‘Fransız gazetecileri Türk askerleri aldı’

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye’de 10 ay esir tutulduktan sonra bırakılan dört Fransız gazeteciyle başından sonuna kadar ilgilendiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’de kaçırılan 4 Fransız gazeteci ile ilgili durumu bildiklerini ve takip ettiklerini belirterek, “Sınıra yaklaştıktan sonra askerlerimiz alarak Türkiye’ye getirdi” dedi. Suriye’de kaçırılan ve Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi sınırında Türkiye’ye giriş yapan önceki akşam da Gaziantep’ten Fransa Hava Kuvvetleri’ne ait uçakla ülkelerine dönen Fransız gazeteciler; Edouard Elias (22), Didier François (54), Pierre Torres (29) ve Nicolas Henin (38)’un Türkiye’ye gelişi ve ülkelerine gönderilişini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu VATAN’a anlattı. İstanbul’da bulunan Davutoğlu telefon görüşmemizde şunları söyledi:

10 AYDIR KAYIPLARDI

“Dört Fransız gazeteci uzun süredir kayıptı. Fransa’da önemli bir gündem maddesiydi. Biz de durumu biliyor ve takip ediyorduk. Sınıra yaklaştıktan sonra askerlerimiz gidip aldı. Türkiye sınırına gelmiş herkes insani bakımdan aynı muameleyi hak eder ve görür.

Dün (Cumartesi) sabah Akçakale Kaymakamlığı misafir etti. Bizim vatandaşımızla - tıpkı Bünyamin Aygün’de olduğu gibi- nasıl ilgileniyorsak, onlarla da öyle alakadar olundu. Bir müddet Urfa’da dinlendiler, sonra Antep’e geçtiler. Dinlenmeleri ve rahat etmeleri için her türlü imkan sağlandı. Döner, kebap ikramlarına kadar. Hepsine teşekkür ettiler. Dışişleri Bakanlığı ve Türk subaylarına övgülerde bulundular.

ANTALYA DAVETİ...

‘Bir iki gün dah kalın, haftasonu Antalya’da misafir edelim’ diye teklif edildi. Ama hemen ülkelerine dönmek istediler. ‘O zaman ilk fırsatta ailelerinizle birlikte gelin’ dedik. Tekrar tekrar Türkiye’ye teşekkür ettiler. Kendi bakanlarından önce benimle konuştular. Laurent Fabius’u arayıp, gelişmelerle ilgili bilgi verdim; ‘Antep’e gönderiyoruz’ dedim. Fatma Şahin ile konuştum. Akşam sofra kurulmuş, ama ‘o kadar çok yemek yedik ki’ demişler... Bunlar gazetecilerin başına gelebilecek olaylar. Birkaç günlük bir mesele de değildi, uzun süreli bir olaydı. İnşallah Suriye’de bütün bu zorlu süreç biter ve bir daha böyle bir ihtiyaç olmaz ama ne zaman böyle bir ihtiyaç hasıl olursa biz Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerimize düşeni, hatta fazlasını, elimizden gelenin en iyisini yine yaparız.”

DİĞER YENİ YAZILAR