Gazete Vatan Logo

Gazze'de son dakika gelişmeleri... Kara harekatı planı ABD’li generalden! İsrail ordusu Suriye'yi vurdu

Hamas-İsrail savaşından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Gazze'de sivil katliamı yapan İsrail'e adeta koşulsuz destek veren ABD Başkanı Joe Biden günler sonra sessizliğini bozdu ve 'İsrail'in kara harekatına ABD freni' iddialarına yanıt verdi. İsrail ordusu Gazze'nin ardından Suriye'deki hedeflere de saldırı düzenledi. ABD'deki 'İsrail çatlağı' ise Senato'ya sıçradı. ABD’nin askeri danışman olarak Felluce’de görev yapan Korgeneral Glynn’i İsrail’e gönderdiği bildirildi.

Gazze'de son dakika gelişmeleri... Kara harekatı planı ABD’li generalden! İsrail ordusu Suriye'yi vurdu

Gazze'de sivil halka yönelik İsrail katliamı devam ederken bölgeden son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.

New York Times (NYT) gazetesinin Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Amerikan yönetimi, İsrail ordusunun kara harekatına yeterince hazır olmamasından rahatsızlık duyuyor. Suriye ve Irak’ta DAEŞ’e karşı girişilen operasyonlarda yaşanan zorluklara dikkat çeken ABD, Musul ya da Felluce’de gerçekleştirilen harekatlardan birinin ana taktik olarak seçilmesi gerektiği görüşünde. Musul’da hava saldırıları ön plana çıkmış, Felluce’de ise piyadelerle karadan yürütülen operasyonlara ağırlık verilmişti. Gazetedeki habere göre, ABD yönetimi, her iki taktiğin de ağır sonuçlara yol açacağını düşünüyor, ancak Musul’da uygulanan planın Gazze’deki koşullara daha uygun olduğu görüşü hakim. Bu nedenle ABD’li subaylar, ABD’nin Musul’da DAEŞ’le mücadeleden öğrendiği dersleri paylaştı.

İKİ FARKLI PLAN

Nitekim ABD bu konuda yardımcı olması için üst düzey ve aralarında Korgeneral James Glynn’in de bulunduğu kent savaşı deneyimi yüksek komutanlar yolladığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

NYT’nin haberinde “Pentagon, İsraillilere bir şehir savaşının zorlukları konusunda yardım etmek üzere diğer subaylarla birlikte üç yıldızlı Korgeneral James Glynn’i gönderdi” ifadesine yer verildi. ‘Times of Israel’ ise ABD’li generalin DAEŞ’e karşı özel harekât kuvvetlerine liderlik ettiğini ve Irak’ın Felluce kentindeki en hararetli kentsel çatışmaların bazılarında görev yaptığını yazdı. Konuyla ilgili sorulara cevap veren Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, “İsrail’in düzenlediği ve ileride düzenleyebileceği operasyonlara uygun deneyime sahip olduğunu düşündüğümüz askeri yetkililerin, kendi deneyimlerini paylaşmak üzere orada olacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Kirby ayrıca olası bir ateşkesin “sadece Hamas’a yarayacağını” belirterek, savaştan “masum sivillerin zarar görmeye devam edeceğini” söyledi. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari ise dün yaptığı yaptığı açıklamada, ordunun savaşın bir sonraki aşamasına “hazır” olduğunu ve talimat beklediklerini duyurdu.

Haberin Devamı

SOKAK SAVAŞI UZMANI İSRAİL'DE

ABD’nin İsrail’e gönderdiği isim olarak adı geçen Korgeneral James Glynn, Amerikan ordusunun en deneyimli askerlerinden biri. İsrail ordusuna bir anlamda askeri danışmanlık yapması beklenen Glynn, en hararetli çatışmaların yaşandığı Felluce’de DAEŞ’e karşı yürütülen operasyonda görev almıştı. Şehir savaşlarında büyük tecrübesi bulunan Gynn’in sivil kayıpların nasıl azaltılacağı konusunda tavsiyelerde bulunacağı ifade ediliyor. Konuyla ilgili doğrudan bilgiye sahip kaynaklar, Glynn’in İsrail ordusunun kara saldırısını izlemek üzere bu ülkede kalmasının beklenmediğinin de altını çizdi. Glynn’in aralarında ‘mor kalp’ de olmak üzere çok sayıda madalya ve nişanı bulunuyor.

 

MACRON: KOALİSYON SAVAŞSIN

Destek için İsrail’i ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hamas’ın İsrail’e saldırısına atıfta bulunarak ‘olup bitenler hiçbir zaman unutulmayacaktır’ dedi. Macron ayrıca “Yalnız değilsiniz. DAEŞ’e karşı savaşan koalisyonun Hamas’la da savaşmasını öneriyorum” ifadelerini kullandı. 9 Fransız vatandaşının hâlâ kayıp olduğu veya rehin tutulduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

İSRAİLLİ KOMUTANDAN KARA OPERASYONU AÇIKLAMASI

IDF'nin 13. Golani Tugayı komutanı Yarbay Tomer Greenbaum yaptığı açıklamada, birliklerinin Gazze Şeridi'ne kara saldırısına hazırlandığını söyledi. Greenbaum, 'Bu sefer sürpriz unsuruna sahip olacağız. Tugayın tüm gelişmiş yeteneklerine ve yüksek standartlarına sahip, yoğunlaştırılmış bir güçle geleceğiz ve galip geleceğiz' dedi.

