Gazete Vatan Logo

İsrail’in Gazze planı ortaya çıktı! 'Gazze’nin anahtarları Mısır’a verilecek'

Hamas’ı bitirme adı altında İsrail’in kanlı saldırıları sürerken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’de üç aşamalı bir plan öngördüklerini açıkladı. Bir İsrailli kaynak ise sonunda Gazze’nin anahtarlarının Mısır’a verilmesinin planlandığını söyledi.

İsrail’in Gazze planı ortaya çıktı! 'Gazze’nin anahtarları Mısır’a verilecek'

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, önceki gün yaptığı açıklamada Gazze Şeridi için üç aşamalı bir plan öngördüklerini, sonuna gelindiğinde İsrail’in bu bölgeye yönelik tüm sorumluluklarının son bulacağını söyledi.

Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırıları üzerine İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik aralıksız bombardıman başlatmış, Filistinli can kaybı 4 binin üzerine çıkmıştı.

ÜÇ AŞAMALI PLAN

Hürriyet'te yer alan habere göre; Gallant, Parlamento (Knesset) Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada hedefin Hamas’ın askeri ve hükümet yeteneklerini bitirmek, Gazze Şeridi’nde yeni bir ‘güvenlik rejimi’ oluşturarak İsrail’in Gazze’ye yönelik tüm sorumluluğunu tamamen sona erdirmek olduğunu söyledi.

1) Buna göre ilk aşamada Hamas’ı yenmek ve altyapıya zarar vermek için hava bombardımanını kara harekâtı izleyecek.

2) İkinci aşamada direniş cephelerinin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Gallant’a göre bu uzun bir süreç olabilir.

3) Üçüncü aşamada ise Gazze Şeridi’nde yeni bir güvenlik rejimi oluşturulması, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki günlük yaşama dair sorumluluklarına son vermesi, Gazze ve etrafında yaşayan İsrailliler için yeni bir güvenlik gerçekliğinin oluşturulması hedefleniyor.

Haberin Devamı

MISIR’A İADE Mİ

İsrail, 2005 yılında Gazze’den çekilmiş olsa da 2.4 milyon kişinin yaşadığı bölgeye yönelik ablukası Uluslararası Kızıl Haç Komitesi tarafından ‘işgalin sürdüğü’ şeklinde yorumlanıyor. Bu durum da İsrail’e Gazze Şeridi’nde günlük yaşamın sürebilmesi için sorumluluklar yüklüyor. Gallant’ın ‘Gazze’ye yönelik sorumluluklarımız sona erecek’ şeklindeki sözleriyle ilgili Fransız AFP ajansına konuşan İsrailli yetkili, ‘Gazze’nin anahtarlarının Mısır’a teslim edilmesinin’ öngörüldüğünü söyledi. Mısır yönetimi, Gazzelilerin yer değiştirmeye zorlanmasına şiddetle karşı çıkarken, savaş sonrası olası bir yükümlülükle ilgili yorumda bulunmamıştı.

ACI RAKAMLAR ORTAYA ÇIKTI

Birleşmiş Milletler’in İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından günlük yayınlanan Gazze raporuna göre bölgede durum içler acısı. Gazze’deki çatışmalar 14’üncü gününde o rapordan çarpıcı rakamlar...

Haberin Devamı

4.137 CAN KAYBI

- Son 24 saatte 352 Filistinli hayatını kaybetti. Yüzde 70’i çocuk ve kadın olmak üzere Gazze Şeridi’nde toplam ölü sayısı 4 bin 137’ye yükseldi.

1.661 ÇOCUK ÖLDÜ

- Hayatını kaybeden Filistinlilerden 1661’i çocuk, 908’i kadın.

193 OKUL HEDEF OLDU

- 29’u BM’ye ait olan 193 eğitim kurumu zarar gördü. İsabet alan bu okullardan 2’si yerinden olmuş insanlar için barınak olarak kullanılıyordu.

7 KİLİSE, 11 CAMİ VURULDU

- İsrail’in hava saldırılarında hasar gören yapılar arasında bir üniversite binası, 7 kilise ve en az 11 caminin de bulunduğu belirtiliyor.

1000 CESET ENKAZ ALTINDA

- En az bin cesedin molozların altında olduğu tahmin ediliyor. Yaralı Filistinlilerin sayısı 13 bin 162.

1.4 MİLYON KİŞİ YERİNDEN OLDU

- 14 günde 1.4 milyon insan yerinden oldu. Yerinden olan kişilerden 544 bini 147 adet BM acil durum barınaklarında kalıyor.