Gazete Vatan Logo

Metaverse arsaları çöküşe geçti, yatırıcımlar şokta! 'Kripto paralardaki dalgalanmalara dikkat'

Büyük kazançlar getireceğine inanılan ve geçen yıl adeta kendi alanında piyasa oluşturan Metaverse arsaları, yatırımcılara hüsran yaşattı. Metaverse evrenindeki kan kaybını değerlendiren Dr. Ayça Maden, kripto paradaki dalgalanmaların dahi Metaverse arsalarındaki fiyatları altüst edebileceğine dikkati çekerek, bu çöküşün olası nedenlerini bir bir anlattı.

Metaverse arsaları çöküşe geçti, yatırıcımlar şokta! 'Kripto paralardaki dalgalanmalara dikkat'

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Büyük kazançlar getireceğine inanılıyordu, bu nedenle 2021 yılında büyük bir satış patlaması yaşandı. Fakat geldiğimiz noktada durum, yatırımcılar açısından hiç iç açıcı bir sürece evrilmedi. Gerçek dünya ile paralel bir sanal dünya sunan Metaverse arsaları, adeta hüsran yaşattı. Metaverse alanında bilimsel çalışmalar yürüten Dr. Ayça Maden, “Metaverse arsalarının değer kaybı uzun vadeli veya kısa vadeli olabilir ve bu konuda kesin bir öngörüde bulunmak şu an için çok zor” dedi.  

"YATIRIMCILAR META'NIN VİZYONUNA KARŞI HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI"

Son yıllarda Metaverse’e olan ilginin büyük oranda arttığını dile getiren Maden, “Bu durum, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformların ‘Meta’ çatısı altında birleştirilmesiyle ivmelendi. Meta, dijital iletişim ve sanal ortamların tüm biçimlerini kapsamayı amaçlıyor. Ancak sürdürülebilir bir Metaverse ortamı oluşturabilmek için teknolojik, sosyal, ve ekonomik açılardan farklı perspektiflerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Her ne kadar Meta şirketinin Ceo’su Mark Zuckerberg, gelecekteki dijital dünyanın Metaverse üzerinden şekilleneceğine inanmış olsa da, bazı eleştirmenler ve kullanıcılar, Meta'nın vizyonuna karşı hayal kırıklığı yaşadı. Bu eleştirilerden en önemlisi Meta'nın geçmişte veri gizliliği ve kullanıcı güvenliği konusundaki sınavdan kalmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

Metaverse'ün gerçek dünyadaki sosyal etkileşimlerin yerine geçemeyeceğini ifade eden Maden, “Metaverse genellikle Blokzinciri, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), ve yapay zeka (AI) gibi teknolojilerden etkilenmektedir. Bunlardan Blokzincir teknolojisi; dağıtık defterler, değiştirilemez tokenler (NFT), akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan finans (De-Fi) kullanımıyla gerçek dünya ekonomisi ile sanal dünya ekonomisi arasında bir köprü oluşturma potansiyeline sahiptir” ifadelerini kullandı.

"SÜREÇ HAKKINDA ÖNGÖRÜDE BULUNMAK ZOR"

Metaverse arsalarındaki değer kayıplarıyla ilgili de konuşan Maden, “Metaverse arsalarının değer kaybı uzun vadeli veya kısa vadeli olabilir ve bu konuda kesin bir öngörüde bulunmak zordur. Değer kaybını etkileyen birçok değişken bulunuyor. Bu faktörlerin titizlikle incelenmesi gerekiyor. Metaverse evreninde arsaların değer kaybetme nedenleri şu faktörlerden dolayı olabilir. Örneğin, talep azalmasıyla birlikte, bir Metaverse alanı popülerliğini yitirebilir ve kullanıcılar başka alanlara yönelebilirler. Eğer arsalar sınırlı sayıdaysa ve talep yüksekse, arsaların değeri artabilir” dedi.

Haberin Devamı

ARSALARIN DEĞERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

“Metaverse’ün temel özelliklerinden birisi olan ‘Hyper-spatiotemporality’ incelendiğinde; ‘hyper’ kelimesiyle ifade edilen ‘üstünde’ veya ‘ötesinde’ anlamına gelen bir terim olduğu görülmektedir” diyen Maden, şunları söyledi: “Bu kavram, Metaverse’ün zaman ve mekânın geleneksel sınırlarının ötesine geçme yeteneğini ifade ediyor. Örneğin, Metaverse içinde bir kullanıcı farklı zaman dilimlerine veya farklı mekânlara anında geçiş yapabilir. Geçmiş veya gelecekteki olayları deneyimleyebilir veya farklı fiziksel yasaların geçerli olduğu sanal alanlara adım atabilir. Yani Metaverse evreninde gerçek dünyadaki gibi zaman ve mekan kısıtı yoktur. Dolayısıyla, Metaverse’de sonsuz bir alan yaratmak söz konusu olabilmektedir. Böyle bir sanal ortamda Metaverse arsalarının durumunun gelecekte ne olacağı, değerlerinin önümüzdeki dönemlerde nasıl seyredeceği merak konusudur. Bir diğer neden ise, teknolojik ilerlemeyle birlikte yeni ve daha gelişmiş platformlar, oyunlar ve uygulamalar ortaya çıktıkça, eski teknolojiye veya içeriğe sahip Metaverse arsalarının değeri azalabilir. Metaverse’ün hukuki ve düzenleyici zorluklarla karşılaşabilir. Düzenleyici kurumların veya hükümetlerin Metaverse'e yönelik politika ve düzenlemeleri belirsizlikler yaratabilir. Bu durum da arsaların değerini etkileyebilir.” 

Haberin Devamı

KRİPTO PARADAKİ DALGALANMALARA DİKKAT!

Metaverse’ün artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) ile kullanıcılarına oldukça etkileyici deneyim sunduğunu ifade eden Maden, Metaverse teknolojileri geliştikçe daha yenilikçi ve etkileyici araçların Metaverse deneyimine entegre edilmesi bekleniyor. Metaverse evrenindeki arsaların değeri, sunulan içerik ve deneyim kalitesine bağlı olabilir. Eğer bir Metaverse alanı, kullanıcılar için yeterince çekici veya etkileyici içerik sunamaz ise, o alanlardaki arsaların değeri düşebilir. Bir diğer neden olarak, Metaverse içindeki ekonomik faktörlerin, arsaların değerini etkileyebilmesidir. Örneğin, kripto para birimlerinin değerindeki dalgalanmalar, Metaverse arsalarının fiyatını etkileyebilir. Aynı zamanda, mevcut ekonomik durum, kullanıcıların harcama alışkanlıklarını etkileyebilir; bu durum da arsa değerlerine yansıyabilir. Bir diğer önemli sebep olarak Metaverse evrenindeki arsaların güvenliğidir. Herhangi bir güvenlik ihlali veya siber saldırı, kullanıcıların güvenini sarsabilir ve arsaların değerinde düşüşe neden olabilir. Bu gibi olası sebepler, Metaverse arsalarında değer kayıplarına yol açabilmektedir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı