Gazete Vatan Logo

Rusya - Ukrayna savaşında flaş gelişmeler! Rusya'ya büyük darbe! Zelenskiy: Bize ilham oldu!

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta 13. gün... Kritik bölgede Rus ordusunun bombardımanı sürerken Ukrayna ordusu ve halkının direnişi de sürüyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Direktörlüğü, Rusya'nın önemli bir generalinin Harkiv yakınlarındaki çatışmada hayatını kaybettiğini duyurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rus güçlerinin ateşkes anlaşmasını ihlal ederek Mariupol kentinde mahsur kalan sivillerin tahliye rotasını bombaladığını söyledi. Rus kontrolüne geçen bölgede tank sivil aracı vurdu, görüntüler ise tüyler ürpertti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'nın tahliyelere engel olduğunu iddia ederek, "Rusya, Mariupol'da 300 bin sivili rehin tutuyor. Yapılan anlaşmalara rağmen tahliyelere engel oluyor." dedi.

Rusya - Ukrayna savaşında flaş gelişmeler! Rusya'ya büyük darbe! Zelenskiy: Bize ilham oldu!

Tüm dünyanın gözü kulağı Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta. İşgal altındaki Ukrayna'da çatışmalar tüm şiddetiyle devam ederken bölgeen son dakika haberleri gelmeye devam ediyor...

 

01.12: CNN TÜRK muhabiri Samet Güner verdiği bilgide şu ifadeleri kullandı: Kiev'in güvenli olmadığı bilgisi ile beraber Lviv'e geldik. Gelirken süreci takip ettik. Hala iletişim içinde olduklarımız ve yerel kaynaklarımız var. Süreç biraz daha yumuşadı. Bugün daha sakin. Biz Kiev'den ayrılırken bomba sesleri hala yükseliyordu. Her mahalle ve her köyün önünde önlem alınmış şekilde.

00.16: Coca-Cola, Rusya operasyonlarını askıya alacağını söyledi.

00:02: ABD, Rusya’dan petrol, doğal gaz ve kömür ithalatını yasakladığını duyurmuştu. ABD’nin kararının ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden’a teşekkür ederek, “Putin'in savaş makinesinin kalbine saldıran ve ABD pazarından petrol, gaz ve kömürü yasaklayan ABD'ye ve Joe Biden’ın kişisel liderliğine müteşekkiriz. Diğer ülkeleri ve liderleri takip etmeye teşvik edin” dedi.

Haberin Devamı

23.56: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir kez daha siren sesleri yükseliyor.

23.44: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya geldiği ve görüşmenin 1 saatten fazla sürdüğü açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, Blinken ve Macron’un Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı karşısında güçlü ABD-Fransa işbirliğinin sürdürülmesi gereği üzerinde anlaştığını duyurdu.

23.30: Geçtiğimiz günlerde Kremlin Sarayı'nda yüz yüze görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett bu kez telefonda görüştü.

Kremlin Sarayı tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Rusya'nın Donbass'ı korumak için devam eden özel askeri operasyonuyla bağlantılı olarak gelişen durumun çeşitli yönleri tartışıldı. Vladimir Putin, Rus heyeti ile Ukrayna makamlarının temsilcileri arasında 7 Mart'ta Belarus'ta gerçekleşen üçüncü tur müzakerelere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı" denildi.

Haberin Devamı

23.07: AB Rusya ile yaşanan kriz sonrası enerji bağımlılığını azaltmak üzere yeni bir hamle yaptı. Yeni strateji ile AB Rusya'ya bağımlılığı 3’te 1 oranında azaltmayı hedefliyor. AB Komisyonu tarafından hazırlanan yeni enerji strateji planı REPowerEU ile AB ülkelerinin Rus enerji ürünlerine bağımlılığını azaltarak, Rusya'nın savaş kasasını daraltmak istiyor. Buna göre AB hızlı bir şekilde Rusya dışında kaynak ülkelerden sıvılaştırılmış doğal gaz alımı ve yenilenebilir enerji üretimi atağı yapacak.

23.06: Ukrayna ordusu, Mıkolayiv semalarında saldırı için uçan Mi-24 tipi Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopteri düşürdü. Omuzdan atılan uçaksavarlar ile vurulan helikopter boş bir araziye düşerken helikopterin 2 mürettebatı hakkında henüz bilgi verilmedi.

23.04: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Rusya’nın askeri gücünün sanıldığı kadar olmadığını ve Ukrayna’nın bunu herkese gösterdiğini ifade ederek, “Ukrayna, Rusya’nın askeri gücüne dair tabuları yıktı” dedi.

Haberin Devamı

22.53: Polonya, ordu envanterindeki tüm MİG-29 uçaklarını derhal ve ücretsiz olarak ABD'nin Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'ne taşımaya ve ABD hükümetinin emrine vermeye hazır olduğunu açıkladı.

