Gazete Vatan Logo

Karabağ operasyonunda 192 Azerbaycan askeri şehit oldu! Hankendi'den ayrılan Ermeniler 'Türk ekmeği'ni reddetmedi...

Karabağ'daki başarılı operasyondan sonra Azerbaycan bölgede tamamen hakimiyet sağladı. Erivan yönetiminin çağrısıyla bölgeyi terk edip Ermenistan'a göç edenlerin sayısı 30 bini buldu, yollardaki uzun araç kuyrukları uydudan göründü. Hankendi-Şuşa yolunda kaydedilen bir görüntü ise, büyük yankı buldu. Karabağ'daki ayrılıkçı Ermenilerin rejiminde devlet bakanı olarak görev yapan Rus-Ermeni milyarder, sınır muhafızları tarafından fark edildi.

Karabağ operasyonunda 192 Azerbaycan askeri şehit oldu! Hankendi'den ayrılan Ermeniler 'Türk ekmeği'ni reddetmedi...

Azerbaycan'ın 30 yıllık işgale son veren İkinci Karabağ Savaşı'nın üçüncü yıldönümü kutlanıyor. Ermenistan ordusunu 44 günde bozguna uğratan Azerbaycan, Karabağ'daki birçok bölgeyi geri aldı. Neredeyse tam üç yıl sonra ise, bu kez Karabağ'ın tamamının işgalden kurtarılması için 24 saatlik operasyon yetti. Azerbaycan, bir gün süren operasyonda 192 askerin şehit olduğunu bugün açıkladı.

Silahlı Ermeni ayrılıkçıların silah bırakıp teslim olmalarıyla yeni bir sayfa açılan Karabağ'da, Azerbaycan hakimiyeti altında yaşamak istemeyenler Ermenistan'a geçiyor. Ermenistan'a giden yollarda uzun araç kuyrukları var.

Maxar şirketinin yayınladığı uydu görütülerinde, Hankendi'den ayrılıp Ermenistan'a gitmek isteyenlerin tercih ettiği Laçin koridorundaki uzun araç kuyrukları göze çarptı.

Bu sabah itibarıyla Karabağ'dan göç edenlerin sayısının 30 bine ulaştığı bildiriliyor. Bu sayı Karabağ'da yaşayan Ermenilerin neredeyse dörtte birine denk geliyor.

'ERMENİSTAN'A GİTMEMİZ SÖYLENDİ'

Azeri yetkililer, bölgeyi terk etmek isteyen Ermenilere sıkı bir kimlik kontrolünden sonra izin veriyor. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Azeri yetkili bu kontrollerin 'savaş suçu şüphelilerinin' bulunması için yapıldığını; silahlarını teslim eden Ermenilerin affedilmesinin planlandığını ancak 'Karabağ savaşları sırasında suç işlemiş olanların kendilerine teslim edilmesi gerektiğini' belirtti.

Haberin Devamı

BBC'ye konuşan Malina adlı bir kadın, Azerbaycan operasyonu sırasında ailesiyle birlikte kilere saklandıklarını, ateşkesin ardındansa yerel yetkililerin herkese 'güvenlikleri için Ermenistan'a gitmelerini' söylediğini belirtti.

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Bakü yönetiminin hiç kimseyi Karabağ'dan ayrılmaya zorlamadığını söyledi. Alman yayın organı Deutsche Welle'ye konuşan Hacıyev, bölgeyi terk edenlerin kendi kararlarıyla yola çıktığını kaydetti.

Zira, Azerbaycan ateşkes ilan edilmesinden hemen sonra Karabağ'ın Ermeni sakinleriyle arka arkaya toplantılar gerçekleştirdi. Ermeni topluluğunun liderleriyle buluşmaların ana başlığı ise, yeniden entegrasyondu. Dahası, Bakü yönetimi Karabağ Ermenilerini 'eşit yurttaşlar' olarak görüyor ve bir af tasarısı da gündemde.

Haberin Devamı

Sahada ise, Ermenistan'a doğru yola çıkan ailelere Azerbaycanlı güvenlik güçlerinin ikram ettiği yiyeceklerin videosu büyük ses getirdi. Hankendi-Şuşa yolundaki Ermeni sivillerin ikram edilen ekmek ve bisküvileri aldığı görüldü. Görüntüyü sıradan sivillerin 'Türk ekmeği'ni reddetmediği mesajıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hacıyev de paylaştı, Karabağ'dan ayrılan radikal ve milliyetçilerin aksi yönde propaganda yaptığı belirtildi.

ALİYEV-PAŞİNYAN ZİRVESİNE HAZIRLIK

Azeri ve Ermeni heyetler Salı günü Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği tarafından desteklenen görüşmelerde bir araya geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın da 5 Ekim'de İspanya'da bir araya gelmesi planlanıyor.