 

İSRAİL HAVA SALDIRILARINDA EN AZ 16 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail'in Çarşamba günü erken saatlerde Gazze'ye düzenlediği son hava saldırılarının ardından en az 16 kişi öldü ve çok sayıda kişi de yaralandı. Gazze İçişleri Bakanlığı'na göre, İsrail saldırıları kuzeyde Cebeliye ve Tel el-Hawa'daki yerleşim alanlarını, Gazze'nin merkezindeki el-Nuseirat mülteci kampını ve güneyde Han Yunus'u hedef aldı.

BIDEN'DAN 'ABD FRENİ' SORUSUNA YANIT

Haberin Devamı

Gazeteciler ABD Başkanı Joe Biden'a İsrail'e Gazze'ye kara harekâtını ertelemesi için baskı yapıp yapmadığını sordu. Biden'ın yanıtı 'İsrailliler kendi kararlarını verebilirler' oldu.

İSRAİL: SURİYE'DEKİ HEDEFLERİ VURDUK

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Suriye'den Golan Tepeleri'ndeki İsrail topluluklarına doğru roket atılmasının ardından çok sayıda Suriye askeri hedefini vurduğunu açıkladı. IDF, savaş uçaklarının 'askeri altyapıyı' ve havan fırlatma sahalarını vurduğunu duyurdu.

ABD'DE 'İSRAİL ÇATLAĞI' DERİNLEŞİYOR

ABD'de İsrail'in kara operasyonuna karşı çıkan sesler artmaya devam ediyor. Demokrat Senatör Peter Welch, 'İsrail'in Gazze'ye karadan saldırmasının bilgeliği ve askeri etkinliği konusunda ciddi kaygılarım var. Yakın zamanda gerçekleşecek bir kara saldırısının Gazze'deki masum Filistinliler için felaket olacağı ve rehineleri kurtarmaya yönelik acil çabaları tehlikeye atacağı konusunda hiç şüphe yok' dedi.

Welch Kara saldırısının Gazze'deki vahim koşulları daha da kötüleştireceğinin de altını çizdi. Benzer bir çağrı Senato Silahlı Hizmetler Komitesine başkanlık eden Senatör Jack Reed tarafından da yinelendi. New York Times'a konuşan Reed 'O kadar çok faktör var ki, bu işe acele etmek muhtemelen en iyi yaklaşım değil' dedi.

Senatör Bernie Sanders 'Her iki taraftan gelen bombalar ve füzeler sona ermeli, Gazze'ye büyük insani yardım ulaştırılmalı ve rehineler ailelerine iade edilmeli' dedi.

Demokrat Partili olan Başkan Biden'ın ise İsrail'e desteği devam ediyor. İsrail merkezli Haaretz gazetesi bu gelişmeyi 'Kara operasyonuna karşı çıkan Demokratların sayısı giderek artıyor' başlığı ile okurlarına duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde 400'den fazla Kongre çalışanı, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan açık bir mektubu isimsiz olarak imzalamış, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Biden yönetiminin İsrail'in Gazze savaşına yaklaşımını eleştiren bir iç belge hazırladığı ortaya çıkmış ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise sosyal medya hesabından yayınladığı mektup ile istifa ettiğini ilan etmişti.

Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Direktörü Josh Paul istifasının nedenini 'İsrail'e öldürücü yardımımızın devam etmesiyle ilgili anlaşmazlık' olarak göstermişti.

İSRAİL 18 GÜNDE BİR ATOM BOMBASI GÜCÜNDE BOMBA ATTI

İsrail’in, 7 Ekim’den beri Gazze Şeridi’ni, Hiroşima’ya atılan nükleer bombanın gücüne eş değer 12 bin tondan fazla patlayıcıyla bombaladığı belirtildi. Gazze Şeridi’nde çatışmaların başlangıcından bu yana kilometre kareye ortalama 33 ton patlayıcı atıldığı ifade edildi.

Hamas’ın 7 Ekim’de rehin aldıktan sonra önceki akşam serbest bıraktığı 85 yaşındaki Yocheved Lifschitz, yaşadıklarını anlattı. Kendisini kaçıran Hamas militanlarının Gazze’ye giderken önce onu dövdüğünü ancak daha sonra kendisine iyi davrandığını söyleyen Lifschitz, “Cehennemi yaşadığını” dile getirdi.

Gazze’ye, Hamas’ın savaşta koz olarak kullandığı tüneller aracılığıyla ulaştıklarını ifade eden Lifschitz, karmaşık tünelleri “örümcek ağına” benzetti. Militanların “onlara zarar vermeyeceklerini, tünellerdeki koşulların aynısını rehinelere de sağlayacaklarını” söylediğini aktaran Lifschitz, ayrıca birkaç günde bir doktor geldiğini, yiyeceklerini kendileriyle paylaştıklarını kaydetti. Lifschitz “Hamas üyeleri çok nazikti, her ihtiyacımızla ilgilendiler. Yedikleri pide, beyaz peynir ve salatalığı bize de verdiler” dedi.