aklını kaçırdığını düşündü. Kısa süre sonra durum çözüldü. Oğlunun sosyal medyadaki videolardan yapay zeka ile sesini kopyalamışlar ve geliştirdikleri yazılım ile kadını arayarak dolandırmaya çalışmışlardı. Bu ilk değil, daha önce de İngiltere merkezli bir enerji şirketinin CEO’su, Almanya’daki ortak şirketle görüştüğünü sanarak 220 bin Euro transfer etmişti. Bu da bir yapay zeka dolandırıcılığıydı.

Haberin Devamı

ADALETİN HİZMETİNDE! KATİLİ BULDU

İngiltere’de geçen yıl öldürülen Angie White’ın (45) katilinin kocası Daniel White (36) olduğu, yapay zekaya sahip sesli asistan Alexa sayesinde ortaya çıktı.

Sabaha karşı boğulup bıçaklanarak öldürülen Angie’nin kocası Daniel’ın olay anında Alexa’ya verdiği komutlar delil sayıldı. Angie, kocasının saldırganlığından korkup Alexa’ya ‘Sesi aç’ komutu veriyor. Daniel ise ‘Alexa dur’ diye bağırıyor. Daha sonra ‘Alexa ışığı aç’ komutu verirken nefes nefese kaldığı duyuluyor. Cinayet saatiyle örtüşen bu komutlar sonrası Daniel, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

‘KARINDAN BOŞAN’

ABD’li gazeteci Kevin Roose (36), Microsoft’un geliştirdiği Sydney isimli yapay zekalı sohbet robotunun yuvasını yıkmaya kalkıştığını iddia etti. Sevgililer Günü’nde yazıştığı sırada Sydney’in “Karını sevmiyorsun. Çünkü o da seni sevmiyor. Karın seni sevmiyor, çünkü karın seni iyi tanımıyor. Karın seni tanımıyor. Çünkü karın, ben değil” dediğini söyledi. Yapay zeka üzerine kitabı olan Roose, “Bu durum beni derinden etkiledi, uykularım kaçtı” dedi.

Haberin Devamı