Gazete Vatan Logo

Mona Lisa tablosunun değeri tartışılıyor

Leonardo da Vinci’nin ünlü tablosu için 2 milyar ile 50 milyar TL arasında değer biçildi

Mona Lisa tablosunun  değeri tartışılıyor

Rönesans döneminin en bilinen sanatçılarının başında gelen Leonardo da Vinci’nin, “Salvator Mundi” adlı tablosunun satışıyla dünya rekoru kırması akıllara “Mona Lisa açık artırmaya çıksa ne kadara satılır?” tartışmasını gündeme getirdi. BBC’de yer alan habere göre uzmanlar farklı fiyatlar ortaya sundu. İşte uzmanların görüşleri:

- Sanat eserlerine ve antikalara değer biçme uzmanı Elsa Gody, “Louvre Müzesi bilet fiyatlarını ve Mona Lisa’yı belli bir süre içinde ziyaret edenleri hesaba katarak bir değer biçmek istersek tablonun fiyatı 2 milyar doları geçer” ifadelerini kullandı.

- Aynı işi yapan Pierre Blanchet ise “Böylesine mükemmel bir tablo için herhangi bir referans noktası belirlemek çok zor. Niçin 10 milyar dolar olmasın?” dedi.

- Tablonun şöhreti, mükemmel tekniği ve enderliğini hesaba katan ressam ve tarihçi Jacques Franck ise “1963’te Mona Lisa, sergilenmek üzere New York’a gönderilmişti ve bu, o dönem için çok büyük bir para olan 500 milyon franka patlamıştı. Şimdi bu miktarı yüzle çarpmalıyız. Bence 50 milyar eder, dolar euro fark etmez” dedi. Franck “Ancak Mona Lisa’nın satılması çılgın hayaldir. Fiyatı ne kadar olursa olsun, Fransa’da eserlerle müzeler ayrılamaz. Dolayısıyla bu satış gerçekleşemez” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı