Gazete Vatan Logo

Uzmandan gluten uyarısı: Vücutta eksikliklere yol açabilir

Glutensiz diyetin yararlarının yanında zararlarının’da bulunduğunu belirten Diyetisyen Cemile Gül, “Daha iyi bağırsak sağlığı gibi muhtemel sağlık  faydaları için buğday ve glutenden kaçınmalıdırlar” dedi.

Uzmandan gluten uyarısı: Vücutta eksikliklere yol açabilir

Glütensiz diyet, glüten adı verilen bir protein kompleksi olan buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf türlerinden kaçınılarak yapılan bir beslenme tarzıdır. Vatandaşların glütensiz ürünlerden kaçındığını ifade eden Diyetisyen Cemile Gül, glutensiz diyet uygulayan bireylerde besin ögeleri eksiklikleri oluşabileceğini ve diyet hakkında bir uzmana başvurulması gerektiğini söyleyerek bilinmeyenleri açıkladı.

 “BUĞDAY VE GLUTENDEN KAÇINMALIDIRLAR”

Günlük beslenme düzeninde buğday ve glüten içeren ürünlerden kaçınmak dünya çapında popüler hale geldiğini vurgulayan Gül, Glütensiz diyetin her zaman doğru bir seçim olmadığını ve alerjik olmayan bir hastalık varlığında uzmana başvurulması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:  “Bireyler, ağırlık kontrolü, temiz-beslenme, daha iyi bağırsak sağlığı gibi muhtemel sağlık  faydaları için buğday ve glutenden kaçınmalıdırlar” dedi.

“OLUMLU SONUÇLAR VERDİĞİ KANITLANMIŞ”

Çölyak hastalığı gibi hayatı boyunca glutensiz diyetle beslenmek zorunda olan bireylerin olduğunu hatırlatan Gül, ”Alerjik olmayan bir hastalık varlığında, glutensiz diyetin olumlu sonuçlar verdiği çeşitli çalışmalarla kanıtlanmıştır. Glutensiz diyetin çölyak, gluten ataksisi, dermatitis herpetiformis ve buğday alerjisi gibi hastalıklarda kanıtlanmış bir beslenme tedavisi olduğu bilinmektedir. Bu hastalıkların dışında, örneğin çölyak olmayan gluten duyarlılığında, bazı nörolojik rahatsızlıklarda, migren, depresyon ve otizmde glutensiz beslenmenin semptomların azalmasına neden olabildiği de görülmüştür.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“GLUTENSİZ DİYET VÜCUTTA EKSİKLİKLERE YOL AÇABİLİR”

Glutensiz beslenmenin’de  sorunlara yol açabileceğini anlatan Gül, “Fakat glutensiz diyetin genellikle yüksek doymuş yağ ve kalori içerikli olabildiği, posa miktarının standart diyetlere göre düşük olduğu, glutensiz diyet uygulayan bireyde B vitamini, demir, folat ve mikro besin ögeleri eksiklikleri oluşabileceği ve glutensiz diyetin toksik metal maruziyetini de arttırabileceği unutulmamalıdır. Glutenle ilişkili altta yatan bir hastalık bulunmadığında, glutensiz ürünlere ulaşılabilirliğin azlığı, glutensiz beslenmenin psikolojik ve sosyal zorlukları, maddi yükü, bağırsak sağlığına ve immün sistem fonksiyonlarına olan etkileri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bireyler hekim veya diyetisyenlerinin yönlendirmesiyle glutensiz diyet uygulamalıdırlar. Aksi takdirde uzun vadede uygulanan glutensiz diyet yararlarının yanında vücutta eksikliklere de yol açabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı