Gazete Vatan Logo

Rusya tahııl krizindeki sorumluluğunu önce itiraf etti sonra reddetti!

Tahıl koridoru anlaşmasından hemen sonra Ukrayna’nın Odessa şehrini vuran Rusya’dan üst üste çelişkili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Afrika ziyaretinde yaptığı açıklamalarla şaşkınlık yaratırken yeni bir döneme başladıklarını açıkladı ve bu dönemi tanımlayan sözler kullandı…

Rusya tahııl krizindeki sorumluluğunu önce itiraf etti sonra reddetti!

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, katıldığı Afrika gezisinde küresel gıda krizine yol açtıkları suçlamasını reddetti. Lavrov, Mısır’da yaptığı konuşmada, ülkesinin küresel bir gıda krizine yol açtığına dair suçlamaları reddetti.

Kahire’deki Arap Birliği toplantısında Arap ülkelerinin büyükelçilerine yönelik bir konuşma yapan Lavrov Batı ülkelerinin, yaptırımların küresel gıda güvenliğine etkisi konusunda gerçeği çarpıttığını savundu.

Lavrov Batı ülkelerini diğer ülkeler üzerinde egemenlik kurmaya çalışmakla suçladı.


SUÇLAMALARI REDDETTİ
Arap dünyasının büyük bir kısmı ve Afrika, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından ortaya çıkan tahıl kıtlığından kötü etkilendi.

Cuma günü Ukrayna’nın elindeki tahılları Karadeniz üzerinden dünya pazarına ulaştırmasına olanak sağlayan anlaşma İstanbul’da imzalanmıştı.

Fakat Rusya’nın cumartesi günü Odessa Limanı’na saldırması bunun uygulanabilirliğinin sorgulanmasına yol açtı.

Lavrov, savaşa yönelik tepkilerin arttığı bir dönemde ülkesine destek almak için üç Afrika ülkesini daha ziyaret edecek.

Haberin Devamı

Sergey Lavrov, Batı ülkelerinin Rusya’ya yaptırım uygulamaktaki “agresifliğinin” tek bir nedeni olduğunu söyledi:

“Mesele yalnızca Ukrayna değil, dünya düzeninin geleceği.

 

YENİ DÜNYA DÜZENİ
Lavrov sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkesin dünya düzeninin kurallarına uyması gerektiğini söylüyorlar fakat kurallar Batı’nın istediği durumlarda, istedikleri şekilde baştan yazılıyor.”

Mısır’ın Rusya ile önemli ilişkileri var. Rusya Mısır’a buğday, silah ve savaş başlamadan önce çok sayıda turist gönderiyordu.

Lavrov, Mısır dışişleri bakanıyla düzenlediği ortak basın toplantısında Batı’yı savaşı uzatmakla suçladı.

Rus bakan Mısır’ın ardından Etiyopya, Uganda ve Kongo’ya gidecek.

Bu tur öncesi bir makale de yazan Lavrov “Rusya, sömürgecilerinden kurtulmak isteyen Afrika ülkelerini her zaman içten bir şekilde destekledi” ifadelerini kullandı.


 

RUSYA-AFRİKA İLİŞKİLERİ
Lavrov, bu yazısında, pek çok Afrika ülkesinin Ukrayna konusunda “dengeli bir tavır takınmasını” da takdirle karşıladığını eklemişti.

Haberin Devamı

Afrika Kalkınma Bankası verilerine göre Rusya ve Ukrayna savaş öncesinde Afrika’nın buğday ihtiyacının yüzde 40'ını karşılıyordu.

Mısır, 2019 yılında Ukrayna buğdayının en büyük alıcısı olmuştu.

Lavrov makalesinde, Rusya’nın kıtlığa yol açtığı yönündeki suçlamaların “Batı propagandası” olduğunu savundu.

Lavrov Rusya’ya uygulanan Batı yaptırımlarının, Koronavirüs pandemisinden etkilenmiş durumdaki uluslararası gıda piyasasını daha da olumsuz bir noktaya çektiğini ekledi.


