Gazete Vatan Logo

Sanatın sesini kısmak halka sırtını dönmektir!

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü... Sanat toplumun yükselen sesidir. Sahnelerimiz o hür o sesle yankılanıyor

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü için aklımdan geçenleri şimdiden deyivereyim: Sanatın kendisi başlı başına bir muhalefettir. Yoz düşünceye, kısır kavgaya, kuru gürültüye, arsızlığa, hırsızlığa, izansızlığa muhaliftir. Sanatçı toplumun yükselen sesidir. Tiyatrocu da sesini ve bedenini kullanarak sanatını icra etmek ve muhalefetini en yüksek mertebede mesleği gereği yapmak zorundadır. O sesi kısmaya, susturmaya çalışmak, eleştiriye kulak tıkamak, üzerini kapatmak, altından sandalyesini çekmek halka sırtını dönmek anlamına gelir. Öte yandan tiyatro, resim gibi, müzik gibi yaşamın ritminin en temel parçalarından biridir. Bırakın!

Bu ritmi gönlümüzce yaşayalım. O ritimdir bizi güzelliklerle, barışla, akılla buluşturacak olan.

Bu gölde aşk var

Sanırım bale denince akla ilk gelen “Kuğu Gölü”dür. Çaykovski’nin hem Batı motifleri hem de yerel dans müzikleriyle bezediği eser, bu kez Rusya’nın genç bale topluluğu Kremlin Balesi tarafından sahneleniyor. Topluluğun sanat direktörü ve koreografı Rus Ulusal Dansçısı Andrey Petrov. Konusuna gelince; Prenses Odette, bir büyücünün lanetlemesiyle kuğuya dönüşür ama yıllar sonra eriştiği aşkın yüceliği sayesinde lanet bozulur. Dünyada haklı bir üne sahip olan Kuğu Gölü Balesi, Kremlin Balesi performansı ile, 23 Mayıs 2015 Cumartesi günü Zorlu PSM’de İstanbullular'la buluşacak.

Haberin Devamı

Festivalin adı: “Pera”

“Şiddete Karşı Sanat” sloganıyla 13'üncü kez gerçekleşecek olan Pera Fest, bugün 14:00’te Tiyatro Pera’nın "Şiirinle Gel!" başlıklı Dünya Şiir Günü etkinliği ile başlıyor. Etkinliğin konuk şairi: Bejan Matur. 16:30’da ise, Şermola Performans’ta Destar Tiyatro’nun yeni oyunu “Çenadengızi (Deniz Kızı)” sergilenecek. 23 Mart akşamı, Küçük Sahne’de İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun “Sevgili Hayat” adlı oyunu ücretsiz sergilenecek. Festivalin diğer etkinlikleri için 0530 580 13 03 ve Facebook / Pera Fest 2015’dan bilgi alınabilir.

İyi ki doğdun Haldun Taner...

Haldun Taner. Türk tiyatrosu ve edebiyatının ustası Taner’in doğumunun 100. yılı vesilesiyle “Bir güçlü yazar, bir güzel insan: Haldun Taner 100 Yaşında” sergisi, sanatçının hayatının belirli dönemlerini ve edebi yolculuğunu gözler önüne seriyor. Sergi, 16 Nisan’a kadar Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir.

Haberin Devamı

Şarkılar tiyatro için!

2010 yılında Mîrza Metîn ve Berfîn Zenderlioğlu’nun öncülüğünde kurulan Şermola Performans Sahnesi’ni ekonomik darboğazdan kurtarmak için dayanışma ruhuyla özel bir gece düzenleniyor. Bu anlamlı etkinlikte, tiyatrocular bu kez şarkı söylemek için sahnede olacak. Gecenin solistleri; Ahmet Melih Yılmaz, Ayça Damgacı, Çiçek Dilligil, Çiğdem Erken, Deniz Türkali, Emre Kınay, Engin Alkan, Erdem Şenocak, Erkan Kolçak Köstendil, Fırat Tanış, Funda Eryiğit, Orhan Alkaya, Sermet Yeşil ve Sevinç Erbulak.

Birçok tiyatro oyunu, dans, konser, kısa film, belgesel, söyleşi için kapılarını açan mekân, 80’in üzerinde farklı gruba ve 200 civarında farklı etkinliğe ev sahipliği yaparak 5 yıl boyunca neredeyse her gün kapılarını açık tuttu. Gönlümüz o kapının sahne sanatları için her daim açık kalmasından yana. O halde 10 Nisan Cuma saat 21.00’de Taksim The Mekan’da buluşuyoruz!

Haberin Devamı