Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu ikna edemedi!

CHP’de kriz bitmedi... Fırat istifa etti

Kılıçdaroğlu ikna edemedi!

Kılıçdaroğlu, TBMM’de “Türk Ulusu ile Kürt milliyetini eş gördüremezsiniz” diyen Birgül Ayman Güler’i uyardı. Ancak Adıyaman Milletvekili Salih Fırat’ın istifasını engelleyemedi.

CHP’de İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in “Türk Ulusu ile Kürt milliyetini eş gördüremezsiniz” sözleri ve Adıyaman Milletvekili Salih Fırat’ın istifasına ilişkin kriz çözülemedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fırat ile görüşse de istifadan geri adım attıramadı. Fırat dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada istifa kararından dönmediğini duyurdu. Fırat, görüştüğü vekil arkadaşlarına da, “Kemal Bey ile yüzyüze görüşsem kararımdan geri adım atmak zorunda kalırdım” dedi. Kılıçdaroğlu’nun dün görüştüğü Güler ise “İstifa etmeme gerek olan bir durum sözkonusu değil” dedi.

Kılıçdaroğlu ikna edemedi

Fırat istifasını açıkladı

CHP’de Güler’in sözleriyle başlayan, Fırat’ın istifası ile süren kriz derinleşti ve 12 Haziran seçimlerinin ardından ilk kopuş da gerçekleşti. Partide görüş ayrılığı net bir şekilde ortaya çıkarken, Salih Fırat istifasını geri çekmedi ve “O sözleri birçok CHP’li alkışladı” diyerek istifasını kamuoyuna duyurdu. Salih Fırat, istifasından önce görüştüğü milletvekili arkadaşlarına, “Dik durmam lazım. Genel Başkan ‘istifadan vazgeç’ diyor. O zaman kendime yanlış yapacağım. Bu nedenle yüz yüze görüşmeyeceğim. Böyle bir söylemin olduğu yerde durmayı içime sindiremiyorum. Bir kişi bunu söyledi ama onlarca arkadaşı da alkışladı. Kimliğime saygısızlık yapıldı. Bu ırkçı anlayış dün ortaya çıkmadı” dediği bildirildi.

Alkışlayanlara sitem

Akşam saatlerinde yazılı açıklama yapan Salih Fırat, “Arkadaşımızın sözleri birkaç milletvekili hariç Genel Kurul’da bulunan CHP grubu milletvekili arkadaşlarımızın neredeyse tamamı tarafından alkışlanmış olması, son bir kırılma noktası olmuştur. Bu anlayışın bir zamanlar birilerinin ‘Türk olmayanların bu memlekette terk hakları vardır. Hizmetçi olma, köle olma hakkı’ anlayışından farkı yoktur. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Kürdüm. Bir halkı diğerinden üstün görmedim. Kürt sorununun çözümüne ilişkin olarak başlatılan bu sürecin, eşitlik ve özgürlük temelinde bir çözüme evrilebilmesi için gerekli katkının sunulması gerekirken sorunun çözümüne engel çözümü zorlaştıracak bir yaklaşım içine girilmesini doğru bulmadığımı belirtmek isterim” dedi.



Kılıçdaroğlu sinirlendi

Kılıçdaroğlu ise Fırat’a yolladığı, “Gelsin görüşelim” mesajına karşın kendisiyle görüşmeden açıklama yapmasına sinirlendi. Kılıçdaroğlu’nun Fırat’a “Parti görüşü değil. İstifasını kabul etmiyoruz” mesajına karşın istifasında kararlı olmasını görüştüğü kurmaylarına, “İstifasını geri almasını rica ediyorum, ama almadı bana ayıp etti. Sonuçta bu parti görüşü değil ve Sezgin Bey de dün yaptığı açıklama ile Birgül Hanım’ın açıklamasının yanlış olduğunu duyurdu. Artık bu saatten sonra bir daha Salih Bey ile görüşmem. Bizimle devam ederse yola devam ederiz. Etmezse yolu açık olsun. Kapımız ona her zaman açık olur” dediği öğrenildi.

‘Meclis, üniversite değil’

Kılıçdaroğlu dün akşam Birgül Ayman Güler ile bir saat görüştü. Kılıçdaroğlu’nun Güler’e sitem ettiği ve açıklamalarını çok yanlış bulduğunu söylediği ifade edildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Görüşlerinizi ifade ettiniz anlıyorum, ancak bu görüşler partinin vizyonuna uygun olmalı. Belki anlatmak istediğiniz şey farklıydı ancak burası üniversite kürsüsü değil meclis kürsüsü. Bilimsel makale yazmıyoruz siyaseten çok yanlış ifadeler. Etnik temelli siyaseti hiç doğru bulmuyorum” dediği ileri sürüldü.

Partide ‘derin’ ayrışma

CHP kulislerinin dün ana gündemi de Güler’in açıklamaları ve Fırat’ın istifası oldu. “Ulusalcı” kanatta Güler’in sözlerinin yanlış anlaşıldığı yorumları yapılırken, “Sol” kanat ise Güler’e tepkili. Fırat’a destek verenler “elitist devletçi zihniyetle mücadele” görüşünü savunurken, diğer kanatta yer alan milletvekilleri ise “AKP ülkenin genetik kodlarını değiştiriyor. CHP sessiz kalıyor, kabul edilemez” görüşü savunuluyor. CHP’de ayrışmanın yerel seçim sürecinde gösterilen adaylar yüzünden daha da derinleşebileceği konuşuluyor.

İSTİFA YOK

Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından istifa ettiği dedikoduları yayılan Birgül Ayman Güler “İstifa yok, uyarı almadım.Sözlerim geçerli” dedi.

İSTİFA ETTİ

CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, kendisini görüşmeye çağıran Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na gitmedi, istifa ettiğini açıkladı.

İl Başkanları toplanıyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Çarşamba günü il başkanlarını toplantıya çağırdığı öğrenildi. VATAN’ın edindiği bilgiye göre toplantıda Kürt sorununun çözümünde CHP’nin alacağı tavra ilişkin bir açıklama da çıkacak ve krizin yatıştırılmasına çalışılacak.

Haberin Devamı