Gazete Vatan Logo

Perseid meteor yağmurları! İstanbul'a gök taşı mı düştü? Sakın şaşırma, Bu daha başlangıç...

İstanbul'da 6 Ağustos'un kapanıp 7 Ağustos'a girilen ilk saatlerde birçok insan, ilginç bir gök olayına tanıklık etti. Bir metropol olmanın da getirdiği bir sonuç olarak ışık kirliliğine maruz kalan ve parlak yıldızları görmenin dahi zorlaştığı İstanbul'da tanıklık edilen ışık patlaması anları bazı İstanbulluların kameralarına da yansıdı. Elbette akla gelen ilk soru “Ne oluyor şimdi?” sorusu oldu. Bu soruyu peş peşe birkaç soru daha takip etmekte: Bir gök taşı yağmuruna mı tanıklık ediyoruz? Yoksa bir yerlere bir meteor mu düştü? Korkmamız gerekir mi? Nasıl bu kadar net görebildik? Ve bir daha nasıl görürüz?

Perseid meteor yağmurları! İstanbul'a gök taşı mı düştü? Sakın şaşırma, Bu daha başlangıç...

Bu soruları konunun uzmanına sorduk. Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü bünyesinde araştırmalarını sürdüren Dr. Cenk Kayhan sorularımızı yanıtladı ve bu büyüleyici doğa olayına aydınlık getirdi.

Öncelikle şahit olduğumuz şeyin ne olduğunu kavramamız gerekiyor. Dr. Cenk Kayhan, “Bu çok ünlü bir gök taşı yağmuru. Perseid meteor yağmurları olarak biliniyor” diyor ve “Olayın güzel yanı belirli bir doğrultuda özellikle pik ya da zirve yaptığı dediğimiz 12-13 Ağustos döneminde çok yoğun bir şekilde gözlemlenebiliyor olması” şeklinde devam ediyor. Fakat henüz ayın 12'sine gelmedik... Dr. Kayhan şöyle açıklıyor:

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