.

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nca (MKEK) tasarlanıp, üretilen MPT serisi tüfekler ile keskin nişancı tüfeklerinde seri üretim sürüyor.
AA

Bu yıl 66 bin silah üreteceklerini belirten MKEK Silah Fabrikası Müdür Vekili Ali Gümüş, "Önceliğimiz TSK'nın hafif silah ihtiyacını karşılamak. Bunu karşıladıktan sonra yurt dışından gelen talepleri de değerlendireceğiz" dedi.

Sınır ötesinde, terörle mücadelede, eğitimlerde ve tatbikatlarda yaygın olarak kullanılan milli piyade tüfekleri MPT-76 ve MPT-55 ile keskin nişancı tüfekleri KNT-76 ve Bora-12'nin seri üretimi, Kırıkkale'deki silah fabrikasında devam ediyor.


Soğuk, sıcak, kum, yağmur ve çamur gibi ağırlaştırılmış testlerden hatasız geçen silahlar, kullanıcıların beğenisini topluyor. MKEK Silah Fabrikası Müdür Vekili Ali Gümüş, fabrikanın 1935 yılında kurulduğunu ve 1970'li yıllarda yoğun üretime başlanıldığını belirterek, 2000'den sonra da milli piyade tüfeklerinin üretimi için tasarım çalışmalarının başladığını söyledi.

MPT-76'nın tasarım çalışmalarına 2009 yılında başladıklarını ve 2017'den itibaren seri imalata geçtiklerini kaydeden Gümüş, "İlk sözleşme olarak 23 bin silahı başarıyla üretip TSK'ya teslim ettik.

Bu üretimin arkasından 33 bin adet daha yeni sipariş aldık. Bunun da ilk kafilesi olan 4 bin 500 adedinin üretimini tamamladık. Şu anda TSK tarafından kabul testleri devam ediyor. Önümüzdeki günlerde inşallah onun da sevkiyatını gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

MPT-76'dan sonra 1,5 yıl içinde yeni piyade tüfeği olan MPT-55'i tasarladıklarını belirten Gümüş, "Bu silahımızdan da şu ana kadar 52 bin adet sipariş aldık.

Bunun yoğunluğu silahlı kuvvetlerimiz, daha sonra emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) şeklinde. Şu ana kadar 40 binin üzerinde silahın teslimatını gerçekleştirdik. Kalan kısmını da birkaç ay içinde yapacağız" dedi.