TARAF TUTMAKTAKİ İSTEKSİZLİKLERİNİ AVANTAJA ÇEVİRİYOR
BBC Dünya Servisi Afrika Editörü Will Ross, konuyla ilgili şunları yazdı:

Sergey Lavrov Afrika ülkelerini, Batı’dansa Rusya’nın yanında olmaya ikna etmek için “Sömürgecilikten kurtulma sürecinizin tamamlanmasına yardımcı olacağız” gibi ifadeler kullanıyor.

Fakat kıta genelinde Ukrayna savaşı konusunda bir taraf tutma konusunda isteksizlik olduğu aşikâr.

Soğuk Savaş’ın kıtada yıkıcı bir etkisi olmuş, çatışmalar artarken gelişme yavaşlamıştı.

Bugün ise kıtanın en büyük sorunu artan gıda ve enerji fiyatları.

Haberin Devamı


 

AFRİKA HALKI AÇ AMA...
Bazı Afrika ülkelerinin liderleri, halkları aç kaldığında koltuklarının riske girdiğinin farkında.

Moskova, Arap Birliği ile 'yeni dönem'den bahsediyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Arap Birliği'ne üye ülkelerin daimî temsilcileriyle bir araya gelerek, yetkililere “yeni bir dönemin” başlangıcı sözü verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov'un "Batı'nın dayatmaya çalıştığı değil, gerçek çok taraflılığa doğru bir hareket olacak yeni bir dönemin başlangıcındayız" açıklamasına yer verdi.


UKRAYNA: HAVA SALDIRILARI TAHIL ANLAŞMASINI DURDURUR!
Ukrayna daha önce, cumartesi günü kritik önemdeki Odessa limanına Rus hava saldırısı yapılmasının gelecekte de bunların yaşanacağının bir işareti olması durumunda gıda krizini hafifletmeyi amaçlayan tahıl ihracatı anlaşmasının işlevsiz kalacağı ve tahıl sevkiyatının umulduğu gibi yeniden başlamayacağı konusunda uyarmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin "barbarlık" olarak ve Moskova'nın yeni imzalanan anlaşmayı uygulamak için güvenilmeyeceğinin bir işareti olarak kınadığı Odessa saldırısı dünyadan da tepki topladı.

Haberin Devamı

Rusya savunma bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada, saldırıların bir donanma gemisini ve Washington tarafından teslim edilen silahları imha ettiğini söyledi. Kiev ise, Rus savaş gemilerinden atılan iki Kalibr füzesinin bir pompa istasyonunun çevresini vurduğunu ve iki füzenin daha vurulduğunu söyledi.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinin limanın tahıl depolama alanını vurmadığını veya önemli bir hasara yol açmadığını söylediği saldırı, Ukrayna tahıl gemilerinin Karadeniz'deki bilinen mayınlardan kaçınan güvenli koridorlarda gezinmesine izin veren anlaşmanın geleceği hakkında ciddi şüpheler uyandırdı. Cuma günü imzalanan anlaşma ise diplomatik bir atılım olarak sevinç yaratmıştı.


TAHIL İHRACATI ESKİ SEVİYESİNE GELMEZSE
Kiev, tahıl sevkiyatlarını savaş öncesi olduğu gibi ayda 5 milyon ton seviyesine getirme hazırlıklarının devam ettiğini söyledi, ancak Zelenski'nin ekonomi danışmanı Oleg Ustenko pazar günü, hava saldırısının anlaşmanın “kesinlikle böyle çalışmayacağını gösterdiği” konusunda uyardı.

Ustenko, Ukrayna televizyonuna, Ukrayna'nın önümüzdeki dokuz ay içinde 60 milyon ton tahıl ihraç etme kapasitesine sahip olduğunu, ancak limanlarının düzgün çalışmaması durumunda bunun 24 aya kadar süreceğini söyledi.