Gazete Vatan Logo

Maaş artışı etik değil kesinlikle karşıydık

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Vatan’a konuştu

Kılıçdaroğlu, emekli milletvekillerine zam artışı yapan düzenlemeye onay veren CHP’lilere kızdı. Kılıçdaroğlu, milletvekili maaşlarının halktan kopuk olmaması gerektiğini vurgulayarak, “Emekli maaşları arasındaki farkı azaltmak için yola çıkılıp, olağandışı bir zam, hem de gece yarısı operasyonu ile yapılmasını kabul edilemez buluyorum” dedi

TBMM’de gece yarısı operasyonu ile kabul edilen emekli milletvekillerine zam içeren düzenleme CHP’de disiplin ile sonuçlandı. CHP, emekli milletvekilleri ile eski ve yeni TBMM Başkanları arasındaki eşitsizliklerin giderilmesini uygun görürken, aylıklarda yapılacak olağandışı artışa karşı çıktı, ancak önergede CHP’li milletvekilleri Tanju Özcan ve Ahmet Toptaş’ın imzalarının bulunması tartışma yarattı. VATAN’ın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin hiçbir maaş artışına onay veren bir önergeye sıcak yaklaşmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “grubunun emekli milletvekilleri ile eski ve yeni TBMM Başkanları arasındaki eşitsizliklerin giderilmesini uygun gördüğünü, ancak aylıklarda yapılacak olağandışı artışa kesinlikle karşı çıktıklarını” vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Zaten Mevlüt Bey, Grup Başkanvekilimiz Emine Hanım bu oylamada ‘hayır’ dedi. Mevcut içeride bulunan arkadaşlar ‘hayır’ dedi. İki arkadaşımızın önergede imzası var, ‘evet’ diyenler de var. İmza atmak hata değil hatanın ötesinde bir durumdur. Üç parti zaten anlaşmış, onların oyları yeterliydi” diye konuştu. Söz konusu iki milletvekilinin disipline sevk edileceğini hatırlatan CHP lideri, “Bana arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre Disiplin Kuruluna yarın (bugün) sevk edilecekler. Disiplin Kurulumuz karar verecektir. O milletvekili arkadaşlarımla konuşmadım. Disiplin Kurulumuza orada neden böyle bir karar aldıklarını anlatacaklardır. Biz de öğreneceğiz” dedi.

‘Kabul edilemez’

Bazı büyük iller dışında Anadolu’dan gelen milletvekillerine çok ziyaretçinin geldiğini kaydeden CHP lideri, “Anadolu’dan gelen ziyaretçilerine bakılırsa aylıklarda azlığından şikayet edebilirler, bu doğrudur, onların haklarıdır. Ancak bunları dikkate alarak, bilerek milletvekili adayı oldular ve seçildiler. Özel bir statü için milletvekili olmadılar. Yüksek gelir sahibi olmak için milletvekili olmadılar” dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Milletvekillerinin maaşlarının toplumdan çok kopuk olmalarını toplumdan uzak maaşlarını almalarını da doğru bulmuyorum. Emekli maaşları arasındaki farkı azaltmak için yola çıkılıp olağandışı bir zam, hem de gece yarısı operasyonu ile yapılmasını kabul edilemez buluyorum. Maaşlar düşük bulunuyorsa, bu duruma çözüm üretmek, gece yarısı operasyonu ile olmaz. TBMM Başkanı çıkar kamuoyu önünde ‘şu şu nedenlerle milletvekili maaşları azdır. Milletvekillerimiz rahat geçinemiyor, bu maaşlar düzeltilmelidir’ der. O zaman ben buna saygı duyarım. Komisyon aşamasında ve genel kurulda değerlendirilir. Kamuoyu da aynı görüşteyse düzenleme yapılır. TBMM’de görüşülür. Ama böyle yapılmıyor, gece yarısı operasyonu yapılıyor. Aylıklardaki fahiş artışa yol açan gece yarısı önergesi görüşülmeden önce, komisyon çoğunluğu aranmış, bu önergeye karşı çıktığı için komisyona CHP üye vermemiştir.”

Köşk veto eder mi?

Milletvekillerinin emeklilikleriyle ilgili “kıyak” düzenlemelerini içeren yasa 22 Aralık’ta Genel Kurul’da kabul edildi. Kamuoyunda tepki toplayan yasa konusunda gözler son olarak şike yasasını veto eden Cumhurbaşkanı Gül’e çevrildi. Yasa redaksiyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından Köşk’e sunulduktan sonra Gül’ün 15 günlük inceleme süresi başlayacak. Gül’ün düzenlemeyle ilgili kararı merak konusu. Gül, bu göreve seçildiğinden bu yana 4 yasayı veto etti. Gül, son olarak kamuoyunda “şike” yasası olarak bilinen sporda şiddetin önlenmesine yönelik yasa için veto yetkisini kullanmıştı. Gül tarafından yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye iade edilen şike yasası, TBMM’de AK Parti, CHP ve MHP uzlaşmasıyla “aynen” benimsenmiş. 2. kez veto imkanı bulunmayan Gül de yasayı onaylamış ve Anayasa Mahkemesi’ne götürmemişti.

