Gazete Vatan Logo

‘Gökçeada’ya maden izni adanın yıkımı demektir’

Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada’da madencilik faaliyeti için ÇED sürecinin başlatılması büyük tepki topladı. Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin: Maden izni ekonomik cinayettir

‘Gökçeada’ya maden izni adanın yıkımı demektir’

Çanakkale’nin Kuzey Ege Denizi’nde bulunan, Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada’da, bir madencilik firması altın ve gümüş madeni arama başvurusu yapması, ardından bu konuda ÇED sürecinin başladığının duyurulması tepkiyle karşılandı. Adalılar, bu haber üzerine maden arama faaliyetine karşı mücadele başlattı. Kısa sürede altın ve gümüş madeni başvurusuna karşı olanlar, bir araya gelerek, seslerini duyurmaya çalıştı. Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve adalılar, seslerini duyurmak için dün sabah feribotla Çanakkale merkeze geldi. Kalabalık, İskele Meydanı’ndan toplantının yapılacağı otele kadar yürüdü.

İlk ve tek sakin ada

‘Organik Ada Gökçeada’da Altın Arama’ sloganıyla düzenlenen toplantıya, Gökçeadalıların yanı sıra Çanakkale ile çevre kentlerden de çevreciler katıldı. Başkan Çetin, toplantıda şunları söyledi:

Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası olmasının yanı sıra tatlı su kaynakları dünya üzerinde kendisine yetebilen 4 adadan biri olma özelliğini taşır. Adamız, bakir doğasında göz alabildiğince uzanan kumsalları, pırıl pırıl denizi, yeşille maviyi birleştiren kendine has dokusuyla geçmişle bugünün birlikte yaşandığı harika bir doğa güzelliğidir. 2011 yılında almış olduğu Cittaslow (sakin şehir) unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası seçilmiştir. Turizmin, organik tarımın, serbest dolaşma sistemiyle yapılan hayvancılığın ve balıkçılığın bir arada yapılabildiği çok özel coğrafyalardan biridir. Türk ekonomisinin her geçen gün tarım ve hayvancılığa ne kadar hayati önemde ihtiyacının görüldüğü şu günlerde Gökçeada’da maden arama faaliyetine yol vermek, tam anlamıyla çarpıklık, aymazlık, hatta ekonomik bir cinayettir.

Haberin Devamı

44 noktada sondaj

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, yaptığı toplantıda şu bilgileri verdi:

Proje tanıtım dosyasındaki verilere göre, adanın güney kesiminde, 44 noktada, toplam 1100 metre sondaj gerçekleştirilecek. Toplam 229 bin TL’lik projenin arama aşamasında 423 ton kazı toprağı ortaya çıkacak. İşletme ruhsatı alındığında ise çok daha fazla toprağın kazılacağı tahmin edilebilmektedir. Gökçeada’da tarım bölgelerine, deniz kıyısına, derelere, Su Altı Milli Parkı’na, Tuz Gölü’ne yakın olan altın madeni projesi, 279 kilometrekare ile sınırlı bir yüzölçümü olan adanın ekolojik yapısı üzerinde yıkıcı bir etki yaratacaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gökçeada’yı ‘Organik Tarım Adası’ olarak ilan etmek üzereyken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adada zehirli kimyasallarla altın ve gümüş aranmasına geçit vermesi tutarsızlıktır.

Haberin Devamı