Gazete Vatan Logo

Kars'ın neyi meşhur? Kars'ın en meşhur yiyecekleri ve yerleri…

Türkiye'de yer alan her şehrin kendi tarih ve kültürünü yansıtan gezilip görülecek yerleri ile meşhur yiyecek ve içecekleri bulunmaktadır. Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Kars şehri de bunlardan biri olarak belirtilmektedir. Kars tarihi ve doğal güzellikleri ve zengin mutfağı ile orayı ziyaret edenleri etkisi altına almayı başarmış şehirlerden biri olarak ifade edilmektedir.

Kars'ın neyi meşhur? Kars'ın en meşhur yiyecekleri ve yerleri…

Kars tarihte pek çok uygarlık ve devletin yerleşim yeri olarak tercih ettiği ve yaşamını sürdürdüğü bir Anadolu toprağı olmaktadır. Kars iline ait tarihi ve doğal yerlerin listesi şu şekilde olmaktadır:

Kars'ın Neyi Meşhurdur?

Kars konum itibariyle Türkiye'nin doğusunda yer alan şehirlerden biri olmaktadır. Tarihe tanıklık eden yapıları ve çeşitli yemekleri ile Kars adından söz ettiren bir il olmaktadır. Buranın en meşhur tarihi eseri Ani harabeleri olarak belirtilirken yiyecek ve içeceklerden en meşhuru ise Kars peyniri ve kaz eti ile hazırlanan yemekler olarak belirtilmektedir.

Kars'ın En Meşhur Yiyecekleri ve Yerleri

Türkiye'nin bütün illerinin olduğu gibi Kars ilinin de kendine özgü meşhur yemekleri ve gezilip görülecek yerleri bulunmaktadır. Kars iline ait olan en meşhur yiyecekler ve içecekler şu şekilde olmaktadır:

- Hengel

- Hörre çorbası

- Tencerede şiş kebap

- Feselli

- Haşıl

- Kesme aşı

- Kars böreği

- Kars ketesi

- Ekşili et

- Piti kebabı

- Erişte pilavı

- Hasuda

- Umaç helvası

- Kars kazı ve pilavı

Haberin Devamı

- Sinor

- Kars gravyeri

Kars tarihte pek çok uygarlık ve devletin yerleşim yeri olarak tercih ettiği ve yaşamını sürdürdüğü bir Anadolu toprağı olmaktadır. Kars iline ait tarihi ve doğal yerlerin listesi şu şekilde olmaktadır:

- Çıldır gölü: Kış aylarında aşırı soğuklar nedeniyle donması ile meşhur olan Çıldır gölü yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çekmektedir. Lezzetli balıkların olduğu Çıldır gölünde kırılan bir buz parçasından balık tutmak mümkün olmaktadır. 

 - Ani Harabeleri: Anadolu'da yer alan antik kentlerden biri de Kars ilinde bulunmaktadır. Ani harabeleri eski çağlarda Anadolu'da mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. 

- Yanık Kilise: Yanık kilise Kars ilinde yer alan mimari eserlerden biri olmaktadır. Bu eser günümüzde Kazım Karabekir cami olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

- Kümbet Cami: Eskiden adı havariler kilisesi olan bu yapı Ermenilere ait bir ibadet yeri olmaktadır. Kars ilinde bulunan görkemli eserlerden biri olan bu caminin taş kaplaması bölge mimarisi hakkında bilgi edinmek isteyenler için iyi bir kaynak olmaktadır.

Haberin Devamı

- Ebu’l Hasan-ı Harakani Türbesi: Hz. Mevlana'dan yaklaşık 200 yıl kadar önce yaşamış olan Harakani'nin türbesi Kars'ı ziyaret etmeye gelenlerin uğradığı mekanlardan biri olmaktadır

- Kars Kalesi: Kars'ın simgesi olan kalenin 3 kapısı bulunmaktadır. İçinde Celal Baba türbesi bulunmaktadır.

- Taş Köprü: Osmanlılar zamanından kalma bir eser olmaktadır.

- Sarıkamış Kayak Merkezi: Kaliteli kar pistleri ile dünyanın sayılı kayak merkezlerinden biri olarak ifade edilmektedir.

- Sarıkamış Şehitliği: Donarak hayatını kaybeden 90 bin Mehmetçiğin kabirlerinin bulunduğu yer olmaktadır.