Gazete Vatan Logo

Zam gelecek! İşçi, memur milyonları kapsıyor, 9 bin TL'yi geçecek

Milyonlarca çalışan için geçerli. Yüzde 10 zam gelecek. Ödeme miktarı artacak. Yeni yılı bekleyen avantajlı olacak. Ocak ayı itibarı ile hem özel sektör çalışanlarının hem de kamu çalışanlarının maaşları değişecek. Yeni maaş miktarı ile ilgili rakamlar ortaya çıkmaya başladı. Maaşlara yapılacak zam ödenen diğer ücretlerin de artmasını sağlayacak. Tazminat ödemelerinde tavan ücrete de zam yapılacak.

Zam gelecek! İşçi, memur milyonları kapsıyor, 9 bin TL'yi geçecek

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatında tavan ücret değişiyor. Bu yıl 8.284 TL olarak ödenen kıdem tazminatında tavan ücretinin 9 bin liranın üzerine çıkması bekleniyor. Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül kıdem tazminatı ile ilgili gelen, 1998'de sigortalı çalışmaya başladım. 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı alma hakkım var. 13 yıldır aynı şirketteyim ve maaşım yüksek. Kıdem tazminatında tavana takılıyorum. 2022'de kıdem tazminatı tavanı kalkacak mı? " sorusunu şöyle yanıtlıyor;

"Kural olarak bir işçinin brüt ücreti ne olursa olsun, kıdem tazminatı hesaplanırken tavan aşılamaz. Kıdem tazminatı tavanı da, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemez. Bu yıl bu tutar 8.284 TL. Sizin brüt ücretiniz bu tutarın üzerinde olsa bile kıdem tazminatınız 8.284 TL üzerinden ve kabaca 13 yıl karşılığı 107.698 TL olarak hesaplanacaktır. Ancak kıdem tazminatı tavanı yeni yılda artacak. Ortalama artışın da yüzde 8 ila 10 arasında olduğu düşünülürse 118.468 TL kıdem tazminatı almanız söz konusu olabilir. Böylece aradaki fark 10 bin TL'yi geçebilir. Bu nedenle 15 yıl ve 3.600 günle kıdem tazminatı hakkınızı yeni yılda kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Ancak kıdem tazminatı tavanının kalkması gibi bir durum şu an için söz konusu değil."

Haberin Devamı

Prof. Dr. Cem Kılıç ise katıldığı yayında kıdem tazminatı ile ilgili şunları söylüyor;

Kıdem tazminatı hesabına fazla mesailer dahil mi? Tavan ne zaman değişecek?

"Öteden beri fazla mesai ödemeleri kıdem tazminatı hesabına dahil edilmiyor. Yargının da bu yönde kararları var. Bazen fazla mesai ücretleri kişinin sözleşmesi o ayki ücreti içerisinde gösteriliyor ve böyle devam ediyor. Bu durumda dahil ediliyor. Ancak belirli aralıklarla fazla mesai yapılmışsa dahil edilmiyor.

Kıdem tazminatı tavanı konusuna gelince, 2021 yılında temmuz ayından aralık sonuna kadar 8 bin 284 lira kıdem tazminatı tavanı var. Bu tavan şöyle belirleniyor; en yüksek derecede devlet memuruna Emekli Sandığı hükümleri çerçevesinde ödenen 1 yıllık ikramiye tutarının düzeyini geçemiyor. Bu da kıdem tazminatı tavanı oluyor. Enflasyondaki artış ve açıklanacak yeni rakamları göz önüne aldığımızda bu rakamın yeni yılda 9 bin liranın üzerine çıkabileceği öngörülüyor.

Haberin Devamı