Gazete Vatan Logo

O yolları dünyaya açacak

Projesi hazırlandı...

ANTALYA Doğa ve Sanat Topluluğu’nun (ANDOST), antik Likya, St. Paul ve Selçuklu yollarının geliştirilmesine yönelik başlattığı farkındalık çalışmaları kapsamında hazırlanan örnek proje, Antalya Valiliği’ne sunuldu.

Sanayileşme sürecinin, beraberinde giderek tekdüzeleşen kentsel bir yaşam biçimi getirdiğini belirten ANDOST kurucusu Cemal Ertugay, kentli bireyin buna tepkisinin de yeniden doğaya yöneliş şeklinde olduğunu söyledi. Cemal Ertugay, atılması gereken ilk adımın Likya Yolu, St. Paul Yolu, Selçuklu Yolu, Milli Parklar ve yaylalar gibi var olan ürünlerin öncelikle mevcut halinin korunması, rehabilite edilmesi, sonra yapılandırılarak kurumsallaştırılması olduğunu vurguladı.

Ertugay’ın Antalya Valiliği’ne sunduğu proje önerisinde ise Likya Yolu, St. Paul Yolu, Selçuklu Yolu, Milli Parklar ve yaylalara ilişkin, ürünün tanımlı ve hijyenik olması, güvenlik, farklı ve çekici olması, çok yönlü alternatifler sunuyor olması gibi nitelikler ayrıntılı olarak belirtildi. Önerilerde patikaların temizliği, lojistik ilk yardım noktaları, konaklama yerleri ve kapalı barınma alanları, seyir terasları, uyarı tabelaları, bilgi levhaları, sanat kampları, yayla evleri, gastro köyler gibi birçok başlık yer alıyor.

BİR LORD YADA İNŞAAT İŞÇİSİ GÖREBİLİRSİNİZ

Doğaya yönelenler arasında her sosyal katman, meslek, yaş gurubu ve eğitim seviyesinde insan bulunduğunu dile getiren Cumal Ertugay, örneğin Likya Yolu etkinliklerinde, yetmişli yaşlarda bir İngiliz lordu, bakan, uluslararası bir şirket yöneticisi veya sanatçı ile karşılaşabileceğiniz gibi, bir makinist, üniversite öğrencisi, lise öğrencisi ve hatta bir inşaat işçisine de dahi rastlanabildiğini açıkladı.

MACERA VE KEŞİF

Katılımcı profilindeki bu çeşitliliğin, doğada olma gerekçesinde de görülebileceğini anlatan Ertugay, "Kentin görüntü ve gürültü kirliliğinden kaçıp doğa ile iç içe zaman geçirmek, macera, merak, keşif, fotoğraf çekmek, sağlık ve spor amaçlı yürüyüş, kamp kurmak, araştırma yapmak bu gerekçelerin sadece bir kaçını teşkil etmektedir" dedi.

İLK ADIM LİKYA VE ST PAUL’DA ATILMALI

Akdeniz Bölgesi’nin doğaya yönelen hedef kitledeki her guruba çok şey vadeden bir zenginliğe sahip olduğunu anlatan Ertugay, ne yazıktır ki bu potansiyelin henüz hak ettiği gibi ele alınıp değerlendirilemediğini söyledi.

Cemal Ertugay, atılması gereken ilk adımın, Likya Yolu, St. Paul Yolu, Selçuklu Yolu, Milli Parklar ve yaylalar gibi var olan ürünlerin öncelikle mevcut halinin korunması, rehabilite edilmesi sonra yapılandırılarak kurumsallaştırılması olduğunu vurguladı.

Projede, bölge halkının süreçteki yerleri, kayıt sistemi ve belgelendirme gibi başlıklar da yer alıyor.

Haberin Devamı