Gazete Vatan Logo

‘Musul’u kurtarmak için peşmergeye ihtiyaç var’

Musul’da Türkiye’nin yardımını dışlayan Bağdat yönetimi, kentin IŞİD’den geri alınması için yapılacak operasyonda peşmergeye ihtiyaç olduğunu açıkladı. Musul, IŞİD’den alınırsa örgütün Irak’taki varlığı büyük ölçüde son bulacak.

‘Musul’u kurtarmak için peşmergeye ihtiyaç var’

Irak Maliye Bakanı Hoşyer Zebari, Ordunun Musul kentini IŞİD’den geri almak için Kürtlere ihtiyacı olduğunu söyledi. Ramadi’nin ordu tarafından IŞİD’den geri alınmasının ardından dün kenti ziyaret eden Irak Başbakanı Haydar el-Abadi, başkent Bağdat’ın 400 km kuzeyindeki Musul’un 2016’daki hedefleri olduğunu açıklamıştı.

‘Araplar endişeli’


Reuters haber ajansına konuşan Zebari, Musul’un geri alınmasının IŞİD’in Irak’taki kontrolünün sona ermesi anlamına geleceğini söyledi. Kürt siyasi Zebari, “Musul için iyi bir plan ve tüm tarafların bağlılığı gerekiyor” diyerek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı peşmergeye işaret etti. Zebari, “Peşmerge büyük bir güç, peşmerge olmadan Musul’u alamazsınız” dedi. Musul savaşının ‘çok çetin’ olacağını belirten Zebari, “Kolay bir operasyon olmayacak, bir süredir kendilerini güçlendirdiler, ama yapılabilir” diye konuştu.


Peşmerge’nin Musul’un doğusu, kuzeyi ve batısında mevzileri bulunuyor. Irak ordusu ve Şii milisler ise Musul’un güneyindeki Beyci’yi IŞİD’den geri almıştı. Musul’un 2014’te IŞİD’in eline geçmesinin ardından, peşmerge güçlerinin kente ilerlemesi başta Bağdat’ın tepkisini çekmişti. Bağdat merkezli Iraqi Group for Strategic Studies düşünce kuruluşundan Vathik el-Haşimi, Sünni ve Şii Arapların, Kürtlerin Musul savaşını, kontrolleri altındaki toprakları genişletmek için kullanmasından endişe ettiğini söyledi.

Haberin Devamı


Irak ordusu sözcüsü Yahya Rasul, geçen hafta yaptığı açıklamada, Musul’da IŞİD’e karşı savaşta Türkiye’nin yardımına ihtiyaçları olmadığını açıklamıştı.