Gazete Vatan Logo

Gizemli hastalıktan hemen önce hepsi aynı sesi duydu! İşte ABD'li yetkilinin kaydettiği o ses kaydı

İlk kez 2016'da ortaya çıkan ve bunca yıldır sebebi de kaynağı da bir türlü açıklanamayan gizemli hastalık 'Havana Sendromu' hakkında her geçen gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. Ajanları ve diplomatları etkileyen gizemli hastalığın kurbanları hastalanmadan önce bir ses duyduklarını ifade ediyor.

Gizemli hastalıktan hemen önce hepsi aynı sesi duydu! İşte ABD'li yetkilinin kaydettiği o ses kaydı

İlk kez 2016 yılında bildirilen Havana Sendromu, yaklaşık 200 ABD'li yetkiliyi etkilemişti. Gizemli hastalıkla bağlantılı olduğuna inanılan bir sesin, Havana Sendromu kurbanları tarafından duyulduğu ifade edildi. Sesin tek başına zarar vermediği ancak bir 'yan ürün' olduğu söyleniyor.

Hastalığın bu tür kurbanları arasında, çok çeşitli semptomlar yaşayan bürokratlar, askerler ve istihbarat görevlileri vardı. Korkunç baş ağrılarından denge kayıpları ve hafıza sorunlarına kadar birçok semptom, Havana Sendromu ile bağlantılıydı. Bu belirtiler arasında, tuhaf ses kaydının kaynak gösterildiği kulak çınlamasının da olduğu ifade ediliyor.

Sadece son yedi yıl içinde yaklaşık 200 Amerikalı yetkili Havana Sendromu'na yakalandı ve hatta bazı hastalar sesi duyduktan sonra uzun süreli beyin hasarı yaşadıklarını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, gizemli hastalık ortaya çıktıktan sonra çalışma başlattı. Bakanlık, sesin büyük olasılıkla ABD hedeflerine 'yönlendirilen' bir radyo frekansı enerjisi darbesine bağlı olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Hükümet yetkililerine göre, olaylar sadece dünyadaki çeşitli büyükelçiliklerde rapor edilmekle kalmadı, Beyaz Saray yakınlarında da birkaç vaka meydana geldi.

Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'in iç güvenlik ve terörle mücadele danışmanı Olivia Troye, kendisinin Washington'daki konutunda Havana Sendromu semptomları yaşadığını açıklamıştı. Konuyla ilgili 2019 yılında açıklama yapan Troye, "Kafamın yan tarafında delici bir his yaşadım, sanki başımın sağ tarafındaydı ve baş dönmesi yaşadım. Dengemi kaybettim, midem bulandı, kafam karıştı" dedi.

Troye olayı 'felç eden bir panik atak' olarak tanımlayarak gerçekten anlamlandıramadığını söyledi.

Troye, "Bunu daha önce hiç yaşamadım. Hiç böyle bir şey hissetmedim. Felç geçirdiğimi düşündüm" dedi.

Konu hakkında konuşan tek hükümet yetkilisi Troye değildi. Eski İç Güvenlik Genelkurmay Başkanı Miles Taylor, "Birisi bize darbe indirebileceğini ve bizim karşılık vermeyeceğimizi göstermeye çalışıyor" dedi.

İŞTE O SES KAYDI

Geçen yıl 21 Şubat'ta CBS'in 60 Minutes programı, Küba'nın Havana kentindeki evinde tuhaf bir gürültü duyduğunu iddia eden eski bir ABD'li yetkilinin kaydettiği ses kaydını yayınladı. İsmi açıklanmayan yetkili, sesin evdeki 'tüm odayı sardığını' söyledi.

Haberin Devamı

HAVANA SENDROMU NEDİR?

Havana sendromunun kaynağı bilinmiyor ancak maruz kalan kişilerin diplomatlar ve ajanlar olması, bir tür silah kullanıldığı şüphelerini doğuruyor. Ses dalgalarını kullanan bir silaha ya da böcekler aracılığıyla biyolojik saldırı yapıldığına dair iddialar ortaya atılsa da bunların hiçbiri kanıtlanmadı. Yapılan sağlık taramalarında, Havana sendromu görülen kişilerin beyninde normalden daha az gri madde bulunduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

'ARKASINDA YABANCI DÜŞMAN YOK'

Öte yandan, CIA tarafından geçen yıl yayınlanan ve olayların arkasında kimlerin olabileceğini inceleyen bir ara rapor, Rusya'nın ya da başka herhangi bir yabancı düşmanın ABD yetkililerine zarar vermek için tasarlanmış yaygın bir küresel kampanya yürütmesinin olası olmadığını ortaya koydu