Gazete Vatan Logo

İşçi işveren milyonları ilgilendiren WhatsApp kararı...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar. İşçi işveren herkesi bağlıyor. Anayasa mahkemesi emsal karara imza attı. AYM, özel şirket çalışanının, WhatsApp yazışmalarının şirket yetkilisi tarafından görülmesi üzerine haksız yere işten çıkarıldığına ilişkin yaptığı bireysel başvuruda, özel hayata saygı ve haberleşme hürriyeti haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Çalışanı haklı buldu.

İşçi işveren milyonları ilgilendiren WhatsApp kararı...

 

Çalışan herkesi çok yakından ilgilendiren Anayasa Mahkemesi kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Devlet hastanesinde özel şirket bünyesinde bilgi işlem sorumlusu olarak çalışan kişi 2017 yılının kasım ayında işten çıkarıldı. Karar metnine göre çalışan gerçeğe aykırı beyan ile izin almaya çalıştığı ve WhatsApp üzerinden çalışma arkadaşları ile şirket yetkililerine iftira ve hakaret ettiği gerekçesiyle savunması istendi. Bu kapsamda 21 Kasım'da savunmasını gönderen çalışan 22 Kasım'da işten çıkarıldı.

Bunun üzerine çalışan işe iade davası açtı. Ordu İş Mahkemesince haklı bulunundu ve davası kabul edildi. Şirket kararı istinafa taşıdı Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi ise feshin haklı sebebe dayandığına karar vererek, yerel mahkeme kararını bozdu. Kararın kesinleşmesinin ardından işçi AYM'ye hak ihlali iddiasıyla bireysel başvuru yaptı. Başvuruyu inceleyen AYM özel hayata saygı haberleşme hürriyeti hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

BÜTÜN ÇALIŞANLAR İÇİN ÖRNEK GEREKÇE

AYM'nin kararında, işverenin, işçinin iş yeri bilgisayarını kullanarak yaptığı yazışmalarını denetlemesi ve içeriğini incelemesi sonucu elde ettiği bilgilerle başvurucunun iş akdini feshettiği ifade edildi. İşveren tarafından, iş yerinde kullanıma tahsis edilen bilgisayar üzerinden yapılan iletişimin izlenebileceği ve denetlenebileceği yönünde açık bir bilgilendirme yapılmadığı belirtildi. WhatsApp'ın kişisel kullanıma ilişkin olduğunun herkesçe bilindiği ve işverence denetlenmesinin başvurucunun özel hayatının ve haberleşmesinin gizliliğinin korunması konusundaki makul beklentisine aykırı olduğuna işaret edildi.

Haberin Devamı

AYM KARARININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN