Gazete Vatan Logo

Kültür Bakanı'na çıplak protesto

Fransa'da sanat işçileri sosyal güvenlik kesintilerine yönelik protestoları devam ediyor. Bazı festivaller durma noktasına geldi. Protestocular Kültür Bakanı'na tepkilerini soyunarak gösterdi.

Fransa’daki sanat çalışanlarının grevleri önemli sanat organizasyonlarını durma noktasına getirtti.

Bianet'in haberine göre İngiltereli şarkıcı Jane Birkin, Fransa Kültür Bakanı Aurelie Filippetti'yi çıplak protesto eden grevcilere destek olmak için 22 Haziran Montpellier'de gerçekleştirilen tiyatro festivalindeki organizasyonunu iptal etti. Çoğunluğu çıplak olan sanatçılar Filippetti'yi birbirlerinin omuzlarına basarak oluşturdukları piramit ve çıplak bedenleriyle oluşturdukları duvarla karşıladı.

250 bin sanat işçisi etkilenecek

Sosyal yardımlarda kesintiyi amaçlayan düzenlemeler özellikle yarı-zamanlı ve geçici işçi olarak çalışan 250 bin sanat işçisini etkiliyor.

Sanat işçilerinin iş güvenliği diğer iş kollarına kıyasla daha az olduğu için, 1936'da çıkarılan yasa daha kapsamlı sosyal güvence sağlıyor.

Sanatla özdeşleştirilmiş olan Fransa’da sosyal güvencelerini kısıtlamaya yönelik olan bu düzenlemeleri protesto eden işçiler, birçok sanat aktivitesinin sekteye uğramasına neden oldu. Özellikle tanınmış sanatçıların organizasyonlarını iptal ederek verdikleri destek, protestolarının yayılmasını sağladı.

Haberin Devamı

4-27 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Fransa’nın köklü festivallerinden biri olan Avignon Festivali de protestolardan nasibini alarak sanatçıların ve teknikerlerin grevleriyle neredeyse durma noktasına geldi. Ülkenin önemli diğer bir festivali olan Latin American Rio Loco Festivali ise tamamen iptal edildi.

Resmi kaynakların açıklaması ise geri dönüşün olmayacağının sinyallerini veriyor. Açıklamaya göre diğer sektörlerdeki yarı-zamanlı çalışanlarla kıyaslandığında yarı-zamanlı çalışan sanatçıların daha çok avantajının olduğu belirtildi.