Gazete Vatan Logo

Bir sınıfta 110 öğrenci!

Çıkrık Köyü İÖO’nun öğrencileri bir sırada 5 kişi oturuyor

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’ndeki Çıkrık Köyü İlköğretim Okulu’nun 1. sınıfında 110 öğrencinin eğitim görmesi velileri isyan ettirdi. Bir sırada 5 öğrenci oturuyor

Resmi rakamlara göre derslik başına düşen öğrenci sayısının 48 olarak açıklandığı Şanlıurfa’da 1280 öğrencisi bulunan 8 derslikli Çıkrık Köyü Raif Mumcu İlköğretim Okulu’nun 1’inci sınıfında bu sayı ikiye katlandı. Taşımalı eğitim kapsamındaki okulun 1-A sınıfında 110 öğrenci eğitim görüyor. Yoğunluk nedeniyle öğrenciler sıralarda 4 veya 5’er kişi oturuyor.

Sıralardan düşmeme savaşı!

Siverek’e 50 kilometre uzaklıktaki 2 bin nüfuslu Çıkrık Köyü’nde bulunan okulda eğitim gören öğrencilerin velileri, kalabalık sınıflar nedeniyle çocuklarının sağlıklı eğitim alamadığını ifade etti. Çocuklarının ders yapmaktan çok sıradan düşmemek için çabaladığını söyleyen veliler, “Her sırada 4 veya 5 öğrenci oturuyor. Çocuklarımız sıradan düşmemek için çabalayınca sağlıklı eğitim alamıyor. Bu sıkıntının sona ermesi için bir an önce ek derslik veya yeni bir okul yapılarak sınıfların mevcutlarının düşürülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Konteyner sınıflarla çözüm

Siverek Kaymakamı Hamza Erkal, Çıkrık Köyü’ne her gün çevre köylerden öğrencilerin servislerle taşındığını, yoğunluğun temel nedeninin bu olduğunu ifade etti. Sınıf mevcutlarının azaltılması için bir okulun daha yapılmasının programa alındığını anlatan Kaymakam Erkal, “Okulda 110 civarında öğrencili sınıflarımız var. Bu hakikaten kabul edilecek bir durum değil. Bu köyümüze yeni bir okul yapımı yatırım programa alınmış. Önümüzdeki yıl bu köyümüzde daha büyük bir okulda eğitim verilecek. Fakat geçici çözüm bulmak için Van’dan gelen 2 konteyneri sınıf haline dönüştürerek, dersliklerdeki öğrenci mevcudunu 60’lara düşüreceğiz” dedi. Okul, Siverek’te toplam 30 köyün tek ilköğretim okulu. Söylemez Köyü’ndeki okula taşıma sistemi ile öğrenciler getiriliyor. Okulda bin 280 öğrenci eğitim görürken öğretmen sayısı ise 20. Öğretmenler ise okul bahçesine kurulan lojmanlarda yaşıyor. Yetkililer geçen yıl bakanlık yetkililerinin geldiğini ve yeni bir okul yapılması için arazi bakıldığını, ancak sonra bir gelişme olmadığını söyledi. Öğretmenler ise 5 yaşındaki çocukların da eğitim sistemine girmesiyle bu yıl çok büyük yoğunluk yaşandığını, birinci sınıflar için iki sınıf ayrıldığını ve sınıf mevcutlarının da 110 olduğunu açıkladı. Diğer üst sınıflarda ise öğrencisi sayısı 60 ile 70 arasında değişiyor.

‘Okulum çok uzak’ eylemi

ADANA’DA okula gidip, gelirken yaklaşık 10 kilometre yol yürümek zorunda kaldıklarını öne süren ilkokul öğrencileri, aileleriyle birlikte yol kapatıp, mahallelerine okul yapılmasını istedi. Merkez Seyhan İlçesi Gülbahçe Mahallesi Karasu mevkiindeki evlerinden yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Gülbahçe ve Abdurrahim Karakoç ilkokullarına yürüyerek giden yaklaşık 200 öğrenci, anne ve babalarıyla birlikte seslerini duyurabilmek için yol kapatma eylemi yaptı. Öğrenciler, önceden hazırladıkları dövizleri açarak, evlerine yakın yerde okul yapılmasını istedi.

Haberin Devamı