Gazete Vatan Logo

Gök taşının yüzeyinden bir kaya bulutu fırladı!

Eylül 2022’de NASA bir uzay aracını kasıtlı olarak Dimorphos asteroitine çarptırarak rotasından saptırdı. NASA’nın amacı, bir gök taşının gezegenimize doğru yönelmesi durumunda bu stratejinin Dünya’yı korumak için kullanılıp kullanılamayacağını değerlendirmekti.

Gök taşının yüzeyinden bir kaya bulutu fırladı!

UCLA astronomu David Jewitt tarafından yürütülen yeni bir çalışma, bu çarpışmanın istenmeyen bir sonucunu ortaya koydu: Gök taşının yüzeyinden bir kaya bulutu fırladı. Uzaya saçılan küçük kayalar, boylarından büyük sorunlar yaratabiliyor.

UCLA yer ve gezegen bilimleri profesörü Jewitt, ‘‘Kaya sürüsü, bir el bombasından yayılan şarapnel bulutuna benziyor’’ diyor. ‘‘Bu büyük kayalar temelde hedeflenen asteroitin hızını paylaştığı için ciddi hasar verme kapasitesine sahipler.’’

Jewitt, tipik bir çarpışmanın yüksek hızı göz önüne alındığında, Dünya’ya çarpan 15 metrelik bir kayanın Hiroşima’ya atılan atom bombası kadar enerji açığa çıkaracağını söylüyor.

Neyse ki şimdilik ne Dimorphos ne de kaya sürüsü Dünya için herhangi bir tehlike oluşturmuyor. NASA Dimorphos’u seçti çünkü Dünya’dan yaklaşık 10 milyon km uzaktaydı ve sadece 177 metre genişliğindeydi. Yani Dimorphos ilgi çekecek kadar yakın ve DART gezegen savunma uzay aracının asteroitin yörüngesini değiştirebileceği kadar küçüktü.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı