Gazete Vatan Logo

Glutatyon İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Glutatyon Barındıran Gıdalar Listesi...

Vücudumuzun aşırı serbest radikallerle savaşmak, hücrelerinizi ve dokularınızı hasara karşı korumak ve yaşlanmayı yavaşlatmak için antioksidanlar ürettiğini biliyor muydunuz? Glutatyon da vücuttaki hücreler tarafından üretilen güçlü bir antioksidandır.

Glutatyon İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Glutatyon Barındıran Gıdalar Listesi...

Glutatyon hayvanlarda ve bitkilerde bulunan bir peptittir. Vücudu serbest radikallere, peroksitlere ve ağır metallere karşı korumak için karaciğer tarafından üretilen güçlü bir antioksidandır. Glutatyon ayrıca ilaçlar ya da kirli hava gibi nedenlerden vücudumuza giren zehirlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Glutatyon Vücuttaki İşlevleri Nelerdir? 

Glutatyon vücutta çeşitli roller oynar. İşte glutatyonun vücuda sağladığı faydalardan bazıları:

C ve E vitaminlerinin emilimini arttırır

Farklı antioksidan enzimler için bir kofaktör görevi görür.

Karaciğer kimyasal toksinleri metabolize ettiğinde, glutatyon kimyasal toksinlerin metabolizması sırasında oluşan serbest radikalleri nötralize eder.

Cıvanın hücre ve beyin dışına atılmasına yardımcı olur.

Hücre çoğalmasının düzenlenmesine yardımcı olur.

Mitokondri işlevi ve mitokondriyal DNA'nın bakımı için gereklidir.

Glutatyon İçeren Besinler Nelerdir?

Glutatyon içeren ve hücre içindeki glutatyonu arttıran besinler şunlardır:

Badem

Brokoli

Kuşkonmaz

Ispanak

Sarımsak

Haberin Devamı

Beyaz et

Kırmızı et

Süt ve süt ürünleri

Kabak çekirdeği

Ay çekirdeği

Bakliyatlar

Yer fıstığı

Zerdeçal

Avokado

Deve dikeni

En Çok Glutatyon Barındıran Gıdalar Listesi...

En çok glutatyon barındıran 8 gıda aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Badem: Badem, mükemmel bir E vitamini, biyotin, lif tekli doymamış yağlar, magnezyum, fosfor, bakır, kalsiyum ve bitkisel besinler, bitki sterolleri, flavonoidler ve fenolik asitler gibi eser mineral kaynağıdır.

Bademin glutatyon seviyelerini artırabileceğine dair yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Sigara içen kişiler arasında yapılan bir çalışmaya göre; günde 80 gr badem alımının glutatyon seviyelerini %17 artırdığını ve DNA hasarını %30 azalttığını görülmüştür.

Zerdeçal: Canlı sarı renkli bir bitki olan zerdeçal özellikle Hint mutfağının vazgeçilmez baharatlarından biridir. Polifenoller açısından zengin olan zerdeçalda bol miktarda kurkumin bulunur. Kurkuminin glutatyon seviyelerini artırma ve hücreleri daha fazla oksidatif stres ve hasardan koruma özelliği bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Avokado: Avokado da aynı şekilde hücrelerdeki glutatyon seviyelerini arttırdığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış olan popüler bir meyvedir.

Deve Dikeni: Devedikeni bitkisi silibinin ve silicristin ve olmak üzere 2 aktif bileşikten oluşmaktadır. Bu iki bileşiğe toplu olarak silymarin adı verilir. Silymarin hücre içindeki glutatyon düzeylerini arttırmaktadır.

Yeşil Kuşkonmaz: Yeşil kuşkonmazın yaprakları fitokimyasallar açısından zengindir ve antioksidan ve anti inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu bakımdan kuşkonmaz zengin bir glutatyon kaynağıdır ve vücuttaki glutatyon seviyelerini artırmak için kullanılabilir.