Gazete Vatan Logo

SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı için EYT uyarısı: 'Kod 8'e dikkat

EYT ile ilgili yasa teklifi Meclis’te kabul edildi. Prim gün sayısını ve çalışma sürelerini dolduran 2 milyon 250 bin kişi, yaşa takılmadan resmen emekli olacak. Emeklilik için gün sayanlar ise sürecin nasıl işleyeceğini merak ederken, süreci adım adım anlatan uzmanlardan dikkat çeken uyarılar geldi.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı için EYT uyarısı: 'Kod 8'e dikkat

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 395 milletvekilin tamamının oyuyla kabul edildi ve yasalaştı.

Yasalaşan maddelere göre, işveren sosyal güvenlik destek priminden yararlanması için emekli ve yaşlılık aylığı bağlananların tekrar işe başlatılması için öngörülen 10 günlük süre 30 güne çıkarıldı. İşverenin Sosyal güvenlik destek priminin 5 puanlık kısmı Hazine tarafından karşılanacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar ve gerekli süreleri dolduranlar emekli olabilecekler.

Yasa geçtikten sonra ilk ayın başında maaşlar müracaatlara göre ödeneceğini ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Panik yapmaya gerek yok. e- Devlet üzerinden müracaat edebilirler, bir sorunla karşılaşırlarsa e-Devlet üzerinden ki karşılaşmayacaklarını zannediyorum, o zaman bizzat giderek müracaat edebilirler. Mart ayı içerisinde bu olur" dedi. Şimdi ise emekli olmak isteyen milyonlarca kişi sürecin nasıl işleyeceğini merak ediyor. Emeklilik sürecini gazetevatan.com’a Adım adım anlatan SGK Uzmanı Dilek Ete, “Kişi eğer EYT’li olduğundan eminse, yani 8 Eylül 1999 öncesi, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı yapmadan, bir gün bile sektirmeden sigorta girişi varsa bunlar EYT kapsamında şartları sağlıyorsa emekli olur” dedi.

Haberin Devamı

SSK’LILARIN EMEKLİLİK İÇİN YAPACAĞI İŞLEM!

Halen çalışan ve EYT kapsamında girenlere ilişkin de süreci aktaran Ete, “İş verenlerine bir dilekçe ile sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilik şartlarından; prim günü ve sigortalık süresini tamamladım. EYT yasasından yararlanarak emekli olacağım. İşten çıkışımın yapılarak kıdem tazminatının tarafıma ödenmesi. Böyle bir dilekçe yazacaklar. Normalde SGK’ya gidip kıdeme esas yazı alıp emeklilik başvuru yapabiliyorduk. Ancak şu an kurum çok yoğun ve bununla başa çıkamazlar. Dolayısıyla böyle bir dilekçe yazıp işverenlerine bu dilekçeyi verecekler. Bunu üzerine iş veren 8 koduyla işten çıkışını yapacak. Böylece iş veren çalışanın emeklilik nedeniyle işten ayrıldığını çıkışını yaparak bildirecek. Daha sonra e-Devlet üzerinden, kuruma giderek ya da posta yolu ile emeklilik başvurusunda bulunacak. Burada dikkat etmeleri gereken şey; e-devlet üzerinden de yapsalar kuruma giderek de yapsalar kurum numaralarını almaları, başvuruda formu eksiksiz doldurmaları doğru olan. Bu SSK’lıların emeklilik için yapacağı işlem” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BAĞ-KUR’LULAR NE YAPMALI?

Bağ-Kur’luların ise; e-Devlet’ten Bağ-Kur’a borcu olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğine dikkati çeken Ete, “Borcu varsa önce bunu yatıracak. Bağ-Kur’a olan borç ödendikten sonra bu ödeme dekontunu eline alıp SGK’nın tahsis belgesi, eğer ellerinde yoksa internet üzerinden tahsis beyan belgesini doldurup ekine son ödedikleri 4B Bağ-Kur prim ödemesi olan dekontu ekleyip emeklilik başvurusunu hem e-Devlet’ten hem de iadeli taahhütlü yapmaların önemli. Çünlü Bağ-Kur’lu o borcu ödedikten sonra tekrar Bağ-Kur borcu çıkmaya başlar. Kişi emekli aylığı bağlanırken ‘borcu yoksa’ emekli aylığı bağlanır. Bağ-Kur’lu için bu çok önemli. Mutlaka kuruma borcu olmaması gerekiyor” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

 

EMEKLİ SANDIĞI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Emekli Sandığı mensuplarının emeklilik süreci ile ilgili bilgi veren Ete, “Şu an çalışmıyorsa kamu hizmetleri daire başkanlığına yine SGK’nın form ve dilekçeler bölümündeki tahsis formunu doldurarak başvuracak. Kişi eğer çalışıyorsa bulunduğu kuruma emeklilik dilekçesi verecek. Ve o emeklilik dilekçesine ‘olur’ gelmesini bekleyecek. Emekli sandığı mensupları kurumlarından ‘olur’ almadan istifa edip gidemezler. Eğer olur almadan giderlerse biz buna müstafi deriz ve sonradan devlet memurluğuna dönüşünün önü kapatılır. Dolayısıyla kamuda devam edenler en son çalıştıkları neyse oraya emeklilik başvurularını vermeleri gerekir” dedi.

"SON 7 YILIN 3.5 YILI BELİRLİYOR"

Ete, hizmet dökümlerinin olması gerektiğini ve günlerinin mutlaka yeterli olması gerektiğini vurgulayarak, “Bir de bir kişinin nereden emekli olacağını prim ödenen son 7 yılın 3.5 yılı belirliyor. Dolayısıyla ondan da emin olmalılar. Eğer son 3.5 yıl Bağ-Kur ise bilmeli ki kadın 7200 gün, erkek 9 bin gün üzerinden emekli olacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ete, “Eğer son 3.5 yılı SSK ise; ilk giriş tarihine göre kaç gün prim olması gerekiyorsa onu tamamlamış olması gerekiyor. Eğer son 3.5 yıl Emekli Sandığı ise kadın 7200 gün, erkek 9 bin günü tamamlayacak” dedi.

"EMEKLİLİK İÇİN KOD 8 İLE ÇIKIŞ YAPILMALI"

SGK Uzmanı Emin Yılmaz da, EYT'lilerin emekli olabilmeleri için mutlaka işten çıkışlarının verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, “İşten çıkışın da kod 8 dediğimiz emeklilik çıkışı ile yapması lazım. SGK'ya da bu kod ile bildirim yapılması gerekiyor. Daha sonra da EYT üzerinden emeklilik talebinde bulunabiliyor. Çalışırken emeklilik başvurusunu yapamazsınız. Buna mevzuatımız ve içinde bulunduğumuz sistem müsaade etmiyor. Bu sebepten dolayı önce kod 8 ile çıkış olacak, sonrasında da çalışan personel emekli olabilmek için SGK’ya ilgili yazısı işveren tarafından iletilecek” bilgisini verdi.

"KIDEM TAZMİNATI YANABİLİR"

İşveren kıdem tazminatını bir yıl çalışmak kaydı ile çalışılan yıl itibarıyla her yıla bir brüt maaş şeklinde eklentileri de mevcutsa bunları ekleyerek emekli olacak kişiye vereceğini belirten Yılmaz, “Maaş artı, nakit olarak verilen yemek parası, yol parası, primler şeklinde hepsi toplanıyor. Çalışan kaç yıl çalıştıysa bununla çarpıp kıdem tazminatını alabiliyor. Bu nedenle kod 8 önemli.

Eğer kod 8 yerine farklı bir kod ile çıkış verilirse buradaki kıdem tazminatının yolunu kapatmış olabilirsiniz. Fakat emeklilik ile ilgili farklı bir kod ile çıkışı verseler bile her şekilde yine de emekli olunabilir ve kıdem tazminatı alınabilir. Burada önemli olan süre ve minimum prim günüdür. SSK’lılar için 5 bin ile 5 bin 975, Bağ-Kur'da zaten kıdem tazminatı yok, emekli sandığında da ikramiye adı altında kıdem tazminatına benzer bir ödenek veriliyor” dedi.

BAŞVURU SÜRESİ 30 GÜNE ÇIKARILDI

Öte yandan Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında teklifte son dakika değişikliği yapılarak; EYT’den yararlanan özel sektör çalışanlarının yeniden eski işyerlerine dönüş için öngörülen 10 günlük başvuru yapma süresi 30 güne çıkarıldı.