Gazete Vatan Logo

İzmir'in neyi meşhur? İzmir'in en meşhur yiyecekleri ve yerleri…

Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülke olarak doğal güzellikleri oldukça fazla olmaktadır. Denize kıyısı olan bölgelerden biri olan Ege bölgesi eşsiz kıyılara ve koylara sahip olmaktadır. Suyun ve karanın iç içe olduğu ege bölgesinin en gözde ili İzmir olarak ifade edilmektedir. İzmir pek çok doğal ve tarihi güzelliğin bir arada olduğu kıyı illerinden biri olmaktadır. 

İzmir'in neyi meşhur? İzmir'in en meşhur yiyecekleri ve yerleri…

İzmir çeşitli kültürlerin barış içinde yıllardır bir arada yaşadığı yerleşim merkezlerinden biri olmaktadır. İzmir'in meşhur yiyecekleri şu şekilde olmaktadır:

İzmir'in Neyi Meşhur?

İzmir tarihteki pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, pek çok ünlü düşünür ve filozofun yetiştiği bir şehir olmaktadır. Yeraltı ve yer üstü zenginlikleri ile İzmir Türkiye'nin çok fonksiyonlu illeri arasında yer almaktadır. İzmir doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra yiyecek ve içecekleri ile ünlü olmaktadır. İzmir deyince insanların aklına ilk gelen yiyecek Boyoz ve İzmir köfte olmaktadır. Tarihi eserler bakımından ele alındığında en meşhur yerin İzmir Agorası olduğu belirtilmektedir.

İzmir'in En Meşhur Yiyecekleri Ve Yerleri

İzmir çeşitli kültürlerin barış içinde yıllardır bir arada yaşadığı yerleşim merkezlerinden biri olmaktadır. İzmir'in meşhur yiyecekleri şu şekilde olmaktadır:

 - Kumru

 - Boyoz

 - Şevketi bostan

 - İzmir köftesi

 - İzmir tulumu

 - Çığırtma

 - Şambali

 - Badem Ezmesi

 - Samsades

 - Alaçatı kurabiyesi

 - Pastic

Haberin Devamı

 - Girit kabağı dolması

İzmir doğal güzelliklerin yanında pek çok tarihi eserin hala ayakta olduğu şehirlerden biri olmaktadır. İzmir'de yer alan gezilecek yerleri şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

- İzmir Saat Kulesi: Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamid'in tahta çıkışını kutlamak adına yapılmış bir eser olarak hala ayaktadır. Saat kulesi İzmir'i simgeleyen önemli eserlerden biri olmaktadır.

- Kordon: Alsancak'ın kıyı şeridinde yer alan kordonun yapılışı 1850 yılına kadar uzanmaktadır.

- İzmir Agorası: İzmir şehrinin tam ortasında yer alan Agora Helenistik döneme ait olan bir tarihi eser olmaktadır. Grekçe toplanan yer ya da çarşı anlamına gelen Agora Antik çağda yaşamış insanların ticari, siyasi, dini, ekonomik faaliyetlerini gerçekleştirdiği önemli noktalardan biri olmaktadır. İzmir'in en meşhur yerlerinden biri olan İzmir Agorası içinde mezar kalıntıları, su kanalları ve bazilika olmak üzere pek çok tarihi eser yer almaktadır.

- Kemeraltı Çarşısı: İzmir'in simgesel yapılarından biri olan çarşı kurulduğu günden bu yana önemli bir ticaret merkezi olmaktadır. Dünyanın en eski çarşılardan biri olan Kemeraltı çarşısında camiler, dükkanlar, hamamlar, çeşmeler ve hanlar olmak üzere pek çok tarihi yapı yer almaktadır.

Haberin Devamı

- Konak Yalı Cami: Katipzade Mehmet Paşanın eşi Ayşe Hanım tarafından inşa ettirilmiştir. Çeşitli çinilerle süslenmiş olan cami gezilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

- Hisar Cami: Üç mihraplı büyük bir cami olan bu cami İzmir'in en görkemli camilerinden biri olarak ifade edilmektedir. Türk sanatının en güzel örneklerinin bulunduğu camide hat sanatına, kalem işi süslemelere rastlanmaktadır.

- Basmane: İzmir’de yer alan en önemli semtlerden biri olan Basmane semtinde Türk evleri ve Yahudi evleri iç içe yer almaktadır. Tarihi antik döneme kadar uzanan bu semtte çeşmeler, hamamlar, surlar ve sebiller yer almaktadır.