22.12: Rusya yarın sabah için de insani ateşkes kararı aldığını duyurdu.

21.05: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın güvenliğini korumak için ithalat ve ihracatı kısıtlayan özel ekonomik tedbirleri içeren kararnameyi imzaladı.

21.03: Ukrayna'nın Harkiv kenti İl Polis Müdürlüğü yetkilisi Sergey Bolvinov "Bugün Harkiv ve çevresinde Rus saldırılarında 27 sivil hayatını kaybetti." açıklamasını yaptı.

20.50: ABD'li fastfood devi McDonald's, Rusya'daki restoranlarını ve operasyonlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Rusya'da McDonalds 31 Ocak 1990'da Sovyetler Birliği döneminde açılmıştı. Başkent Moskova'daki bu şube açıldığı gün önünde uzun kuyruklar oluşmuştu.

ZELENSKİY İNGİLİZ VEKİLLERE HİTAP ETTİ: BİZE İLHAM OLDU

20:10: Ukrayna Lideri Zelenskiy Avam Kamarası'nda İngiliz vekillere hitap etti: Zelenskiy'in açıklamaları şöyle: Savaşmaya devam ediyoruz. 4. günde ilk esirler alınmaya başladı. Onlara insancıl muamele ettik. 8. günde Rus tanklarının bir nükleer enerji santlarini vurduğunu gördük ve tüm dünya bunun dünya için bir tehdit olduğunu gördü. NATO hava sahasını kapatmadı ve halk sokaklara çıktı. Halk elleri ile tankları durdurmaya çalıştı. Rus ordusunun kayıpları 10 bini geçti. Buna bir general de dahil oldu. Bu da bize bir ilham oldu. 50'den fazla çocuk öldü. Bu çocuklar yaşayabilirdi ama bu insanlar onları bizden aldı.

Haberin Devamı

19.45: İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwarteng: İngiltere, 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak.

19.30: Biden, Ukrayna savaşı yaptırımları kapsamında ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu. Biden, “Rusya'nın saldırganlığı hepimize mal oluyor” dedi. Biden, Ukrayna krizinin enerjide bağımsız olunması gerektiğini hatırlattığını ifade etti.

19.00: ABD Savunma İstihbarat Ajansı Direktörü Berrier: Ukrayna'da 2 ila 4 bin arasında Rus askeri zayiatının olduğunu tahmin ediyoruz.

18.57: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg kameraların karşın geçerek flaş açıklamalarda bulundu. Stoltenberg'in açıklaması şöyle: Rusya şu an 300 sivili rehin tutuyor. NATO bir savunma ittifakıdır. Biz savaşmak istemiyoruz. Biz savaşın başka bölgelere yayılmasını engellemek istiyoruz. Letonya'daki varlığımız da bir birlik mesajıdır.

18.32: Rusya'nın, Japonya’nın kamu yayıncısı NHK'nin ülkedeki yayınlarını askıya aldığı bildirildi. Karar, Moskova'nın Japonya’yı dost olmayan ülkeler listesine almasının ardından geldi.

18.27: İsveç Başbakanı Magdelana Andersson, ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusu yapmasının Avrupa'daki mevcut güvenlik durumunu istikrarsızlaştıracağını ve gerilimi artıracağını ifade etti.

18.22: Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB)'nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltırken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak 'enerji bağımsızlığını' sağlamayı hedefleyen bir planı yayımladı. Planın hayata geçirilmesiyle Rus gazına bağımlılığın bu yıl sonuna kadar üçte iki oranında azaltılabileceği ön görülüyor. Avrupa Komisyonu bu planla 2030'da Rus gazıyla bağlarını tamamen koparabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Rus petrolü, kömürü ve gazından bağımsız olmalıyız. Bizi açıkça tehdit eden bir tedarikçiye güvenemeyiz. Artan enerji fiyatlarının etkisini azaltmak, önümüzdeki kış için gaz arzımızı çeşitlendirmek ve temiz enerji geçişini hızlandırmak için şimdi harekete geçmeliyiz."

18.08: Rus ordusu, Ukrayna’nın Harkov kentinde bulunan bir hastaneyi vurarak kullanılamaz hale getirdi. Harkov Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Matsokin saldırının ardından yaptığı açıklamada, “Burası şehir hastanesinin hasta kabul girişi. Belki de NATO’nun gizli merkezidir burası. Göçük altında kalan hastalar kendi imkanlarıyla yıkıntıların altından çıkmaya çalıştı” dedi.

17.45: Ukraynalı yetkililer, ülkenin kuzeydoğusundaki Sumi kentinden insanları tahliye eden otobüslerin Poltava kentine doğru yola çıktığını söylüyor. Otobüsler Ukrayna kontrol noktasından geçerken ateş açılması nedeniyle kısa süreliğine durduruldu. Sumi Belediye Başkanı Dmitro Zhivitskiy, burada Rus askeri araçlarının belirdiğini ve yer yer ateş açtığını ancak saldırının otobüsü hedeflemediğini söyledi. "Rus zırhlı araç konvoyu bölgeyi hızla terk etti" dedi.

