Gazete Vatan Logo

Bakan Bilgin: EYT konusundaki düzenleme bu hafta açıklanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusundaki düzenlemenin bu hafta içinde açıklanacağını söyledi.

Bakan Bilgin: EYT konusundaki düzenleme bu hafta açıklanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusundaki düzenlemenin bu hafta içinde açıklanacağını söyledi.

Bakan Bilgin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının EYT düzenlemesine ilişkin sorularını yanıtladı. Bilgin, 'EYT' düzenlemesine ilişkin soruya; "Bu hafta açıklayacağız" derken, 'EYT'de yaş şartı olacak mı?' sorusuna ise "O gün açıklayacağız" diye yanıt verdi. Bilgin, 'Seçim sonrasına kaldı gibi iddialar hakkında ne diyorsunuz?' sorusuna ise, "Yok öyle bir şey, bu hafta açıklanacak" yanıtını verdi.

EYT’DE PRİM GÜNÜ EKSİK OLANLAR NE YAPACAK?

Peki EYT'lilerin maaşı ne olacak? Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram EYT ile ilgili merak edilen 4 soruyu cevapladı. Bayram milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Daha önceden de belirtmiş olduğumuz üzere EYT’li vatandaşlarımız öncelikle e-Devlet sistemine veya e-SGK sistemine giriş yapıp ne kadar prim günü sayılarını olduğunu ve ne kadar sigorta sürelerinin olmalarına bakmalılar.

Haberin Devamı

Burada sigorta prim günü sayıları eksikse 31 Aralık’tan önce şartları taşıyorlarsa borçlanma yapmaları çok önemlidir. Neden? Bir sonraki sene asgari ücrete yüzde 54’lük bir zam yapıldığı için borçlanma tutarları da yüzde 54.66’lık bir zam yapılacaktır.

O yüzden hiç vakit kaybetmeden borçlanma işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.

EYT’LİLERİN MAAŞLARI NE OLACAK?

Buna ilişkin herhangi bir belirleme yok. Kademe getirilip getirilmeme konusunda açıklama yok. Yapılan açıklamalar prim günü sayısı üzerinden yapılıyor. Ben yaş şartının masada olmayacağını. Sayın Cumhurbaşkanının 2 milyona yakın EYT’linin hakkını gözeteceğini ve yaş şartını ortadan kaldıracağını düşünüyorum.

Ne kadar fazla prim öderseniz o kadar fazla emekli maaşı alırsınız. Hatta 2 bin öncesi sigorta primi yatırıldığı için aylık bağlama oranları yüksek ve bununla beraber de emekli maaşı alacaklar. Şu anda vatandaşlarımız sigorta sistemleri üzerinden emekli olursam ne kadar maaş alırım yazarak ilgili uygulama üzerinden ne kadar maaş alacaklarına bakabilirler.

Haberin Devamı