Gazete Vatan Logo

Hamas-İsrail savaşında son dakika gelişmesi! İsrail kara harekatına hazırlanıyor: Gazze sınırında 300 bin asker...

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı Operasyonu' Ortadoğu'yu kaosa sürüklerken tüm dünyanın gözü bölgedeki gelişmelerde. Hamas'a savaş ilan eden İsrail Gazze'ye bomba yağdırmaya devam ederken ölenlerin sayısı 950'ye yükseldi. İsrail basını jetlerin Aksa Tufanı'nın arkasındaki isim olan Deif'in babasının evini vurarak yakınlarını öldürdüğünü yazdı. Ordu sözcüsü ise Gazze sınırında 300 bin askerin hükümetten gelecek emri beklediğini duyurdu. İsrail Lübnan'daki Hizbullah militanlarıyla üçüncü gününe giren çatışmalarda bir yarbayın öldüğünü doğruladı. Doğu sınırındaki patlama sesleri ise, üçüncü bir ülkeyle ilk temas niteliği taşıyor.

Hamas-İsrail savaşında son dakika gelişmesi! İsrail kara harekatına hazırlanıyor: Gazze sınırında 300 bin asker...

İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze Şeridi’ndeki birçok noktayı hedef almaya devam ediyor. Hava kuvvetlerinden yapılan açıklamada, şeridin kuzeyinde Beyt Hanun’da 80’den fazla hedefin vurulduğu aktarıldı.

İsrail Hava Kuvvetleri, başlatılan operasyonun 5’inci gününde de saldırılarını sürdürüyor. İsrail uçakları, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’da 80’den fazla hedefin vurulduğunu duyurdu. Öte yandan Al Furkan bölgesinde 200 hedefin, saldırıların devamında ise aynı bölgede 450 hedefin daha vurulduğu belirtildi. İsrail Hava Kuvvetleri, Al Furkan bölgesinin Hamas’ın İsrail’e karşı faaliyetlerinin yürüttüğü noktalardan biri olduğunu açıkladı.

FİLİSTİN: 950 SİVİL ÖLDÜ, 5 BİN SİVİL YARALANDI

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırıları sonucu 950 sivilin hayatını kaybettiğini, 5 bin sivilin ise yaralandığını duyurdu. Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yayınlanan fotoğraf ve görüntülerde ise hava saldırıları sonucu oluşan yıkım gözler önüne serildi.

İsrail ordusunun sözcüsü Jonathan Conricus, Hamas'la savaş için Gazze Şeridi yakınlarında yaklaşık 300 bin askerin konuşlandırıldığını söyledi. Askerlerin hükümetten gelecek emri beklediğini de sözlerine ekleyen Conricus, İsrail ordusunun misyonunun 'bu savaşın sonunda Hamas'ın İsrailli sivilleri tehdit edebilecek veya öldürebilecek herhangi bir askeri yeteneğe sahip olmayacağından emin olmak' olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İsrail'in Gazze'ye gece boyunca düzenlediği hava saldırıları kapsamında, Hamas askeri komutanı Muhammed Deif'in Han Yunus'taki Qizan ve Najjar mahallesindeki akrabalarının evini de vurduğu belirtiliyor. İsrail basınında yer alan haberlere göre, Aksa Tufanı'nın arkasındaki isim olan Deif'in babasının evini vuruldu. Bombardımanda Deif'in erkek kardeşi, oğlu ve erkek kardeşinin torununun öldürdüğü bildirildi. Lübnan haber ağı Al Mayadeen ise enkaz altında kalanların da olduğunu yazdı.

ABD UÇAK GEMİSİNDEN 'NÖBETTEYİZ' PAYLAŞIMI

USS Gerald R. Ford uçak gemisine ait sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “USS Gerald R. Ford Taarruz Grubu denizcileri Doğu Akdeniz'de nöbet tutuyor” ifadeleri kullanıldı. Hesaptan, ABD askerlerinin faaliyetlerini gösteren fotoğraflar da paylaşıldı.

Haberin Devamı

USS Gerald R. Ford, Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından Doğu Akdeniz’e gönderilmişti. Uçak gemisine çok sayıda savaş gemisi de eşlik ediyor.

İSRAİLLİ VEKİLDEN SKANDAL ÇAĞRI

İki tarafta da can kayıpları artarken dünya İsrailli milletvekili Tally Gotliv'in skandal çağrısını konuşuyor.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, sağcı vekil, İsrail'in nükleer silaha sahip olduğunu hiçbir zaman açıkça kabul etmemesine rağmen, Hamas saldırılarına yanıt olarak 'Orta Doğu'yu sarsacak' 'Kıyamet Günü' füzesinin kullanılması çağrısında bulundu.