KİEV'DE YENİDEN SİREN SESLERİ

17.22: Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yeniden siren sesleri duyuldu.

Rusya, gece boyunca Ukrayna'nın farklı kentlerine saldırılarını sürdürdü. Bugün saat 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan edilmesinin ardından sivillerin tahliyesi başladı. Akşam saatlerine doğru başkent Kiev, Jitomir, Vinitsa, Dnipro ve birçok şehirde yeniden siren sesleri duyuldu.

17.18: Irpin eski Belediye Başkanı Vladimir Karpluk, bölgede yeniden sivillerin hedef alındığını duyurdu.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları devam ederken, Rus birlikleri tarafından birçok kentte sivil yerleşimler vurulmaya devam ediyor. Başkent Kiev’e 20 kilometrelik mesafede olan Irpin’de de yeniden siviller hedef alındı. Rus ordusunun saldırıları sonucunda birçok yerleşim yeri kullanılamaz hale gelirken, eski Irpin Belediye Başkanı Vladimir Karpluk tarafından yapılan açıklamada, bölgede sivil binaların yanı sıra, şehir hastanesi ve sağlık merkezinin de vurulduğu açıklandı. Ayrıca Kızıl Haç’a bağlı araçların tarandığı, sokaklardaki cesetlerin toplanmasına izin verilmediği ve Irpin halkından bazılarının rehine olarak Rus işgalcilerin elinde tutulduğu da bildirildi.

16.54: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ukrayna bağlamındaki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Bakan Akar tarafından;

16.44: Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’nda siren sesleri yerine bu kez “Kiev'im Benim” şarkısı çaldı.

16.38: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov,“Rus Hava Kuvvetleri son 24 saatte Ukrayna’daki 158 askeri unsuru vurdu” dedi.

16.33: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’daki durumun "kontrolden çıkabileceği” konusunda uyardı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Letonya ziyareti kapsamında Devlet Başkanı Egils Levits ile düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’daki durumun “kontrolden çıkabileceğini” belirterek, "Çatışmanın tırmanıp Ukrayna dışına yayılmamasını sağlama sorumluluğumuz var. Bu daha da tehlikeli, yıkıcı ve hatta daha ölümcül olur. Durum kontrolden çıkabilir. Başkan Putin'in saldırısı devam ediyor ve bunun insanı etkisi yıkıcıdır. Çok sayıda sivil öldü ve yaralandı. Ukrayna’dan 2 milyon kişi kaçtı. Bu, Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en hızlı büyüyen mülteci krizidir" dedi.

16.00: Rusya'ya ait üzerinde 'V' sembolü olan askeri araçlar Kiev'de Ukrayna güçleri tarafından koordinatlarının belirlenmesinin ardından ateş altına alındı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Facebook hesabı üzerinden yanan araçların görüntüleri paylaşılırken 'Düşmana ateşli bir merhaba. Savaş araçlarını nasıl etiketlerlerse etiketlesinler onları bulup yok edeceğiz. Bu bizim görevimiz' notu dikkat çekti.

RUS BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE KAMYONLU SALDIRI

15.50: İrlanda'nın başkenti Dublin'de, Rus Büyükelçiliği'ne kamyonla saldırı yapılmasının ardından İrlanda'nın Moskova Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılar sonrasında birçok ülkeden Rusya'ya karşı tepkiler büyüyor. İrlanda'nın başkenti Dublin'de bir grup, Rus Büyükelçilik binası önünde toplanarak Rusya'ya tepki gösterdi. Bir kamyon şoförü ise kamyonuyla geri geri giderek büyükelçilik kapısını kırdı. Tüm dünyada büyük yankı bulan olay sonrasında Rusya da harekete geçti. Rusya Dışişleri Bakanlığı yaşanan olay üzerine yaptığı açıklamada, "8 Mart tarihinde İrlanda'nın Moskova Büyükelçisi B. Macalduff, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Büyükelçi, Dublin'deki Rus Büyükelçiliği'ne karşı bir güvenlik ihlaliyle bağlantılı olarak bir kamyon şoförünün büyükelçilik binasına çarpması nedeniyle protesto edildi" denildi.

SUMİ'DE RUS ASKERLERİ İNSANİ KORİDORA SALDIRDI

15.47: Ukrayna’nın Sumi kentinden tahliye edilerek Poltava’ya doğru yola çıkan sivillerin bulunduğu konvoya, Rus askerleri tarafından saldırıda bulunuldu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Kiev, Harkov, Çernigiv, Sumi ve Mariupol kentlerinde 09.00-21.00 saatleri arasında karşılıklı ateşkes ilan edilerek insani koridora izin verildi. Ukrayna’nın Sumi kentinde de Rus birliklerinin sivil yerleşimlere saldırısından kaçan Ukraynalılar, Poltava’ya gitmek için ilk konvoyla beraber yola çıktı. Yolda giden konvoya Rus askerleri tarafından tanklardan ateş açıldı. O anları kaydeden Ukrayna vatandaşı, “Tanklar şehre girdi ve ateş açıyorlar” dedi.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi ise bugün Sumi kentinde Rusya saldırıları sonucunda 9 sivilin hayatını kaybettiğini bunlardan 2’sinin çocuk olduğunu bildirmişti.

SUMİ'DE 2'Sİ ÇOCUK 9 SİVİL ÖLDÜ

15.30: Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın Sumi’deki saldırılarında 2'si çocuk 9 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Sumi Valiliği ve Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada Sumi bölgesindeki saldırılarda 9 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Rus uçakları Sumi bölgesinde, sivil yerleşim yerlerini vurdu. Bölgede kurtarma ekipleri çalışmalarına devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

RUS TANKI SİVİL ARACI VURDU

15.23: Ukrayna'nın Makariv bölgesi, Ruslarn kopntrolüne geçti. Bölgede Rus tankı sivil aracı vurdu. Sivil araçlar kullanan askerler, otomobillerin aynalarına sarı bantlar takıyor, ancak incelenen görüntülerde, bu araçta sarı bant olmadığı görülüyor.

15.19: Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Ukrayna'daki durumun endişe verici olduğunu söyledi. Çin'in devlet yayın organı CCTV, Şi'nin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesi esnasında bu konuda konuştuğunu açıkladı.

Görüşme sırasında Şi'nin Ukrayna'daki durumun kontrol edilmesi gerektiğini ve iki ülke arasındaki barış görüşmelerinden Fransa, Almanya ve Çin'in sorumlu olabileceğini ifade ettiği aktarıldı.

Çin henüz Rusya'nın Ukrayna işgalini kınamadı, ancak geçtiğimiz haftalarda şaşırtıcı bir şekilde işgali kınayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada çekimser kaldı.

15.10: Ukrayna Sumi bölgesi valisi, birinci dalgada yaklaşık 1000 yabancı öğrencinin tahliye edildiğini söyledi.

14.50: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, pek çok firmanın Rusya'dan çekildiğine dikkat çekti ve 'Bu savaş Putin'in savaşı' diyen Blinken 'Umarım Rus halkı bunu anlar' dedi.

Blinken ABD'nin Baltık ülkelerinin yanında olduğunun altını çizdi ve 'Ukrayna'yı özgürleştirdiklerini zannediyorlar. Moskova, Twitter'ı yasakladı ki yalanlarını daha iyi satabilsin' dedi.

Blinken, 'Putin Rusya'yı izole ediyor ve 30 yıllık küresel açıklığı mahvediyor. Rus halkı bunu hissetmeye başladı ve daha da artacak' ifadelerini kullandı.

'Barışçıl varoluş için öncelikle barış gerekiyor' diyen Blinken sözlerine şöyle devam etti;

'Rusya elindeki her şeyi kullanarak bu kavramla dalga geçiyor, Ukrayna'ya saldırıyor. Rusya bunu istiyorsa o zaman barışı sağlaması lazım, saldırılarını durdurması lazım, savaşı bitirmesi lazım. Bu kadar basit.'

Ukraynalıların kendilerini savunmak için ABD'nin elinden gelen her şeyi yaptığının altını çizen Blinken, 'Ukrayna dışında desteğe ihtiyacı olanlara destek veriyoruz. Rusya saldırmaya devam ederse ona göre karşılık veririz demiştik, bunu yapıyoruz. Bunların hepsi Rusya'nın saldırısını bitirmeye yöneliktir' ifadelerini kullandı.

Estonya Başbakanı ise 'Biz de çok güçlü yaptırımlar uyguluyoruz Rusya'ya. Avrupalı müttefiklerimizle beraber çalışıyoruz' dedi.

ZELENSKİ: 13 GÜNDÜR SADECE SÖZ VERİYORSUNUZ

14.42: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna hava sahasını kapatma konusunda elini taşın altına koymayan ülke liderlerine sitem ederek, "13 gündür sadece söz veriyorsunuz" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 13 gündür süren Rusya saldırılarına yönelik yeni bir konuşma yayınladı. Konuşmasında çarpıcı ifadeler kullanan Zelenskiy, dünya liderlerine sitem etti ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne de değindi.

Rusya’nın saldırıları sebebiyle insanların temel gıda ihtiyaçlarına erişememelerinden örnek veren Zelenskiy, “Bu günde biz kadınlarımızın, annelerimizin, babaannelerimizin gününü kutlarız. Ama ülkede bu kadar ölüm varken ve savaş devam ederken bugün sizin bu gününüzü kutlayamayacağım. İşgalciler yeniden Sumi’yi uçaklarla bombaladı. Mariupol işgalciler için herhangi bir tehlike oluşturmazken o şehri de abluka altına aldılar. Bilerek elektriği kesiyorlar ve şehre yardım girişlerini engelliyorlar. Su içemediği için bir çocuk hayatını kaybetti. Beni duydunuz mu partnerlerimiz? Bir çocuk 2022 yılında su içemediği için hayatını kaybetti” şeklinde konuştu.

Telefonda görüştüğü dünya liderlerinin yardım tekliflerinin sadece lafta kaldığını belirten Zelenskiy, “Rusya 13 günde kaybettiği hava araçlarını geçtiğimiz 30 yıl boyunca kaybetmedi. Siz, 13 gündür hava sahasının kapatılacağına dair sözler veriyorsunuz. Ölümlerin birinci suçlusu Ruslar ama sorumluluk Ukrayna hava sahasını kapatmaya söz verenlerdedir. Bundan dolayı yüzlerce insan hayat ve ölüm çizgisi arasında. Mariupol’de oluşturulan insani koridor işe yaramadı. O şehre tahliyeler için otobüsler, insani yardım tırları gönderdik. Şoförler, saldırı altında kalabileceklerini biliyorlardı. Bu insanları vurursanız tüm dünyanın gözü önünde olmuş olur. İnsani olmayan komutları, emirleri verenler ağır şekilde yargılanacak. Bu bir katliamdır. Partnerlerimizle konuşarak yardımlarını almaya devam edeceğim. Birçok kişiyle konuştum ve bizim çözemeyeceğimiz, onların insani duygularına kalmış durumlar var. Dünya bize Ukrayna hava sahasını kapatmak için yardım etmek zorunda ve bu da onların insanlığını gösterecek” ifadelerini kullandı.

Kiev sokaklarını göstererek başka bir görüntü yayınlayan Zelenskiy, “Kar yağdı. İşte böyle üzücü bir bahar. Ama olsun herkesi yeneceğiz” şeklinde konuştu.

14:10: Alman savcılar Ukrayna'nın işgalinden bu yana Rus birliklerinin işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlattı.

SUMİ'DEN İLK KONVOY YOLA ÇIKTI

14.09: Rus saldırısından kaçan Ukraynalıları taşıyan ilk konvoy, Sumi kentinden Poltava’ya doğru yola çıktı.



Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları devam ederken, sivillerin tahliyesi için bugün saat 10.00'dan itibaren geçici ateşkes ilan edildi. Ukrayna’nın Sumi kentinde de Rus birliklerinin sivil yerleşimlere saldırısından kaçan Ukraynalılar, Poltava’ya gitmek için ilk konvoyla beraber yola çıktı. Poltava Bölgesel Devlet İdaresi Başkan Vekili Dimytro Lunin, Sumi kenti sakinlerinin tahliyeleri için insani koridorun açıldığını duyurarak, “Sumi’den gelenler Lokhvytsia ve Lubny üzerinden Poltava'ya götürülecek. Bu rota Ukrayna ve Rus tarafları tarafından kabul edildi. Kiev saatiyle 09.00-21.00 arası ateşkes başladı. Ukrayna durumu yakından takip ediyor” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA: RUSYA İNSANİ KORİDORU İHLAL ETTİ

13:37 Ukrayna savunma bakanı, Rusya'nın Mariupol'da insani koridoru ihlal ettiğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da konuya ilişkin açıklama yaparak "Rusya, Mariupol'da 300 bin sivili rehin tutuyor. Yapılan anlaşmalara rağmen tahliyelere engel oluyor. Dün bir çocuk susuzluktan öldü. Savaş suçları, Rusya'nın kasıtlı stratejisinin bir parçası. Tüm Dünya önünde çağrıda bulunuyorum, Rusya bu insanları bırak" ifadelerini kullandı.

13:33: Rusya’nın Sumi’deki saldırılarında 2'si çocuk 21 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

12.41: Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Trzeciak, 7 Mart itibarıyla 1 milyon 67 bin kişinin Ukrayna’dan Polonya sınırına geçtiğini, bunlardan bin 271’nin Türk vatandaşı olduğunu belirtti.

12.38: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı açıklama yaparak Sumy'de insani koridorun açıldığını duyurdu. Sumy Koridoru, bugün 10.00 ila 21.00 arasında açık kalacak ve koridordan siviller ile yabancı öğrencilerin geçişi sağlanacak.  

12.20: İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya 500 binden fazla tıbbi malzeme sağlandığını ve bugün İngiltere'nin daha fazla tıbbi malzeme gönderiyor olduğunu belirtti.

RUSYA HARKOV'DA SİVİL YERLEŞİM YERLERİNİ VURUYOR

12.12: Harkov’da sivil yerleşim alanlarını hedef alan Rus birliklerinin saldırısında 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.



Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları devam ediyor. Rus askerlerinin Harkov’da sivil yerleşimlere gerçekleştirdiği saldırıların ardından Ukrayna Acil Durumlar Servisi, 4 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Ukrayna Acil Durumlar Servisi’ne bağlı ekipler savaş pozisyonunda görevini yapmaya devam ediyor. Krasnadarskiy caddesinde 9 katlı bir binanın vurulması sonucunda çıkan yangında bin 500 metrekarelik alanda 27 daire zarar gördü. Yangına 50 araç ve 200 personel ile müdahale edildi” ifadeleri kullanıldı.

TAHLİYELER BAŞLADI

12.01: Ukrayna ile Rusya arasında yapılan müzakerelerin ardından Kiev, Çernigiv, Sumy, Harkiv ve Mariupol'da sivillerin tahliyesi için insani koridor açıldı. Sumy'deki ilk tahliyeler, kameralara yansıdı.

Rusya Savunma Bakanlığı dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamayla insani koridorlar için bugün Moskova saatiyle 10.00da ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Ateşkes açıklamasının ardından Ukrayna, Sumy'deki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Görüntülerde, Ukraynalıların otobüslerle çatışma bölgelerinden tahliye edildiği görüldü.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI DUYURMUŞTU

Rusya Savunma Bakanlığı resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ukrayna tarafı ile yapılan anlaşma kapsamında insani yardım koridorlarını açılacağını ifade etti. Bakanlık açıklamasında Kiev, Çernigiv, Sumy, Harkiv ve Mariupol şehirlerinden sivilleri tahliye etmek insani koridorlar açacağını duyurarak tahliyelerin Belarus'un Gomel kenti üzerinden Rusya'ya doğru yapılacağını belirtti.

RUSYA: PETROL FİYATLARI 300 DOLAR OLABİLİR

11.59: Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Alexander Novak bugün yaptığı yazılı açıklamada Rusya'dan gelen enerji kaynaklarını kesmek istiyorsanız, devam edin, biz buna hazırız. Bu hacimlerin nereye yönlendirileceğini biliyoruz ifadelerini kullandı. Novak petrol fiyat artışının şimdiden 130 doları aştığını belirterek Fiyat artışı tahmin edilemez, varil başına 300 dolara kadar veya daha fazla olacak dedi.

10.54: İngiltere Savunma bakanı Ben Wallace, Londra'nın Ukrayna'ya savaş uçağı sağlamaya karar vermesi halinde Polonya'yı destekleyeceğini söyledi.

11.49:Ukrayna Lideri Zelenskiy Amerikan ABC News'a bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi. 'Sadece Kiev'de değil kentin dış bölgelerinde de bombalanıyoruz' diyen Zelenski, Kiev'deki gizli sığınağında katıldığı programda Harkiv ve Mariupol gibi kentlerin de Rus bombalarının hedefi olduğunu belirtti.

Sıradan insanların Rus askerlerine karşı koyduğunun altını çizen Zelenski, 'Bugün buradayız yarın Polonya, Almanya... Bu iş çok ciddi' dedi. 'ABD Başkanı Biden'a en önemli şeyin hava güvenliği olduğunu söyledim. Çünkü bizi bombalıyorlar' diyen Ukrayna Lideri, 'Dün bir Rus füzesi Harkiv'de Üniversite binasını vurdu' dedi. 'Bugün bizim başımıza gelen yarın başkalarının da başına gelebilir' diyen Zelenski, 'Doğudaki canavar' olarak tanımladığı Rusya'nın saldırganlığının doymayacağının altını çizdi. 'İnsanlar ölüyor. Okullar, nükleer tesisler, kreşler bombalanıyor' diyen Zelenski, 'Putin'in savaş suçlusu olduğuna inanıyor musunuz?' sorusuna şu yanıtı verdi; 'Ben bu emirleri veren herkesin ve bu emirleri yerine getiren herkesin savaş suçlusu olduğuna inanıyorum.''Ben ve ailemi öldürmek için ekipler gönderildi' diyen Zelenski, Kiev'i terk etmeyeceğinin altını çizdi.

PUTİN'E MESAJ

'Putin'e bir mesajınız var mı?' sorusu üzerine Zelenski, 'Bu savaşı durduracak gücü var. Bu savaşı başlatanın kendisi olduğuna inanmasa da savaşı durdurmak onun elinde olan bir şey. Bunu kesinlikle bilmeli' dedi. Sputnik'te yer alan habere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kırım ve Donbass cumhuriyetlerinin tanınma olasılığıyla ilgili bir soruya "Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma bulabiliriz" yanıtını verdi.

10.49: Ukrayna, savaş boyunca Rus ordusunun verdiği kayıpları açıkladı. Buna göre, 12 binden fazla Rus askeri etkisiz hale getirildi, 303 tank, 1036 zırhlı araç ve 120 topçu sistemi imha edildi.

10.45: Ukrayna'ya yönelik saldırıların ardından uluslararası toplumun sert tepkisi ile karşılaşan Rusya, İran, Suriye ve Kuzey Kore'yi geride bırakarak dünyada en fazla yaptırım uygulanan ülke konumuna yükseldi.

Ukrayna saldırılarıyla dünyanın büyük bir bölümünü siyasi olarak karşısına alan Rusya’ya bu girişimi pahalıya patladı. Ülkelere uygulanan küresel ölçekteki yaptırımları izleyen Castellum.ai adlı internet sitesinin verilerine göre Rusya, saldırıların başlamasının ardından dünyanın en fazla yaptırıma maruz kalan ülkesi haline geldi. Rusya, 22 Şubat öncesinde 2 bin 754 yaptırımla listede kendine yer bulurken, saldırıların ardından gelen ek 2 bin 778 yaptırımla zirveye oturdu. Toplam 5 bin 532 yaptırımla birinci sıraya yerleşen Rusya'yı 3 bin 616 yaptırımla İran izlerken, Suriye 2 bin 608, Kuzey Kore ise 2 bin 77 yaptırımla listede yer aldı. Dünyada en çok yaptırım uygulanan diğer ülkeler arasında 651 yaptırımla Venezuela, 510 yaptırımla Myanmar ve 208 yaptırımla Küba da bulundu.

10.36: Rusya Savunma Bakanlığı dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamayla insani koridorlar için bugün Moskova saatiyle 10.00da ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı da açıklamayı yayınlayarak teyit etti ancak insani koridorların Rusya topraklarına doğru açılacağı belirtildi. Ukrayna tarafından kamuya henüz açıklama yapılmadı.

10.34: Sumi Valiliği tarafından yapılan açıklamada, bölgenin gece boyunca Rus ordusunun saldırısına uğraması sonucu 4 Ukraynalı askerin hayatını kaybettiği ve sivil kayıplar olduğu belirtildi.

10.33: Bugün Ukrayna'daki 5 kentte sivillerin tahliyesi için başlayan geçici ateşkes ile ilgili Kiev'den ilk açıklama geldi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, 'İlk konvoyun sabah 10.00'da başlaması kararlaştırıldı. Konvoyu özel araçlarla yerel halk takip edecek' dedi.

10.32: Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusyanın hava saldırısıyla Jitomir kentindeki petrol rafinerisini hedef aldığını duyurdu.

10.18: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırıların ardından Lviv’de yerel halka muhtemel bir Rus saldırısına karşı molotofkokteyli yapma eğitimi veriliyor.

10.15: Ukrayna’nın Lviv kentinde bulunan ve 14. Yüzyıldan kalma olan Latin Katedralinin camları, Rusya saldırısına karşı çelik plakalarla kapatıldı.

10.06: Başkent Kiev'in de arasında bulunduğu 5 kentte sivillerin tahliyesi için ilan edilen ateşkes başladı.

10.04: Ukraynalı kurtarma ekipleri Kiev'in yaklaşık 350 kilometre doğusundaki Ukrayna'nın Sumy kentine düzenlenen hava saldırısında ikisi çocuk en az dokuz kişinin öldüğünü söyledi. Kurtarma ekiplerinin dün gece 23.00'dan beri bölgede çalıştıkları açıklandı.

09.32: Ukrayna ordusunun savaş konusundaki son güncellemesine göre, Rusya'nın Ukrayna'daki ilerleyişi 'önemli ölçüde' yavaşladı.

08.10: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yayınladığı bir video mesajda, zorunlu askerlik yapanların veya yedek askerlerin Ukrayna’da cephe hattında gönderilmeyeceğini söyledi.

Putin bu mesajı, Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin yayınladığı videoda verdi. Rus lider, “Ordu hizmetindeki askerler, bu çatışmalara katılmayacak. Belirlenen görevler profesyonel ordu tarafından yerine getirilecek” dedi.

Ukrayna’da seferberlik ilanı sonrası on binlerce yedek asker silah altına alındı. Putin mesajında, “sevdikleri için endişe eden kadınları anladığı” ifadesini de kullandı.

07.44: Dünya Bankası, Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya yardım için hibeler ve kredilerden oluşan toplam 723 milyon dolarlık bir paketi onayladı.

Banka, 3 milyar dolarlık bir destek paketi üzerinde de çalışıldığını duyurdu. Dünya Bankası, Ukrayna’ya komşu ülkelere de, mülteci krizindeki rolleri nedeniyle ek yardım yapılacağını açıkladı.

Destek paketinin, hastane çalışanı gibi kritik görevlerdeki Ukraynalıların maaşları ile emekli maaşları gibi ödemelerde kullanılabilecek.


06.05: Ukrayna askeri istihbaratı, Ukrayna kuvvetlerinin kuşatma altındaki Harkiv kenti yakınlarında bir Rus generalini öldürdüğünü duyurdu.

