‘Artık kışlarımız ılık ve yağışlı değil, kurak’
Prof. Dr. Kadıoğlu, “Şimdi kışlar ılık ve kurak oluyor çünkü bize yağış bırakan sistemler kuzeyden güneye inmiyor. Daha çok kar değil, yağmur yağıyor. Su kaynakları kuruyor” dedi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, Akdeniz ikliminin özelliklerini anlatmak için kullanılan “Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı” sözünün artık geçerliliğini yitirdiğini, yağış bırakan sistemlerin kuzeyden güneye inmemesi nedeniyle iklimin etkisi altındaki bölgelerde kışların ılık ve kurak geçtiğini söyledi.
Kadıoğlu, “DASK Anadolu Buluşmaları” kapsamında geldiği Sivas’ta, yaptığı açıklamada, “Dağlara ne kadar kar yağdı, göllerdeki buharlaşma ne durumda, suyumuzdan havamızdan haberimiz olması için bunları ölçmeliyiz. Her belediyenin mali bütçe gibi su bütçesi olmalı. Su bitmeden tasarruf yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Pastırma yazı kuraklığın işareti
Sıcak hava dalgasının arttığına dikkati çeken Kadıoğlu, şunları kaydetti, “Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun büyük bir bölümünde Akdeniz iklimi hakim. İklim değişikliği, yüksek basınç merkezlerinin daha fazla etkisini hissetmemize neden oluyor. Yüksek basınç merkezinde hava aşağıya doğru çöktüğü için bulut yok, yağış yok. Biz mevsime göre hava isteriz. Kışın yağsın yazın yağmasın. Mevsime göre olması lazım. ‘Pastırma yazı’ deniyor. İnsanlar, hava güzel diye pastırma yazına seviniyor. Aslında bu, kuraklık demek. Türkiye, biraz daha güneyde olsa Afrika gibi kurak olacak, biraz daha kuzeyde olsa sulak olacak. Türkiye, yarı kurak bir ülke.”
Problem karsızlık
Kadıoğlu, yağmurun ve karın etkisinin çok farklı olduğunu vurgulayarak, “Yağmur akıp geçip gidiyor, denize ulaşıyor, toprağı besleyemiyor ama kar öyle değil. Kar yağdığı zaman uzun bir süre toprağı suyla besleyebiliyor. Bizim problemimiz karsızlık, karın olmaması. Kar yağmadığı zaman da su kaynaklarında, yer altı, içme ve enerji suyunda problem yaşıyoruz. Böyle bir problem var Türkiye’de. Bu iklim değişikliğiyle artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.






