Gazete Vatan Logo

Şii Şeyh öfkesi

Şii din adamı Şeyh Nimr’in S.Arabistan’da idam edilmesi İran’da infiale yol açtı. Suudi elçiliği ve konsolosluğu ateşe verildi. İran lideri Hamaney, ‘Suudiler Tanrı’nın gazabına uğrayacak’ dedi. Suudi Krallığı ise İran elçisini kovdu.

Şii Şeyh öfkesi

Suudiler’in içlerinde muhalif Şii din adamı Şeyh el Nimr’in de bulunduğu 47 kişiyi başlarını keserek idam etmesi bölgede yeniden ateşi yükseltti. Şii din adamının idamını protesto eden İranlıların Tahran’da düzenledikleri protesto gösterisi, Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nde son buldu. Suudi Arabistan yönetimi aleyhinde sloganlar atan eylemcilerden bazıları elçiliğe girerek, binayı ateşe verdi. Tahran’ın Meşhed kentinde de Suudi Arabistan’ın başkonsolosluk binası göstericiler tarafından saldırıya uğradı. Suudiler olaylar sonrası tüm diplomatik temsilcilerini İran’dan çekti. Ayrıca İran’ın Riyad büyükelçisine de ülkeyi terk etmesi için 24 saat süre verdi.

İran ‘şehit’ dedi

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Suudi Arabistan’ın “Tanrının gazabına” uğrayacağını öne sürdü. Hamaney el Nimr’in idam edilmesine tepkisini, “Şehidin haksızca akıtılan kanının bedeli kısa bir zamanda ödenecek ve Tanrının eli Suudi yönetiminden intikamını alacak” diyerek gösterdi. Terörist faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 46 kişiyle birlikte idam edilen Şii din adamının “Şiddete başvurmayan bir eleştirmen” olduğunu kaydeden Hamaney, “İnsanları ne silah kullanmaya teşvik etti ne de gizli planlar yaptı. Sadece açıkça eleştirilerini dile getirdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İran gerçek yüzünü gösterdi’

Suudi Arabistan Dışişleri olayların ardından İran’a nota verdi. Sert bir kınama yayınladı: “İran, idam edilen teröristler hakkında yaptığı açıklamalarla teröre destek veren bir ülke olduğunu ortaya çıkararak, gerçek yüzünü gösterdi. Yürüttüğü politikalarla bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını hedef alan İran, terör eylemlerini meşrulaştırmak ve desteklemekle o teröristlerin eylemlerine ortak oluyor. Ayrıca İran, yürüttüğü kutuplaştırma ve kaosu tırmandırma siyasetinden de sorumludur.”

ŞEYH NİMR KİMDİR?

56 yaşında idam edilen Şeyh Nimr Bakır el Nimr Suudi Arabistan’a yönelik sert eleştirileriyle tanınıyordu. El Nimr’in hedefinde özellikle Sünni kraliyet ailesi bulunuyordu. 2011 yılında “Arap baharı” sürecinde Suudi yönetimine karşı faaliyetleri organize eden el Nimr, 2014 yılının ekim ayında idama mahkum edilmişti. Suudi Arabistan’da yaklaşık 2 milyon Şii yaşıyor.

Haberin Devamı

Gülerek ‘korudu’

İranlı güvenlik güçlerinin olayların başında protestocular elçilik binasına girmeye çalışırken çekilmiş gülen fotoğrafları Twitter’da paylaşıldı. Devrim Muhafızları ve polis daha sonra olaylara müdahale ederek elçiliğe giren eylemcileri dışarı çıkardı ve göstericileri dağıtmak üzere göz yaşartıcı gaz kullandı.

Irak’ta Şiilerin yoğun olduğu Kerbela’da ve yine Şii nüfusun yoğun olduğu Bahreyn’de de Şii din adamının idamı protestolarla kınandı. Keşmir’de Şii Müslümanlar’ın protestosunda polis göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu.