Gazete Vatan Logo

Güvensiz ürünlere ceza yağdı! Tam 4.1 milyon lira

Ticaret Bakanlığı güvensiz tüketici ürünlerine karşı harekete geçti. Kırtasiyeden mobilyaya, ayakkabıdan deterjan ürünlerine kadar çok sayıda ürün denetlendi. Güvensiz bulunanların üretici ve ithalatçılarına toplam 4.1 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Güvensiz ürünlere ceza yağdı! Tam 4.1 milyon lira

Başta kırtasiye, çocuk bakım ürünleri ve oyuncaklar olmak üzere tekstil, ayakkabı, mobilya ve deterjan gibi ürünlere takipte. Ticaret Bakanlığı denetimlerin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre 2023 temmuz itibariyle toplam 940 parti ürün denetlendi ve ürünleri güvensiz bulunan üretici ile ithalatçılara toplam 4.1 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Güvensiz ürüne sıfır tolerans" ilkesiyle hareket edildiği vurgulandı.

DENETİMLER NASIL YAPILIYOR? NELERE BAKILIYOR?

Denetimler sırasında ürünlerin içermesi muhtemel zararlı kimyasalların tespitine yönelik analizler yapılıyor, fiziksel olarak kaza ve yaralanmalara sebebiyet verebilecek küçük parça, sivri uç gibi kısımlar test ediliyor ve kullanım talimatı, etiket bilgileri, uyarı ve işaretlemeler kontrol ediliyor.

Denetimler sonunda mevzuata uygun olmayan ürünlere, piyasaya arzın yasaklanması, toplatma, bertaraf ve ayrıca idari para cezası uygulanıyor. Ürün bilgileri, Ticaret Bakanlığı güvensiz ürün bilgi sistemi üzerinden tüketiciler ile paylaşılıyor.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamada,2023-2024 eğitim öğretim yılı öncesinde okul ve kırtasiye ürünlerine yönelik denetimlerin gerçekleştirileceği belirtildi. Çocukların sağlık ve güvenliğini riske atabilecek ürünlere gerekli idari yaptırımların uygulanacağı vurgulandı.

Güvensiz olduğundan şüphelenilen ürünler ile ilgili ALO 175 Tüketici Danışma Hattı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ve bakanlığın internet sitesi üzerinden ihbar ve şikayette bulunmaları istendi.