Gazete Vatan Logo

Elektrik ve doğal gaza zam geliyor

Elektrik ve doğal gaz zammı kapıda. 1 Ekim'den itibaren hem elektriğe hem de doğal gaza yüzde 9'luk zam geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak maliyet artışları nedeniyle hem elektrik hem de doğalgaza 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yüzde 9 zam yapılmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Enerji maliyetlerinin çok fazla arttığını, doların 2,28-2,29'ları gördüğünü ifade eden Yıldız, enerji sektörü için doların değerinin artmış olmasının önemli dezavantaj olduğunu söyledi. Türkiye'nin son 24 aydır herhangi bir fiyat artışına gitmediğini dile getiren Yıldız, oluşan maliyet artışının yerli kaynaklarla telafi edilmeye çalışıldığını belirtti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yaptığı açıklamaya göre yarından itibaren doğal gaz ve elektriğe yüzde 9 zam uygulanacak. Zammın nedeni olarak ise doların artışı ve son dönemlerdeki yağışların az olması gösteriliyor.

Yağış azlığının olması ise bu büyük zamdaki en büyük etkenlerden biri olarak gösteriliyor. 24 aydır enerjiye zam yapmadıklarını da dile getiren Yıldız, yeni zamlı fiyatların Ekim, Kasım ve Aralık döneminde geçerli olacağını dile getirdi.

Doların 2,28 TL’de olması ve dolarla alıp, Türk Lirası ile satış yaptıkları için zorlandıklarını da belirten Yıldız, halen AB ülkeleri arasında en ucuz doğalgazı veren ülke durumunda olduğumuzu da sözlerine ekledi.

Taner Yıldız, RES’ler sayesinde önümüzdeki yıl 1 milyar dolar daha az doğal gaz ithal edeceğimizi de belirtti.

Haberin Devamı