Gazete Vatan Logo

8 ameliyat, 12 bin ilaç! İyileşecek mi?

Henüz 21 aylık bir bebek Muhammet Eren ama şu ana kadar hayatının büyük kısmı hastanelerde geçti. Bu zamana kadar toplamda 8 ameliyat geçirdi, 12.000 kadar ilaç aldı. Binlerce kez iğne yapıldı. Yarım saat kadar kalbi durdu, beyin kanaması geçirdi, akciğer kanaması geçirdi. Yine de hayata tutunmaya çalışıyor minicik elleriyle. Tedavi için gittiği Almanya'da nakil bekliyor. Ancak doktorlar nakil konusunda umutlu konuşmuyor.

Muhammet Eren kadar ailesi de onu hayatta tutabilmek için mücadele veriyor. Gülben Ergen'in programına çıktıktan sonra tedavi için toplanan 400 bin euro Almanya'daki hastanenin hesabına yatırıldı. Ancak aynı gün Muhammet Eren kalp krizi geçirdi ve kalbi durdu. Beyni oksijen gitmediği için hasar gördü. Krizi geçirdiği günün akşamında Almanya'ya getirildi.

Anne babası gibi "Muhammet Eren için el ele" facebook sayfasındaki binlerce seveni de Muhammet'ten gelecek güzel bir haberi bekliyor. Ancak doktorlar kalp nakli yapmak istemiyor.

Mucize gerçek oldu

Almanya'ya gittiğinde bitkisel hayattaydı Muhammet Eren. 15 gün sonra uyandırıldığında felç olmuş, kör ve sağır kalmıştı. Hayatı boyunca solunum cihazına bağlı kalacaktı.

Ama geçtiğimiz haftalarda mucize gerçekleşti. Muhammet solunum cihazına ihtiyaç duymadan kendi başına nefes almaya başladı. Sağ kol ve bacağını kaldırmaya başladı. Anne ve babasına gülümsemeye başladı.

Facebook'da açılan sayfasında yaklaşık 50 bin kişinin desteği, duaları ve paylaşımları aileye güç verdi.

Alman doktorlar nakil yapmıyor

Haberin Devamı

Almanya'nın Hessen Eyaleti Giessen şehrindeki Üniversitätsklinikum Pediyatrik Kalp Hastalıkları bölümünde yatan Muhammet Eren'in doktorlarından ikisi Türkiye kökenli Prof. Hakan Akıntürk ve Dr. Can Yerebakan.

Üniversite hastanesi doktorları Muhammet Eren'e kalp nakli yapmaya sıcak bakmıyor.

Bu duruma tepki gösteren aile, hastane doktorlarının hata yaptığını düşünüyor ve onları bu hatadan dönmeye çağrıyor.

Almanya'da organ nakli konusunda en yetkili isimlerden biri Dr. Onur Küçük'le konuştuk.

Dr. Onur Küçük ailenin tepkisinin anlaşılır olmasına rağmen, Almanya'da organ bağışı konusunda kesin kriterler olduğuna dikkat çekti.

Avrupa Birliği'nde organ bağışından Almanya'nın da içinde bulunduğu 8 ülkenin yer aldığı Eurotrans birliği sorumlu. Bu birliğe dahil olan ülkeler arasında organ bağışının koordine edildiğine değinen Onur Küçük, normalde Türkiye'nin bu sisteme dahil olmadığına dikkat çekti.

Ancak her hastanenin yüzde 5 civarında AB dışından hasta kabul etme imkanı bulunuyor.

Muhammet de muhtemelen bu kota sayesinde Almanya'da ücretini ödemek şartıyla tedavi imkanına kavuştu.

Çocuk donör bulunmuyor

Haberin Devamı

Ancak Almanya'da da organ bağışı konusunda istenilen rakamlara henüz ulaşılmış değil. Bununla birlikte çocuk donör yok denecek kadar az. 17 yıldır bu alanda çalışmasına rağmen Dr. Onur Küçük bu sürede sadece 10-15 çocuğun organlarının bağışlandığını söyledi.

Muhammet Eren'e kalp nakli yapılması gerektiği için bağış yapan kişinin çocuk olması, kan grubunun ve kilosunun da tutması gerekiyor.

Kısa sürede uygun bir donör bulunmasının çok düşük bir ihtimal olduğuna değinen Dr. Küçük, kalp bulunması durumunda bile bir kaç yıl sonra Muhammet Eren'in yeniden kalbinin değiştilmesi gerekeceğini, zira transfer edilen organın bünye ile birlikte büyümediğini ilerleyen yıllarda yetişkin bir başka donörün uygun kalbinin nakledilmesi gerekeceğine dikkat çekti.

Avrupa'da katı nakil kuralları var

Haberin Devamı

Almanya'da organ bekleyen çok sayıda kişi olduğuna değinen Dr. Onur Küçük ayrıca Almanya'da organ bekleyenler listesine girebilmek için de katı kurallar olduğunu kaydediyor. Bunların başında kişinin nakledilecek organla uzun süre yaşaması şartı geliyor.

Avrupa'ya kıyasla Çin ve Amerika'da ise nispeten daha az kural olduğuna değinen Dr. Küçük Bu ülkelerde para karşılığı her türlü naklin gerçekleştirilebildiğine işaret ediyor.

Muhammet Eren'in durumuyla ilgili mevcut veriler ışığında Alman meslektaşlarının organ nakline sıcak bakmamasının da anlaşılır olduğunu kaydeden Dr. Küçük, uygulamanın Alman sağlık yasaları çerçevesinde doğru olduğunu kaydetti.

Ancak Muhammet Eren tüm güçlüklere rağmen hayata tutunmaya devam ediyor. Ailesi ve sevenleri de tüm gücüyle ona destek vermeyi sürdürüyor. Sosyal medya üzerinden gelen dualar ve dilekler de Muhammet'in tüm bu sorunları atlatarak sağlığına kavuşması yönünde. (Kaynak: CNN Türk)