Gazete Vatan Logo

Pakistan'dan misilleme saldırısı! Savaş uçakları İran'ı vurdu

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Sistan-Belucistan bölgesindeki "terör hedeflerine" saldırı gerçekleştirildiği duyurdu. İran tarafı ise saldırıda 3 kadın, 4 çocuk olmak üzere 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Geçtiğimiz gün İran, Pakistan’da saldırı düzenlemiş, 2 çocuk hayatını kaybetmiş, 3 çocuk da yaralanmıştı.

Pakistan'dan misilleme saldırısı! Savaş uçakları İran'ı vurdu

Pakistan'ın sabah saatlerinde İran'daki "terör hedeflerine" yönelik düzenlediği saldırının bilançosu artıyor. İran Sistan ve Belucistan Eyalet Valiliğinin Siyasi ve Güvenlik İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Ali Rıza Marhamati yaptığı açıklamada, “Bu sabah saatlerinde düzenlenen füze saldırısında 2 kişi daha hayatını kaybetti. Son verilere göre İran sınırına 3 ila 4 kilometre uzaklıktaki bir köye yönelik saldırıda 4’ü çocuk, 3’ü kadın ve 2’si yabancı uyruklu erkek olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

İRAN, PAKİSTAN'IN MASLAHATGÜZARINI DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞIRDI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de yaptığı açıklamada, İran'ın saldırıları şiddetle kınadığını belirtti. Kenani, Pakistan'ın Tahran'daki maslahatgüzarının Pakistan ordusunun gerçekleştirdiği saldırılarla ilgili açıklama yapması için Dışişleri Bakanlığına çağırıldığını ifade etti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pakistan ordusunun sabah saatlerinde İran'ın Sistan Belucistan eyaletindeki “teröristlerin saklandıkları noktalara” hassas saldırı gerçekleştirildiği duyurulmuş, çok sayıda “teröristin” öldürüldüğü belirtilmişti. Pakistan’ın son birkaç yıldır İran'la görüşmelerinde Pakistan kökenli teröristlerin İran’daki kontrolsüz alanlarda sahip oldukları güvenli sığınaklar ve barınaklarla hakkındaki ciddi endişelerini sürekli olarak paylaştığı vurgulanmış, ayrıca söz konusu teröristlerin varlığına ve faaliyetlerine dair somut kanıtlar içeren çok sayıda dosyayı da İran’da paylaştığı ifade edilmişti. Ancak ciddi endişelere rağmen harekete geçilmemesi nedeniyle söz konusu teröristlerin masum Pakistanlıların kanını dökmeye devam ettiği belirtilmişti. Pakistan'ın İran'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tamamen saygı duyduğu kaydedilen açıklamada, bugünkü saldırının tek amacının Pakistan'ın kendi güvenliği ve ulusal çıkarları olduğu vurgulanmıştı. Pakistan’ın üye devletlerin toprak bütünlüğü ve egemenliği de dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler Şartı'nın ilke ve amaçlarını desteklediği belirtilerek, “Bu ilkelerin rehberliğinde ve uluslararası hukuk kapsamındaki meşru haklarını kullanarak Pakistan, hiçbir bahane veya şartlarda egemenliğine ve toprak bütünlüğüne meydan okunmasına asla izin vermeyecektir. İran kardeş bir ülkedir ve Pakistan halkının İran halkına büyük saygısı ve sevgisi vardır. Terör tehlikesi de dahil olmak üzere ortak zorluklarla mücadelede her zaman diyalog ve iş birliğini vurguladık ve ortak çözümler bulmak için çaba göstermeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanılmıştı.

Haberin Devamı

İRAN, 2 GÜN ÖNCE PAKİSTAN'I VURMUŞTU

İran, 16 Ocak’ta sınır bölgesinde güvenlik güçlerini hedef alan “Ceyşu'l Adl” isimli örgütün Pakistan'ın Belucistan eyaletine bağlı Panjgur bölgesindeki 2 üssüne füze ve İHA saldırısı düzenlemişti. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, hava saldırısında 2 çocuğun hayatını kaybettiğini, 3 çocuğun da yaralandığını açıklamış, saldırının “egemenlik ihlali” olarak görüldüğünü vurgulayarak BM Güvenlik Konseyi'ne şikayette bulunulacağını duyurmuştu. Pakistan Dışişleri Bakanlığı daha sonra Tahran Büyükelçisi Muhammad Mudassir Tipu’yu geri çağırma kararı aldığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

İRAN, PAKİSTAN'DAN 'ACİL AÇIKLAMA' İSTEDİ

Haberin Devamı

İran devlet televizyonu, isimsiz bir kaynağın sözlerine yer verip Pakistan'ın saldırısının şiddetli bir şekilde kınandığını bildirdi.Tevlevizyon ayrıca, Tahran yönetiminin saldırılar için İslamabad'dan acil bir açıklama beklediğini de ekledi.

DIŞİLERİ: İRAN, IRAK VE PAKİSTAN'A SUHULET ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, bölgede yaşanan son gelişmelerle ilgili, "Gelişmelerden endişe duyuyoruz. Dost ve kardeş İran, Irak ve Pakistan'a itidal ve sağduyuyla suhuletin sağlanması çağrısında bulunuyoruz" açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Irak'taki belirli hedeflere yönelik İran saldırılarıyla başlayan, akabinde İran'ın Pakistan içindeki bazı hedeflere dün sabaha karşı gerçekleştirdiği saldırılarla genişleyen ve bu sabah Pakistan'ın İran içindeki hedeflere düzenlediği saldırılarla tırmanan gelişmelerden endişe duyuyoruz. Sorunların, BM Şartı başta olmak üzere, uluslararası hukukun temel ilkeleri çerçevesinde ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne, karşılıklı saygı temelinde dostluk ve kardeşlik anlayışıyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Tüm meselelerin bölgesel güvenliği ve istikrarı daha fazla tehdit etmeden diyalog ve iş birliği yoluyla çözümlenmesini temenni ediyoruz. Dost ve kardeş İran, Irak ve Pakistan'a itidal ve sağduyuyla suhuletin sağlanması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü konusunda bölge ülkeleriyle deneyimlerini paylaşmaya ve katkı sunmaya hazırdır" denildi.

Haberin Devamı

İRAN DEVLET TELEVİZYONU: PAKİSTAN FÜZELERLE SALDIRDI

İran devlet televizyonu Pakistan'ın saldırısını füzeler ile gerçekleştirdiğini duyurdu. Haberde 'Pakistan, İran sınır köyüne füzelerle saldırdı. Hepsi İran vatandaşı olmayan üç kadın ve dört çocuk öldürüldü' denildi.

 

PAKİSTAN: MİLİTAN GRUPLARA SALDIRI DÜZENLEDİK

Üst düzey bir istihbarat kaynağı AFP'ye yaptığı açıklamada, 'Sadece İran'da hedef alınan Pakistan karşıtı militan gruplara karşı saldırı düzenlediğimizi doğrulayabilirim' dedi ve bunu sabahın ilerleyen saatlerinde bir hükümet açıklamasının takip edeceğini ekledi.

PAKİSTAN, İRAN BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRMIŞTI

İran’ın Pakistan’da düzenlediği hava saldırısının ardından iki ülke arasında tansiyon yükselmişti. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Tahran Büyükelçisi Muhammad Mudassir Tipu’yu geri çağırma kararı aldığını duyurmuştu. Yapılan açıklamada, ülkesinde bulunan İran’ın İslamabad Büyükelçisi Reza Amiri Moghadam’ın ise ülkeye dönmeyeceği belirtilmişti.

İRAN'DAN PAKİSTAN SINIRINDA ASKERİ TATBİKAT

İran'ın Devrim Muhafızları'na ait Hatem El Enbiya Hava Savunma üssünün Komutanı Tuğgeneral Kader Rahimzade Pakistan sınırına yakın bir bölgede büyük ölçekli askeri tatbikatlar gerçekleştireceklerini açıkladı.Rahimzade konuyla ilgili "Tatbikatlar Abandan'dan Çabahar'a kadar olan bir alanı kaplayacak, bu da 600 kilometrekarelik bir alan" dedi.Rahimzade ayrıca tatbikatta onlarca SİHA ve füze savunma sistemlerinin de kullanılacağını aktardı.

PAKİSTAN-İRAN GERİLİMLERİ

Tarihsel olarak Pakistan-İran ilişkileri inişli çıkışlı bir seyir sergiledi. İran, 1947 yılında Pakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ve İslamabad yönetiminin yurtdışındaki ilk büyükelçiliğine ev sahipliği yapan ilk ülkeydi. Her iki ülke de Soğuk Savaş sırasında işbirliği yapmış ve jeopolitik olarak geniş ölçüde aynı çizgide yer almıştı.

Pakistan ve Hindistan arasında Ağustos-Eylül 1965 arasında gerçekleşen 1965 Hint-Pakistan Savaşı sırasında, Tahran yönetimi İslamabad'ı destekledi.