Bunun savaş boyunca aldürülen 2'nci yüksek rütbeli komutan olduğu bilgininin altı çizilirken öldürülen generalin Rusya'nın 41. Ordusunun Birinci Komutan Yardımcısı Tümgeneral Vitaliy Gerasimov olduğu açıklandı.

41. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Vitali Gerasimov'un ikinci Çeçen Savaşı'nda ve Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarında yer aldığı belirtildi.

Harkiv yakınlarındaki çatışmada hayatını kaybettiği iddia edilen Gerasimov'un Kırım dönüşü madalya aldığı da aktarıldı.

TÜM YOLLAR RUSYA'YA ÇIKIYOR

06.00: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı devam ederken, Rus ordusu sivil hayatı hiçe sayarak Ukrayna kentlerine yönelik ağır bombardımanı da sürdürüyor. Daha önce çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği Mariupol gibi kentlerden sivillerin tahliye edilmesine yönelik girişimler çatışmaların yeniden başlaması üzerine başarısız olurken, dün Rusya'dan yeni bir teklif geldi.

Rusya başkent Kiev'in dışında Harkov, Mariupol ve Sumi'den tahliye için koridorların açılacağını duyurdu. Ancak bu tahliye koridorları büyük tartışma yarattı. Zira Rusya'nın açtığı koridorların, başka ülkelere değil, Rusya ve müttefiki Belarus'a açıldığı ortaya çıktı. Yani Rusya’nın saldırılarından kaçmak isteyen siviller ateşkesten faydalanmak isterse sadece bu iki ülkeye gidebilecek.

Bu durum Ukrayna'nın büyük tepkisini çekerken, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin sözcüsü, durumu "tamamen ahlak dışı" olarak nitelendirdi ve Rusya'nın "insanların acılarını bir televizyon görüntüsü oluşturmak için kullanmaya" çalıştığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk ise, Rusya'nın dört farklı şehirden önerdiği altı tahliye rotasının "kabul edilemez" olduğunu belirtti ve "Vatandaşlarımız Kiev'den çıkıp sonrasında Rusya Federasyonu'na götürülmek üzere Belarus'a geçmeyecek" dedi.

Rusya'nın önerisinde, sadece Mariupol ve Sumi'den önerilen tahliye rotaları Ukrayna'nın farklı şehirlerine çıkıyor. Öte yandan BBC'de yer alan habere göre, Mariupol'den sivillerin tahliyesi için izin verilen yolun mayınlı olduğu da ortaya çıktı. Başkent Kiev yakınlarındaki İrpin'de sivillerin tahliyesi ise Ukrayna içindeki güvenli bölgelere doğru devam ediyor.

05.55: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne kabul edilmesine dair umutlu olduğunu belirtti. Kuleba, 'Ukrayna AB'ye katılmaya çok daha yakın' dedi.

05.38: Derecelendirme kuruluşu Fitch, Rusya'daki ticari faaliyetlerini askıya aldı.

05.31: Japonya'dan ek yaptırım kararı çıktı. Maliye Bakanlığı, Japonya'nın ek 32 Rus ve Belarus yetkili ve oligarkının mal varlığını dondurduğunu duyurdu.

04.42: Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, ülkesinin Salı sabahı TSİ 10.00'da ateşkes yapacağını ve Kiev, Çernigov, Sumy ve Mariupol'dan vatandaşları tahliye etmek için insani koridorlar açacağını söyledi.

04.39: Batı Rus petrolüne de yasak getirmeye hazırlanıyor. Bu olasılık üzerine açıklamalarda bulunan Rusya başbakan yardımcısı Alexander Novak bu durumun gerçekleşmesinin 'küresel pazar için feci sonuçlara yol açacağını' belirtti.

Novak böyle bir senaryoda petrolün fiyatının varil başına 300 dolara çıkarak, 2 kat artabileceğini iddia etti. Uzmanlar bunun küresel ekonomi için kâbus senaryosu olduğunu belirtiyor.

04.10: Japonya hükümeti, Rusya işgali altındaki Ukrayna'da bulunan tüm Japonya Büyükelçiliği personelinin geçici olarak ülkeyi terk edeceğini açıkladı.

03.45: Fransa tarafından yürütülen Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı, AB'nin Ukrayna, Moldova ve Gürcistan tarafından sunulan adaylık başvurularına ilişkin resmi aşamaları başlattığını bildirdi. Buna göre AB Konseyi’nin, AB Komisyonu’nu adaylık başvuru yapan ülkelerin dosyalarını inceleyerek görüş bildirmekle yetkilendirdiği açıklandı.

02.05: ABD merkezli bilgisayar firması IBM, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon ülkedeki tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

01.08 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kaldığını ve kaçmadığını belirterek, "Kimseden korkmuyorum" dedi.

00.30: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Televizyondan yayınlanan konuşmada Putin, zorunlu askerlik hizmeti yapanların ve yedek askerlerin Ukrayna'ya gönderilmeyeceğini söyledi.