‘Hamzaçebi imza at’ dedi, ben de attım

Milletvekillerinin maaşlarına zam getiren öneride imzası bulunan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, kendisinin ‘günah keçisi’ ilan edilmeye çalışıldığını söyledi. VATAN’a konuşan Özcan, “PM toplantısındaydım, Grup Başkanvekilimiz Akif Hamzaçebi beni arayıp Meclis’e çağırdı. İmza at dedi attım... Ne olduğunu ertesi gün basından öğrendim. Grup Başkanvekiline ‘hayır’ mı deseydim?” dedi. Özcan o süreci şöyle anlattı: “Parti Meclisi toplantısındaydım. Akif Hamzaçebi beni aradı, Genel Kurul’a çağırdı. Dedi ki ‘Gruplar anlaştık, emekli vekillere zam yapmak için anlaştık. Cumhrubaşkanı maaşına endeksleteceğiz’. Ama önergenin Başkanlık Divanı üzerinden geleceğini söyledi. ‘Neden ben imza atıyorum?’ dedim. ‘Sen emekli değilsin, diğer arkadaşlar emekli, yanlış anlaşılır’ dedi. Ben de ‘imzalarım’ dedim. ‘Ayrıntıları konuşuruz’ dedi... Ama Akif Bey İstanbul’a gitmiş, AKP’liler aradı, ‘buyrun gelin’ dedi. Akif Bey’in bana anlattığı şekilde düzenleme olduğundan imzamı attım. Saat 20.00 sularında Emine Hanım geldi, ‘AKP’nin size söylediği bu muydu?’ dedi. Ben de ‘Sizi rahatsız eden birşey var mı?’ dedim. Emine Hanım da 4 saat boyunca Genel Kurulda’ydı, bana kimse ‘anlaştığımız belge değil, yanlış belge imzanı geri çek’ demedi. Neden rahatsızlık duyduklarını anlamadım. Beni bu düzenleme hiç etkilemedi. Dün de 2031’de emekli olacaktım, yasa çıkınca da 2031’de emekli olacağım. Benimle ilgili bir yasa değil. Yazılanları çizilenleri oylamadan ayrıldıktan sonra basında duydum. Ben imza atmak için görevlendirildim. Koordinasyonsuzluk var herhalde... Üzüldüğüm şu; örgütten geldim. Bolu’da çok zor durumda kaldım. Hiç maaşım artmamasına rağmen, Genel Başkanı disipline vermiş görüntüm var... Kötü adam ben oldum, çok üzüldüm. Bu olayın sessiz kalıp kapanmasına izin vermeyeceğim.”

Vicdanla bağdaştırmak mümkün değil

Yapılan düzenlemeyi eleştiren bir isim de CHP’li Umut Oran oldu. Oran şöyle konuştu: “Düzenlemeyi vicdanla bağdaştırmak mümkün değil. Milletin kendisine yüzde 10 zammı çok görüp, vekiline yüzde 75 zam yapmayı kimse açıklayamaz. Milletimiz hangi şartlarda yaşıyorsa, biz de bu şartlarda yaşayıp, onu iyileştirmek için çaba göstermek zorundayız. Görüşmenin yapıldığı saatlerde CHP PM toplantısındaydım ve bu nedenle ret yönünde oy kullanamadım. Ayrıca görüşüleceğinden de haberim yoktu. Bu düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olduğuna inanıyorum. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi ’ne iptali istemiyle başvuruda bulunulması için herkese çağrıda bulunuyorum. Cumhurbaşkanı’na da elindeki yetkileri kullanmasını öneriyorum. Bu yasal düzenlemenin getirdiği haklardan yararlanmak istemiyorum, gerekli girişimlerde bulunacağım.“

MHP: Engellememiz sayı itibarıyla mümkün değildi

Kamuoyunda tepki toplayan emekli milletvekillerine zam artışı yapan düzenlemeye MHP’den “Meselenin asıl sahibi TBMM Başkanı’dır. Biz ana muhalefet partisi ve iktidarın mutabakatına onay verdik. Zaten engellememiz milletvekili sayımız itibariyle mümkün değildi” yorumu yaptılar. VATAN’ın sözkonusu düzenlemeye ilişkin sorularını yanıtlayan MHP’li yetkililer, şunları söyledi: “Milletvekillerinin özlük haklarının kanunla düzenlemek gerekiyor ama bu kanun bir türlü çıkarılamıyor. Kanun çıkaralamadığı için, muhtelif kanunlarla düzenlemeye gidilince, vekil statülerinde çok çeşitli farklılıklar oluşuyor. Bunu düzeltmek için Parlamanterler Birliği’nin önerisine karşı çıkmadık. Çıksak da milletvekili sayımız zaten yeterli değil.”

Vekilliği maddi durumu iyi olanlar yapmamalı

BİNGÖL’DE bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, milletvekillerinin emekliliğe ilişkin düzenlemeyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milletvekilleriyle ilgili bugüne kadar önemli değişikliklerin AK Parti döneminde yapıldığını belirterek, şöyle dedi: “Meclis’te bir teklif şeklinde, bütün grupların Meclisteki desteği ile bildiğim kadarıyla böyle bir değerlendirme yapıldı. Geçen gün aslında Meclis Başkanımız da izah etti. Bu değişiklikler yapılırken dünyadaki örneklere de bakılarak yapıldı. Türkiye’deki milletvekillerinin durumuna ilişkin bir takım değişiklikler yapılırken, diğer demokratik ülkelerde ne yapılıyor diye de bakıldı. Ben detaylarına girmemekle birlikte şunu söylemek isterim: Bürokrasiden gelmiş bir milletvekili olarak, milletvekilliği sadece maddi durumu iyi olan insanların yaptığı bir meslek olmamalı. Milletvekillerine siz düzgün bir maaş vermezseniz, özlük hakkı vermezseniz maalesef milletvekilliği sadece hali vakti yerinde olanların yapabileceği, başka insanların yani daha dar gelirli, sabit gelirli insanların yapabileceği bir şey olmaktan çıkar.”

Haberin Devamı