Ancak 1979’daki İran Devrimi ve Suudi Arabistan'ın Pakistan'daki artan etkisi (Afganistan'daki çatışmaların da etkisiyle) İran ve Pakistan arasındaki güvensizliğin artmasına neden oldu.

İran 1990'larda Pakistan'da mezhepçiliği ve Şii vekilleri teşvik etmekle suçlandı. Tahran da İslamabad'ın Kabil merkezli Taliban hükümetine verdiği destekle ilgili rahatsızdı.

İran'ın Hindistan ile artan işbirliği ve Pakistan'ın ABD ile yürüttüğü stratejik ittifakı, iki ülkenin arasının daha da açılmasına neden oldu.

İki ülke sınırındaki yakın tarihli bazı önemli saldırılar ve olaylar şöyle:

ARALIK 2023

İran'ın 'terör' grubu olarak kara listeye aldığı Ceyş el Adl (Adalet Ordusu), güneydoğudaki sınır bölgesi Sistan-Belucistan'daki Rask kasabasında bir karakola saldırdı. Tahran ve İslamabad arasında tansiyonun yükselmesine yol açan saldırıda 11 İranlı polis öldürüldü. Pakistan saldırıyı kınadı.

HAZİRAN 2023

Pakistan ordusunun medya kanadı Hizmetler Arası Halkla İlişkiler (ISPR), silahlı 'teröristlerin' Saravan bölgesindeki bir kontrol noktasında iki Pakistan askerini öldürdüğünü belirten bir bildiri yayınladı.

NİSAN 2023

ISPR, İran'dan gelen saldırganların dördünün Belucistan eyaletinin Calgai bölgesinde sınır devriyesi askerlerince öldürüldüğünü duyurdu.

OCAK 2023

O dönemde Pakistan'ın başbakanı olan Şahbaz Şerif, Belucistan'da İran sınırında dört güvenlik görevlisinin öldürülmesini kınadı. Panjgur ilçesinin Çukab bölgesinde yaşanan saldırının ardından Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İran'ı konuyu soruşturmaya ve failleri sorumlu tutmaya çağırdı. İran'ın İslamabad Büyükelçiliği saldırıyı kınadı.

EYLÜL 2021

Pakistan, İran'ın sınır ötesi ateşinde bir askerin öldürüldüğünü öne sürdü, komşusundaki 'teröristleri' suçladı. Saldırı, iki ülke arasındaki sınırın güvenlik kaygıları sebebiyle dört ay süreyle kapatılmasının ardından 20 Eylül'de ikili ticarete yeniden açılmasının ardından meydana geldi.

ŞUBAT 2021

İran askerleri, Tahran'ın 'teröristler' tarafından yakalandığını söylediği iki istihbarat ajanını kurtarmak için Pakistan topraklarına girdi.

NİSAN 2019

Pakistan'ın eski dışişleri bakanı Şah Mahmud Kureyşi medyaya, Raji Aajoi Sangar ayrılıkçı grubundan İran merkezli silahlı 'teröristlerin' Belucistan'da bir otobüsteki yolculara saldırarak 10'u donanma subayı, 3'ü hava kuvvetleri personeli ve biri sahil güvenlik olmak üzere 14 kişiyi öldürdüğünü söyledi.

ARALIK 2018

İran basınında çıkan haberlere göre, güney liman kenti Çabahar'daki polis merkezine düzenlenen bombalı intihar saldırısında 4 polis öldü, 42 kişi de yaralandı. İran'da dönemin Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, 'yabancı destekli teröristleri' suçladı. Bu suçlama, yaygın şekilde Pakistan'a yönelik bir itham olarak yorumlandı.

EKİM 2018

Aralarında İran'ın en üst düzey güvenlik gücü olan Devrim Muhafızları'nın istihbarat görevlilerinin de bulunduğu 12 İranlı güvenlik personelinin, Pakistan ile olan güneydoğu sınırında kaçırıldığı ileri sürüldü. Olayın sorumluluğunu Ceyş el-Adl üstlendi. Pakistan güvenlik güçleri İran'ın silahlı gruptan kaçırılan 12 kişiden en az beşini kurtarmasına yardım etti.

NİSAN 2018

İran Devrim Muhafızları, Sistan-Belucistan eyaletindeki Mircaveh şehrindeki bir sınır karakoluna sınır ötesi saldırıda silahlı militanlar tarafından üç İranlı güvenlik personelinin öldürüldüğünü söyledi.