Knesset'teki sağcı Likud partisinin üyesi olan vekil sosyal medya hesaplarından defalarca ülkesinin Gazze'yi haritadan silmesi yönünde çağrıda bulundu.

İsrailli vekil 'Yalnızca Orta Doğu'yu sarsan bir patlama bu ülkenin itibarını, gücünü ve güvenliğini yeniden tesis edebilir' dedi.

'İsrail'in cephaneliğindeki her şeyi kullanması gerekiyor' diyen Govlit sözlerine şöyle devam etti;

Haberin Devamı

'Sizden her şeyi yapmanızı ve düşmanlarımıza karşı kıyamet silahlarını korkusuzca kullanmanızı rica ediyorum.'

İsrail'in 1960'lardan bu yana önemli sayıda nükleer silaha sahip olduğuna inanılıyor ancak ülke nükleer gücünü hiçbir zaman doğrulamadı.

BM: İSRAİL HAVA SALDIRILARI SONUCU 260 BİNİ AŞKIN GAZZELİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Miletler (BM), İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ni bombalamaya devam etmesi nedeniyle 260 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını açıkladı.Salı gecesi yapılan bir güncellemede bunun, 'Çatışmaların şiddetlendiği ve 50 gün boyunca devam ettiği 2014 yılından bu yana yerinden edilen en yüksek insan sayısını' temsil ettiği belirtildi. Sayının daha da artması bekleniyor.Çoğu insanın okullara sığındığı bildiriliyor.Gazze Şeridi yaklaşık 2,3 milyon insana ev sahipliği yapıyor ve dünyadaki en yüksek nüfus yoğunluğundan birine sahip.BM, son günlerdeki hava saldırılarının 1000'den fazla konutu yok ettiğini söyledi.Kuruluş, İsrail'in tam abluka uyguladığı Gazze’de temel ihtiyaçların karşılanmasının 'giderek daha zorlayıcı' hale geldiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

İSRAİL'DE ÖLÜ SAYISI 1200

İsrail'in kamu yayıncısı Kan, ölü sayısının 1200'e yükseldiğini açıkladı. Haberde ölenlerin çoğunlukla siviller olduğu belirtildi.

‘TAM TAARRUZA GEÇTİK’

İsrail ordusunun Hamas militanlarının Gazze’den açtığı çıkışları kapattığı ve İsrail içerisine giren militanları öldürdüğü açıklandı. İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Richard Hecht, İsrail’de ve Gazze Şeridi etrafında 1.500 Hamas militanının cesedinin bulunduğunu açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise yaptığı açıklamada cumartesi başlayan saldırıların ardından çatışma yaşanan tüm bölgelerin kontrol altına alındığını söyledi. Gallant, “Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi (Gazze Şeridi sınırı) kontrol altına aldık, şimdi tam taarruza geçiyoruz. Hamas pişman olacak, Gazze asla eskisi gibi olmayacak” dedi. Hamas militanlarının kaçırdığı rehinelerin durumu ise halen muamma. Daha önce Hamas, İsrail’in hava saldırılarına cevaben rehineleri infaz tehdidinde bulunmuştu. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Suriye’den İsrail topraklarına çok sayıda havan topu atıldığını açıkladı. Havan toplarının boş arazilere düştüğünü belirten IDF, Suriye’deki noktaların ateş altına alındığını ifade etti.

Yaklaşan kara harekatının sinyalleri görülürken, İsrail’in Gazze sınırına yığdığı asker sayısı 35 tabura ulaştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in Hamas’a karşı “çok fazla güç kullanacağını” ifade ederken, ordunun saldırıya verdiği karşılığın “henüz yeni başladığını” söyledi. Mısırlı bir kaynak ise, İsrail’in aylarca sürecek bir operasyona hazırlandığı konusunda Kahire’ye bilgi verildiğini belirtti.

ESİR DEĞİŞİMİ YOK!

Öte yandan savaşta bundan sonra nelerin yaşanacağı bilinmiyor. Hamas’ın elinde çok sayıda rehinenin bulunması İsrail’in nasıl adımlar atacağı konusunda kesin bir tahmin yapmayı güçleştirirken, Hamas’tan gelen açıklamalar da dikkat çekici. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, örgütün çatışmalar bitene kadar İsrail’le rehineler konusunda pazarlık yapmayacağını söyledi. Haniye, “Direnişin elinde bulunan düşman esirleriyle ilgili bizimle temasa geçen tüm taraflara, bu dosyanın savaş bitmeden açılmayacağını bildirdik. Ve bu ancak direnişin kabul edeceği bir bedelle olacaktır” ifadelerini kullandı. Dolayısıyla Katar’ın bu konuda attığı adımların şimdilik karşılıksız kaldığı ifade ediliyor. İsrail, Hamas’ın Cumartesi günü İsrail’in güneyinden kaçırılan 100 ila 150 kişiyi elinde tuttuğunu tahmin ediyor ancak bu sayının çok daha yüksek olduğu yönünde görüşler var.

