Gazete Vatan Logo

Havaalanında Hollande karşıladı

Havaalanında Hollande karşıladı

Suriye’de 10 ay önce Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üyelerince kaçırılan ve önceki gün serbest bırakılan Fransız gazeteciler ülkelerine döndü. Gazetecileri, Evry Havalimanı’nda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile yakınları ve arkadaşları karşıladı.

Hollande, yaptığı konuşmada “Bugün (gazetecilerin) onların yakınları, arkadaşları ve Fransa için büyük sevinç günü. Bütün Fransa gazetecilerinin özgürlüklerine kavuşmasından ve basın özgürlüğü değerlerine sahip çıkan böyle vatandaşlara sahip olduğundan dolayı gurur duymakta” dedi.



Cumhurbaşkanı Hollande, gazetecilerin ülkelerine dönmeleri konusunda yardımcı olan Türk yetkililere teşekkür ederken, Mali’de esir tutulan Fransız vatandaşları Gilbert Rodriguez Leal ve Serge Lazarevic’in de durumlarını da takip ettiklerini söyledi.



‘Türkiye sayesinde’

Gazeteci Henin, televizyon kanalı France24’e verdiği demeçte, serbest bırakılmalarının Türkiye sayesinde gerçekleştiğini de belirtti.

37 yaşındaki gazeteci, “Bizi rehine tutanlar, Türk askeri üssüne doğru yürümemizi söylediler, orada bekleniyorduk” diye konuştu. Henin, Türk askerleriyle karşılaşmaları sırasında ellerinin ve gözlerinin bağlı olduğu iddiasının doğru olmadığını kaydetti.

Zincire vurmuşlar

Serbest kalan dört gazeteciden Didier Francois, esir oldukları sürenin büyük bölümünü bodrum katlarında geçirdiklerini, gün ışığını neredeyse hiç görmediklerini belirtti. 53 yaşındaki gazeteci Francois, “açık havada özgür oldukları için” duydukları mutluluğu dile getirirken, esaretlerinin bir buçuk aylık döneminde de birbirlerine zincirlendiklerini söyledi.

Francois ve Elias geçen yıl Haziran ayında Halep yolu üzerinde kaybolmuştu. Henin ve Torres ise Rakka yakınlarındayken alıkonulmuştu.

‘Fidye verilmedi’

Gazetecileri kaçıran militanlarla haftalarca müzakereler yürütüldüğü belirtiliyor. BBC, gazeteciler karşılığında militanlara bir şey vaat edildiği iddialarının açıklığa kavuşmadığını vurgularken, Dışişleri Bakanı Fabius, fidye ödendiği iddialarını yalanladı.

Haberin Devamı