Gazete Vatan Logo

AKP'li vekilin isyanı!

'Alta lavaş üste lavaş araya köfte'

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde geçen yıl görev yapan Ekmek İsrafı Alt Komisyonu’nun Başkanı, AK Parti İstanbul
Milletvekili Gürsoy Erol, kebapçılara, dönercilere çağrıda bulunarak, ”Döner ve köfte alta bir lavaş, üste bir lavaşla veriliyor. Ama ya alttaki ya da üstteki ekmek israfa gidiyor, çünkü vatandaş hepsini yemiyor” dedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu, geçen yıl, ekmek israfı konusunda komisyona yapılan başvurular üzerine, bu konuda alt komisyon kurmuştu.

Komisyon, ekmek israfı konusunda mektup göndererek bu çalışmanın başlamasına neden olan Hakkı Gökbulut dedeyi ziyaret etmiş ve bazı kişileri de dinlemişti.

Erol, konuyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, alt komisyonun çalışmalarını tamamlamasının ardından bir çok bakanlığa, konuyla ilgili neler yapılabileceği konusunda yazılar yazıldığını söyledi.

Bakanlık ve ilgili kurumlardan gelen cevabi yazıların önemine işaret eden Erol, ”Sayın Başbakan’ın bu kampanyanın başlangıcını yapmasıyla birlikte, ülkemizde ciddi anlamda ekmek israfı azalacak” dedi.

Erol, 2008’de günde 5 milyon olan ekmek israfının 2012’de 6 milyona çıktığını ifade ederek, ”Ekmek israfı bize yakışmayan bir konu. Bu işe bir şekilde neşter vurulması gerekiyordu. Önce Meclis’in, ardından bakanlığın çalışması ve daha sonra Başbakan’ın açıklamaları bu konuyla ilgili duyarlılığı artırmıştır” diye konuştu.

Bir günde Ankara nüfusu kadar ya da Somali’nin yarı nüfusu kadar ekmeğin israf edildiğini kaydeden Erol, ”Orada milyonlarca insan açlıktan kırılırken, bu ekmek israfımızı kabul edemeyiz. Bizim ekmek israfı gibi bir lüksümüz yok” dedi.

Gürsoy Erol, ekmek israfının önlenmesi için yemek sektörüne de şu çağrıda bulundu:

”Kebapçılara, dönercilere gidiyorsunuz; döner, köfte vesairede alta bir lavaş, üste bir lavaş; ya da alta bir pide üste bir pide, araya döner konuluyor. Baktığınız zaman ya alttaki ya da üstteki ekmek israfa gidiyor, çünkü vatandaş yemiyor. Burada gizli bir israf var. Kebapçıları, dönercileri ikaz etmek lazım, onlara çağrıda bulunuyorum. Vatandaşa önceden ekmek vermeyin, vatandaş yiyeceği kadar ekmeği kendisi alsın, alta bir tane, üste bir tane koyduğunuz zaman israf oluyor. Üstelik bu da ekmek israfında gözükmüyor.”

Erol, ”toplum olarak hem çok ekmek yiyoruz hem de çok ekmek israf ediyoruz. Bu da bir çelişki aslında” sözleri üzerine, ”Biz toplum olarak gıdamızın büyük bir kısmını ekmekten alıyoruz. Bu biraz alışkanlıktan biraz da ekonomik durumdan kaynaklanıyor” dedi.

Ekmek israfında ruhsatsız merdiven altı fırınların çok olmasının da önemine işaret eden Erol, ”Merdiven altı fırınlar var. Bu rekabeti artırıyor, rekabetle beraber geri iadeyi artırıyor. Ekmek israfındaki 1 milyonluk artış, bu fırınlarda satılamayan ve geri alınan ekmeklerden kaynaklanıyor. Ruhsatsız fırınların denetlenmesi için İçişleri Bakanlığına da yazı yazmıştık. Ancak yapılması gereken, tam istediğimiz noktada değil. Onların hepsi bir anda kapatılamaz ama denetlenebilir” diye konuştu.

Erol, fırınların müstakil binada olması gerektiğini ifade ederek, ”Ama bugün bakıyorsunuz hepsi bina altlarında. Bu konunun düzenlenmesi, ekmek israfının azalması konusunda önemlidir” dedi.

Bakanlıklardan ”ekmek israfı” konusunda gelen yazılar

Geçen yıl TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde ”ekmek israfının önlenmesi konusunda” alt komisyon kurulmuş ve bu konuda çalışmalar yürütülmüştü.

Başkanlığını AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol’un yaptığı alt komisyon, çalışmalarının sonunda rapor hazırlamış ve raporu, gereğinin yapılması için ilgili bakanlık ve kurumlara göndermişti.

İçişleri Bakanlığı, Müsteşar Yardımcısı Necmeddin Kılıç imzasıyla komisyona gönderdiği yazıda, ekmeklerin ayrı bir şekilde toplanması ve hayvan barınaklarına gönderilmesi konusunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ele alınmasının uygun olduğunu belirtmişti.

Kılıç, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin ”m” bendinin, ”Büyükşehir belediyesi ile nüfusu 100 bini geçen belediye sınırları içinde açılacak ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık
nizamda müstakil binalarda açılmış olması (ancak alışveriş merkezleri içinde bulunan bin m2 ve üstü alana sahip hipermarket, süpermarket, grossmarket ve megamarket gibi adlarla açılan işyerleri bünyesinde yer alan fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz” hükmünü içerdiğini kaydetmişti. Kılıç, yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrasında ise ”yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve
çalıştırılamaz” denildiğini belirtmişti.

Kılıç, yönetmelik çerçevesinde, yetkili idarelerden usulüne uygun işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılıp çalıştırılamayacağı hüküm altına alındığından, ruhsatsız olarak faaliyet gösteren veya yönetmelikte öngörülen şartları sağlayamayan fırın ve unlu mamul üretim yerlerinin faaliyet göstermesinin mümkün olmadığının değerlendirildiğini ifade ederek, ”2011 tarihli genelgede unlu mamul üretim yeri olarak ruhsatlandırılan işyerlerinde ekmek üretimi yapılamayacağı ve yapılacak denetimlerde de yönetmelik hükümlerine aykırı faaliyet yürütüldüğünün tespiti halinde gerekli yasal işlemlerin yapılması konusunda mahalli idareler bilgilendirilmiştir” demişti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 2011 yılında 74 hutbe, 2 bin 608 vaazda, 2012 yılında (Ocak-Ağustos ayları) 40 hutbe, 3 bin 523 vaazda tüketim bilinci, israf ve tasarruf konularının işlendiğini belirtmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ekmek israfını ele alan belgesel proje olması durumunda bu projenin Sinema Genel Müdürlüğü Destekleme Kurulu’nca değerlendirileceğini; Sağlık Bakanlığı ise ”sağlıklı ve dengeli beslenmek amacıyla tam buğday unlu ekmeğin tüketiminin teşvik edilmesi” için yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermişti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ekmek israfının önlenmesi konusunda yapılanları anlatmış ve AB’ye uyum çerçevesinde ekmek israfı konusunda yeni önlemler alınması için çalışmaların devam ettiğini belirtmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı ise ders programlarında sağlıklı beslenme ve ekmek israfı konularının işlendiğini, yapılacak program geliştirme çalışmalarında da bu konularda ihtiyaçlar çerçevesinde içerik düzenlemeleri yapılacağını bildirmişti.

Haberin Devamı