VERİLEN SÜRE DOLDU, HAMAS AŞKELON’U VURDU

Gazze çevresine asker yığınağı devam ederken, Gazze’den de İsrail kentlerine yönelik roket saldırıları devam ediyor. Dün Hamas, sakinlerine bölgeyi terk etmeleri için saat 17.00’a kadar verdiği sürenin dolmasının ardından İsrail kenti Aşkelon’a yoğun bir roket saldırısı başlattı. Aşkelon’dan gelen görüntülerde kentten dumanların yükseldiği, Hamas’ın attığı bazı roketlerin Demir Kubbe hava savunma sistemini geçip kente düştüğü görüldü. Bölgede büyük bir hava hareketliliği yaşanırken, Demir Kubbe’nin çoğu roketi vurduğu belirtildi.

İSRAİL’İN ÖLÜM LİSTESİ

İngiliz basını İsrail’in ilk olarak hedef aldığı Hamas yöneticilerini yazdı. Buna göre İsrail özel timlerinin hedefinde kritik 4 isim var. Hamas’ın lideri İsmail Haniye, Hamas’ın Gazze lideri Yahya Sinvar, Aksa Tufanı’nın planlayıcısı olarak bilinen Muhammed Deyf ve İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Sözcüsü Ebu Ubeyde listede yer alıyor. Öte yandan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarda Hamas’ın Ekonomi Bakanı Ebu Şamala’nın da bulunduğu iki üst düzey ismi öldürdüğü öğrenildi. İsrail güçleri, Kassam Tugayları Sözcüsü Ubeyde’nin Gazze’deki evinin vurulduğunu açıkladı. Ancak Ubeyde’nin saldırı sırasında evde olup olmadığı bilinmiyor.

NETANYAHU SAVAŞ HÜKÜMETİ KURACAK

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümet koalisyonu üyelerinin ‘savaş hükümeti’ görevi görecek yeni bir hükümet kurmayı kabul ettiği öğrenildi. İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail muhalefeti de ‘savaş hükümetini’ kabul etti ve Netanyahu bu konuda muhalefet lideri Yair Lapid ile görüşmelerde bulundu.

HER YERDE PANİK HAKİM!..

Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırıların ardından Gazze’ye yönelik İsrail hava saldırılarının başlaması bölgedeki Filistinlileri endişelendiriyor. Bir kara harekatının yakın olduğuna dair yapılan yorumlar ve sahadaki gelişmeler nedeniyle Gazze’de endişeli bir bekleyiş ve panik var.

İsrail Hava Güçleri (IAF) yaptıkları açıklamada gece boyunca Gazze’de Hamas’a ve diğer militan gruplara ait 200 hedefe saldırı düzenlediklerini aktardı. Tam bir abluka altına alınan Gazze’ye dışarıdan yardım ulaşması da mümkün değil. Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı iletişim direktörü Juliet Touma, Gazze’deki insanların “dehşet içinde” olduklarını ve hem kendilerinin hem de çocuklarının ve ailelerinin güvenliği için endişelendiklerini söyledi. Touma, Gazze’de BM Ajansı’nın acil barınma merkezleri olarak kullandıkları okullarının 137 bin Filistinliyi barındırdığını ve dün bu okullardan birinin hedef alındığını duyurdu.

İSRAİLLİLER MARKETE KOŞTU

İsrail, Gazzelilere bölgeyi Mısır’a doğru terk etmelerini tavsiye etti, ancak Refah sınır kapısının kapalı olduğu anlaşıldı. Filistinli kaynaklar ve görgü tanıkları, İsrail ordusunun Refah’ın çevresini vurduğunu belirtirken, Mısır’ın bu gelişme sonrası kapıdan geçişi tamamen durdurduğu ifade ediliyor.

Öte yandan İsrail’de de savaş nedeniyle panik duygusu hakim. İsrail ordusu tarafından halka en az 72 saat boyunca yetecek yiyecek ve su stoku yapılması uyarısı yapılırken, uyarı sonrası binlerce kişi stok yapmak için marketlere gitti. Bazı marketlerde ürünlerin alımına kısıtlama getirildi. İsrail’in en büyük süpermarket zinciri Shufersal, su ve yumurta da dahil olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinin alımına sınır getirdiğini duyurdu.