FACİADA CAN KAYBI EN AZ 125

Öte yandan, Hankendi yakınlarındaki akaryakıt deposunda meydana gelen patlamada can kaybı en az 125 çıktı. Yaşamını yitirenlerin kimliklerinin belirlenmesi süre alacak. Ermeni yetkililerin verdiği bilgiye göre, 300 yaralıdan bazılarının durumu ağır.

Haberin Devamı

Azerbaycan ise, yangının söndürülmesi için Hankendi'ye itfaiye ekipleri gönderdi.

RUBEN VARDANYAN SINIRDA YAKALANDI

Karabağ'daki ayrılıkçı Ermenilerin kağıt üstünde kurduğu ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan rejimde devlet bakanlığı yapan Rus-Ermeni milyarder Ruben Vardanyan, Azerbaycan güvenlik güçleri tarafından yakalandı.

Ermenistan medyası, Hekeri Nehri üstündeki kontrol noktasından geçmek isterken fark edilen Vardanyan'ın gözaltına alındığını duyurdu.

Ruben Vardanyan'ın eşi Veronika Zonabend, düzenlediği basın toplantısıyla kocasıyla bağlantısının koptuğunu söyleyerek gözaltını doğruladı.

Yerel medya, milyarder iş insanı Ruben Vardanyan'ın Azerbaycan askerleri tarafından kaçırıldığını ileri sürdü.

Azerbaycan medyası ise, Ruben Vardanyan'ın gözaltında çekilmiş fotoğraflarını dünya ile paylaştı. Rus-Ermeni milyarder, Laçın'daki kontrol noktasından başkent Bakü'ye götürülecek.

Haberin Devamı

Ruben Vardanyan, 2020'deki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın ardından Hankendi'ye taşınmış ve bakanlık görevini yürütmüştü.

Kremlin'den yapılan son açıklamada, Vardanyan'ın Rus vatandaşlığına sahip olduğu ancak Rus pasaportu kullanıp kullanmadığının bilinmediği kaydedilmişti.

AZERBAYCAN: GÖZALTINA ALINDI

Azerbaycan Devlet Sınır Hizmetleri, sözde ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Devlet Bakanı’ olarak görev yaptığı belirtilen Ruben Vardanyan’ın Azerbaycan’dan Ermenistan'a giderken gözaltına alındığını duyurdu.

Açıklamada “27 Eylül'de Laçın sınır kontrol noktasında, Devlet Sınır Hizmeti askeri personelinin dikkati sonucunda, ülkeye yasa dışı girerek sözde ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Devlet Bakanı’ olarak görev yapmış 1968 doğumlu Ruben Vardanyan, Azerbaycan Cumhuriyeti'nden Ermenistan'a giderken gözaltına alınmıştır. Devlet Sınır Hizmeti Çevik Hareket Kuvvetleri personeli eşliğinde Bakü şehrine getirilmiştir. Gözaltına alınan şahıs, gerekli kararın verilmesi için ilgili devlet kurumlarına teslim edilmiştir” denildi.

AZERBAYCAN ŞART KOŞMUŞTU

Azerbaycan, Karabağ'da 33 yıllık işgali bitirip tam kontrol sağladı. 19 Eylül'de başlayıp 24 saatte sona eren anti-terör operasyonu, Ermeni ayrılıkçıların teslim olup silah bırakmasına yetti.

Kağıt üstündeki rejimin önemli isimlerinden biri olan Vardanyan Şubat 2023'te bakanlık görevinden alınmış, yaptığı açıklamada ise Karabağ'dan ayrılmayacağını söylemişti.

Azerbaycan lideri İlham Aliyev ise, Ruben Vardanyan'ın özel bir gündemle Rusya tarafından Karabağ'a gönderildiğini açıklamıştı. Aliyev ayrıca, Karabağ'ın Ermeni sakinleriyle yapılacak müzakerelerin Moskova'nın gönderdiği Vardanyan'la gerçekleşmeyeceğini ve Vardanyan'ın bölgeden ayrılmasının şart olduğunu ilan etmişti.

BBC, hem Rusya'da hem de Batı'da bağlantıları olan Vardanyan'ın mükemmel İngilizce konuştuğunu belirtip kağıt üstündeki ayrılıkçı rejimin sorunlarının dünyaya aktarılmasında ciddi rol oynadığını hatırlatıyor.

BBC, Eylül 2022'de Karabağ'a taşınan Vardanyan'ın hemen 'bakan' olarak ilan edildiğini, Azerbaycanlı göstericilerin ise olayı Laçın koridorunda gösteri yaparak protesto ettiğini de ekledi.

Kara para aklama gibi birçok yolsuzluk suçlamasıyla yüzleşen Rus-Ermeni milyarder, Karabağ'daki Ermeni halkın bazıları tarafından da sevilmiyordu.