“Sancılı” geçen Milletvekili Yemin Töreni sonrasında, gözler bugün mecliste olacak...
Meclis bugün yeni “başkanı”nı seçecek. Ancak BDP’li milletvekillerinin boykotu, CHP’nin yemin etmemesi nedeniyle “sancılı” geçen Milletvekili Yemin Töreni sonrasında, bugün Meclis’te yeni bir kriz yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu...
ANKARA- Meclis, bugün yeni TBMM Başkanı’nı seçecek. AKP ve MHP’lilerin Meclis Başkanlığı seçiminde CHP milletvekillerinin yemin etmeden Genel Kurul’a girmelerine karşı çıkması, CHP’nin ise bu görüşe karşı çıkması, gözlerin bugün Meclis’te olmasına yol açacak. TBMM İçtüzüğü’ne göre milletvekillerinin katıldıkları ilk birleşimin başında yemin etmeleri gerektiğini vurgulayan AKP ve MHP’li yöneticiler, Genel Kurul’u yönetecek Oktay Ekşi’nin CHP’li vekilleri tek tek kürsüye çağırması gerektiğine dikkat çekiyor. CHP’liler ise yemin etmeme konusundaki kararlı tavırlarını sürdürüyor. AKP ve MHP’lilerin, “Yemin etmeden oturamazlar”, “İtiraz eder onları çıkartırız” sözleri ise, bugünkü görüşmelerin “sancılı” ve “gerilimli” geçeceğini göstergesi olarak yorumlanıyor.
Gerilimli oturum
TBMM Genel Kurulu bugün saat 14.00’te toplanacak ve Meclis Başkanı seçimi tamamlanıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek. Genel Kurul öncesinde bazı siyasi partilerin grup toplantıları yapması bekleniyor. BDP çatısı altına geçen Bağımsız vekillerin yemin töreninde olduğu gibi bugünkü oturuma da katılmaları beklenmiyor. CHP’liler ise son dakika bir değişiklik olmazsa, yemin töreninde olduğu gibi Genel Kurul’da hazır bulunacaklar, ancak yemin etmeyecekler.
3 aday yarışacak
Meclis Başkan adaylığı için başvurular önceki gün sona erdi. TBMM Başkanlığı için AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay ve AK Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal aday oldu.
TBMM Başkanı seçilebilmek için, yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte ikisinin (367), üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğun (276) oyunun alınması gerekiyor. Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu turda en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday başkan seçilmiş olacak. CHP’li vekiller yemin etmedikleri için oy kullanamayacaklar. Dolayısıyla Bağımsızlar da olmadığı için Meclis’in 25. Başkanı, AKP ve MHP’lilerin oylarıyla seçilecek. Çiçek’in üçüncü turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Bunun için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek, başkanlığa sunacak. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak. TBMM İçtüzüğü’ne göre, Başkanlık Divanı 1 başkan, 4 başkanvekili, 7 katip üye ve 3 idare amirinden oluşuyor. Ancak Danışma Kurulunun teklifi üzerine katip üye ve idare amirlerinin sayısı artırılabiliyor. 23. Dönem’de divanda 17 üye görev alıyordu. Bu dönem de Divanın aynı sayıda üyeden oluşmasına karar verilirse AK Parti’ye 10, CHP’ye 4, MHP’ye 2, BDP’ye ise 1 üyelik düşecek. Divan 16 kişiden oluşursa; AK Parti 10, CHP 4, MHP ve BDP birer üyeyle; 18 kişiden oluşursa AK Parti 11, CHP 4, MHP 2, BDP ise 1 üyeyle temsil edilecek.
61. HÜKÜMET
TBMM Başkanı seçimi ve Başkanlık Divanı’nın oluşmasının ardından 61. Hükümet’in kuruluş ve güvenoyuna ilişkin süreç işleyecek. Bakanlar Kurulunun belli olmasının ardından Hükümet programı TBMM Genel Kurulunda okunacak. Program okunduktan 2 tam gün geçtikten sonra görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerin bitiminden 1 tam gün sonra ise güvenoylaması yapılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta yeni kabinenin ne zaman açıklanacağı sorusuna, “Meclis Başkanlığı seçiminden sonra” yanıtını vermişti. Erdoğan’ın yarın yeni kabineyi açıklayabileceği ifade ediliyor.