HAMANEY: SALDIRANLARIN ELLERİNDEN ÖPÜYORUZ

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hamas’ın İsrail’e gerçekleştirdiği Aksa Tufanı Operasyonu’nun arkasında İran olduğu iddialarını yalanlayarak, “Rejim destekçileri ve işgalci rejimin kendisi ısrarla İran’ın bu operasyonun arkasında olduğunu söyleyip duruyorlar. Yanılıyorlar. Biz elbette Filistin’i ve mücadelelerini destekliyoruz. Aksa Tufanı Operasyonu’nu gerçekleştiren ve tasarlayan Filistinlileri ellerinden öpüyoruz” dedi. Gazze’ye yapılacak bir saldırının “çok daha ağır bir öfke seline yol açacağı” uyarısında bulunan Hamaney, “Filistinliler Gazze kuşatmasını kırarak Siyonistlerin askeri ve sivil yerleşim alanlarına girdikleri için İsrailliler mazlum mu oluyor? Filistinlilerden tokat yiyen zalim düşman, şimdi mazlum edebiyatı yapıyor. Bu rejim işgalci olduğu kadar mazlum değildir” ifadelerini kullandı.

SELMAN: FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ

Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, Filistin Lideri Mahmud Abbas ile bir telefon görüşmesi yaparken, ülkesinin “insan onuruna yakışır bir yaşam için meşru haklarını elde etmek, umut ve arzularına ulaşmak, adil ve kalıcı barışa ulaşmak için Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğini” söyledi. Selman çatışmanın genişlemesini önlemek için tüm uluslararası ve bölgesel taraflarla birlikte çalıştığını da ekledi. Savaş öncesi Suudi Arabistan ile İsrail bir yakınlaşma dönemindeydi ve Hamas’ın bundan duyduğu rahatsızlığın düzenlenen operasyonun ana sebeplerinden biri olduğu ifade ediliyordu. Selman’ın Hamas yönetimiyle değil El Fatih yönetimiyle görüşmesi dikkat çekti.

İSRAİLLİLER SİLAHLANIYOR

İsrail’de bugüne dek oldukça katı olan silah edinme yasalarının değiştirileceği ve İsrailli sivillerin acil olarak silahlandırılacağı açıklandı. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrailli sivilleri silahlandırmak için bir acil durum operasyonu başlattıklarını açıklarken, özellikle sınıra yakın noktalarda yaşayan gönüllülere ilk aşamada 4 bin tüfek, mermi, kask ve kurşun geçirmez yelek dağıtılacağını belirtti. Sivillerin silahlandırılması operasyonu kapsamında uygun şehirlerde yaşayan, sabıka kaydı ve sağlık sorunu olmayan herkes silah ruhsatı başvurusunda bulunabilecek. Başvuranlar telefon görüşmesi ile silahlarına bir hafta içinde ulaşacak.

ÖLDÜRÜLEN İSRAİLLİ ÇİFTİN İKİZLERİ KURTARILDI

İsrailli Itay ve Hadar Berdiçevskiy çifti, Hamas militanlarının saldırısında hayatını kaybederken 10 aylık ikizlerini hayatta tutmayı başardı.

Ülkede yayımlanan “Walla” gazetesinin haberine göre, 30 yaşındaki çift, 10 aylık ikizleriyle birlikte Gazze’nin yaklaşık 6 kilometre doğusunda bulunan evlerindeydi. Hamas militanları evlerine baskın yaptı. Onlar da can havliyle ikizlerini hemen sığınağa indirdi. Habere göre, tekrar yukarı çıkan çift, militanlarla bir süre boğuştuktan sonra vurularak öldürüldü. Bebekler ise, 12 saat sonra eve gelen İsrail askerlerince kurtarıldı.

Ölü veya kayıp olan yabancıların sayısı

Arjantin: 7 ölü, 15 kayıp
Avusturya: 3 kayıp
Brezilya: 3 kayıp
Kamboçya: 1 ölü
Kanada: 1 ölü, 3 kayıp
Şili: 2 kayıp
Kolombiya: 2 kayıp
Fransa: 4 ölü, 14 kayıp
Almanya: Belirsiz sayıda kayıp
İrlanda: 1 kayıp
İtalya: 2 kayıp
Meksika: 2 kayıp
Nepal: 10 ölü, 1 kayıp
Panama: 1 kayıp
Paraguay: 2 kayıp
Peru: 2 kayıp
Filipinler: 7 kayıp
Rusya: 2 ölü, 4 kayıp
Tanzanya: 2 kayıp
Tayland: 18 ölü, 11 kayıp
Ukrayna: 2 ölü
Birleşik Krallık: 1 ölü, 10 kayıp
ABD: 14 ölü, belirsiz sayıda kayıp
Çin: 1 kayıp
Sri Lanka: 2 kayıp