Gazete Vatan Logo

Bu kadarına da pes artık!

Grup Yorum üyelerine işkence ettiler, şimdi de...

Grup Yorum üyelerine yurtdışına çıkış yasağı, dün gece serbest bırakıldı. Grup Yorumcuların serbest bırakılmasına gölge düşürense, ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı almış olmaları

“Arka koltuğumda oturan polis iki avucuyla kafamı oranlayıp vurdu. Sol kulağım çınlamaya başladı, sağ kulağımın zarı o anda yırtılmış.” Dört günlük gözaltının sonunda, salıverilen Grup Yorum üyesi Selma Altın , gözaltında yaşadıklarını bu sözlerle anlatıyor.

Grup Yorum üyesi Selma Altın , Ezgi Dilan Balcı ve İdil Tiyatro Atölyesi oyuncusu Bahar Ertürk dün gece serbest bırakılırken, gözaltına alınan 22 kişiden 8’i tutuklandı.

Vatan Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından sevk edildikleri mahkemede “Örgüt üyeliği, örgüt adına propaganda yapmak, suç ve suçluyu övmek” suçlamalarıyla hakim karşısına çıkan Grup Yorum üyesi Selma Altın ve Ezgi Dilan Balcı’nın aralarında bulunduğu 14 kişiyeyse, ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

Cuma günü Adli Tıp önünde basın açıklaması yapmak üzere bir araya geldiklerini anlatan Altın , polisin uyarı yapmadan müdahale ettiğini ve gözaltına aldığını anlatıyor; “Parktan çıkıp basın açıklamasını yapmaya karar vermiştik. Henüz açıklamaya başlayamadan polis müdahalesiyle karşılaştık. Arada sıkılan biber gazından etkilenip düşenler, bayılanlar, yaralananlar oldu. Zaten hemen ardından gözaltına alındık.”

Gözaltı otobüslerinde de şiddetin devam ettiğini Dilan Balcı, burada gördükleri şiddetin asıl yaralanmalara yol açtığını söylüyor:

“Gözaltına alınmadan önce de, Selma ve benim Grup Yorum üyesi olduğumuzu bilen polisler bizi işaret ederek, ‘Bunlar Yorumcu’ diyordu. Gözaltına alınırken, polis kafamı saçımdan tutup kaldırıma vurdu. Gözaltı otobüsünde de özellikle, Grup Yorum ve İdil Kültür Merkezi çalışanlarına yönelik şiddet devam etti.”

Selma Altın da kulak zarının patlamasına neden olan sürecin otobüste yaşandığını vurguluyor:
“Polis küfürler eşliğinde bizi minibüse bindirirken, ellerimizi de plastik kelepçelerle kollarımızı arkada kavuşturarak bağladı. Hiç hareket etme imkanımız kalmadı. Minibüste ters kelepçeli ellerimizle otururken, arka koltuğa gelen bir polis, avuçlarıyla bir anda kulaklarıma vurdu. O an, sol kulağımda çınlama başladı, sağ kulağımın da zarı yırtıldı. Uzun süre uğultudan başka şey duyamadım.”

Gözaltında bulundukları dört gün boyunca Adli Tıp’a rapor almak için her gidişlerinde polis müdahalesiyle karşılaştıklarını ve muayene olamadıklarını dile getiren Selma Altın ’ın kulak zarındaki yırtık çok belirgin olduğu için kayıtlara geçmiş, Bahar Ertürk’ün çıkan kolununsa raporu yok.

GRUP YORUM ÜYELERİ EVLERİNDEN ÇIKAMAYACAK

Sultangazi’de polis merkezine saldırı düzenleyen canlı bomba İbrahim Çuhadar’ın cesedinin Adli Tıp’tan alınışı sırasında çıkan olaylarda gözaltına alınan 21 kişiden 8’i tutuklanırken aralarında Grup Yorum üyelerinin de bulunduğu 9 kişi "konutunu terk etmemek" adli kontrol tedbirlerinin uygulanarak serbest bırakıldı.

Emniyette işlemlerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilen 21 kişinin nöbetçi savcılık tarafından ifadesi alındı. 21 kişiden tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Canlı bomba İbrahim Çuhadar’ın cesedini almak için Adli Tıp Kurumu’nun önünde beklerken polisle arbede yaşadıkları gerekçesiyle gözaltına alınanlardan 8 kişi tutuklandı. Aralarında Grup Yorum üyesi 2 kişinin de olduğu 9 kişi serbest bırakıldı. Ancak serbest bırakılanlara "konutu terk etmeme" adli kontrolü uygulandı.

8 KİŞİ TUTUKLANDI

Canlı bomba İbrahim Cuhadar’ın cesedini almak için Adli Tıp Kurumu’nun önünde bekleyen kalabalık ile polis arasında arbede çıkmış ve 26 kişi gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri tamamlanan 21 kişi dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirilmişti. Savcı Muammer Akkaş tarafından sorgulanan şüphelilerden 17’si tutuklanmaları talebiyle özgürlük hakimliğine sevk edilmişti. İstanbul 2 No’lu özgürlük hakimliğine sevk edilen şüpheliler yeniden sorgulanmıştı. Şüphelilerden Sibel Kırlangıç, Cansu Öztürk, Osman Beyazkaya, Feridun Osmanağaoğlu, Doğan Taştan, Musa Kurt, İlkay İşler, Bahar Kurt "DHKP/C terör örgütü adına suç işlemek" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

"KONUTUNU TERK ETMEME" TEDBİRİ

Grup Yorum üyeleri Selma Altın ve Ezgi Dilan Balcı ile Önder Aydoğdu, Murat Gün, Bahar Ertürk, Mesut Yavuz, Damla Sandal, Derya Şeyhun, Erkan Erdem hakkında tutuklama sebeplerinin bulunduğu ancak adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağı, tutuklamanın ölçülü olmayacağı belirtildi. Özgürlük hakimliği bu nedenle 9 şüpheli hakkındaki tutuklama talebinin reddine ve şüphelilerin serbest bırakılmalarına hükmetti. Ancak Özgürlük hakimliği ilginç bir karara imza attı. Hakim, Şüpheliler hakkında CMK 109/3-a maddesi uyarınca "yurtdışına çıkmamak" ve aynı maddenin 3. fıkrasının j bendi uyarınca "konutunu terk etmemek" adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasına karar verdi. Şüphelilerin adli kontrol tedbirlerine uymadıkları takdirde tutuklanabilecekleri de ihtar edildi.

Haberin Devamı